Ahora Madrid es queda sol demanant el desallotjament dels neonazis de l'Hogar Social Madrid a Chamberí

Una moció de la coalició de Manuela Carmena al plenari de districte contra l'ocupació deriva en una picabaralla política amb presència de feixistes manifestant-se al carrer
Els neonazis es van manifestar davant la seu del districte, amb una pancarta que proclamava "Culpables de ayudar a nuestra gente", en referència als acaptes de menjar que duen a terme per a ciutadanes espanyoles nadiues
Sergi Frau
Sergi Frau 10/05/2016


Durant l'agost de 2014 un grup de neonazis de Madrid ocupava un edifici d'oficines al mestís barri de Tetuán, i l'antifeixisme de la capital de l'Estat es tornava a alçar, visualitzant un conflicte (Tetuán és un barri històricament polititzat) que acabaria amb el desallotjament de l'edifici ocupat a finals de setembre del mateix any. Després de la mencionada i dues okupacions més frustrades, el 5 d'octubre de l'any passat, els militants de l'Hogar Social Ramiro Ledesma de Madrid (HSM) okupaven la què des de llavors ha sigut seu de les seves activitats, amb un marcat caràcter xenòfob evidenciat cada setmana en les recollides d'aliments només per a persones espanyoles nadiues que es duen a terme al popular barri de Tetuán.

Com va explicar la Directa, l'edifici ocupat pels neonazis de l'HSM el 5 d'octubre de 2015 no és qualsevol edifici: és l'antiga seu de TVE, antigament destinat a arxiu del No-Do i, per si tot això no fos prou, es troba a escassos metres de l'ambaixada d'Israel, al benestant barri de Chamartín, zona de negocis, on s'ubica l'estadi Santiago Bernabéu i molts habitatges de luxe. Malgrat no tenir ja la seu a Tetuán, els militants de l'HSM han anat mostrant una destacada fixació pel barri on varen tenir problemes amb el teixit social per mantenir-s'hi. El cert, però, és que a Chamartín tot els resulta prou més fàcil, ja que no hi ha el mateix percentatge de població migrada i, molt menys, la mateixa mobilització política. El feixisme sempre busca conflicte i, a Tetuán, el troben amb facilitat.


Ahora Madrid. Un govern antifeixista?

Les sensacions en els ambients de l'esquerra popular a Madrid no han estat gaire positives pel que fa a la relació del consistori de la capital, des que està governat per Ahora Madrid i els neonazis de l'Hogar Social. De fet, els militants de l'Hogar Social Madrid varen arribar a acampar després del seu primer desallotjament en protesta pel succés i van coincidir amb una altra acampada de protesta contra la llei mordassa. Davant tal situació, la decisió del govern liderat per Manuela Carmena va ser desallotjar ambdós grups. Carmena va arribar a reunir-se amb la portaveu dels neonazis, Melisa Domínguez, amb el pretext de consensuar una solució per les famílies que l'Hogar Social estava acollint fins al desallotjament.

La moció d'Ahora Madrid al consell de disctricte Chamberí també titllava de "neonazis" els militants de l'organització i feia menció a l'amenaça a la convivència dels barris que suposa la seva activitat

El cas és que sembla que en els darrers temps, la coalició que governa la ciutat ha decidit que havia de mostrar una actitud més ferma i rebutjar sense miraments l'activitat dels ultres (potser l'augment d'agressions a migrants per part dels neonazis hi ha tingut quelcom a veure). És en aquesta línia que el grup de vocals d'Ahora Madrid al districte de Chamberí va presentar ahir dilluns una proposta al ple de la Junta del Districte que plantejava la necessitat "d'instar a la Delegació del Govern a Madrid al desallotjament i cessament de les activitats de l'Hogar Social Madrid". La proposta també titllava de "neonazis" els militants de l'organització i feia menció a l'amenaça a la convivència dels barris que suposa la seva activitat. Ara sí, semblava que les motivacions del partit de Carmena eren netament antifeixistes i en defensa de la pluralitat i del mestissatge dels barris de la ciutat.


El contraatac del PP

Com si es tractés d'un infantil "i tu més", els vocals de districte del Partit Popular no varen tardar a presentar una altra proposició a ple de la Junta del Districte que es pogués contraposar a la presentada per Ahora Madrid. En un sentit similar però amb diferent objecte, el PP proposava davant "aquesta ocupació il·legal [referit al CSOA La Morada, desallotjament que va explicar la Directa] i altres possibles que es puguin produir al districte de Chamberí, que la Junta expressi als veïns de Chamberí el seu compromís amb la defensa de la propietat privada dels béns immobles". D'aquesta manera el PP complia amb la seva habitual estratègia de conflictivitzar sempre que pugui amb el govern municipal i els seus representants.

Un quart d'hora abans de les 6 de la tarda d'ahir (moment en què s'havia d'iniciar el plenari) es van començar a sentir a la plaça de Chamberí, on està situada la seu del districte, crits de l'estil "Libre, social, nacional", "Podemos y PP, la misma mierda es", "¡Qué viva España!" o "Ayudas sociales para los nacionales", per part d'uns trenta joves. Els neonazis presents –amb una preocupant mitjana d'edat propera als vint anys i escaig i una presència marcadament masculina– portaven una pancarta que proclamava "Culpables de ayudar a nuestra gente", mentre que la seva portaveu, Melisa Domínguez, i un altre militant s'havien encadenat a dues finestres de la seu del districte en senyal de rebuig. La resposta antifeixista al carrer brillava per la seva absència.

La portaveu de l'Hogar Social Madrid, Melisa Domínguez, i un altre militant es van encadenar a dues finestres de la seu del districte en senyal de rebuig


Un cop al plenari (amb destacada assistència del públic, on hi havia membres d'Antirracistas Chamberí i de les Madres contra la represión) es va poder constatar com Ciutadans s'abstenia i PP i PSOE votaven en contra de la proposta d'Ahora Madrid, argumentant de manera molt similar que no hi havia cap procés judicial obert, que no corresponia a la Junta del Districte prendre aquestes decisions i que la proposta d'Ahora Madrid estava mal fonamentada, doncs en un principi havien proposat instar la Comunitat de Madrid i no a la Delegació del Govern a prendre mesures, tot i que un vocal d'Ahora Madrid consultat per la Directa assegura que "es va corregir a temps per canviar a l'acta 'Comunitat' per 'Delegació de Govern'; aquest argument és només una excusa per no condemnar l'Hogar Social Madrid". Al seu torn, Ahora Madrid va explicar que altres districtes ja han emès declaracions institucionals contra l'Hogar Social Madrid i que, a més, al seu barri n'havien patit la presència, doncs, a part de les agressions sofertes per persones migrades o organitzades políticament al barri, dos dels edificis okupats pels neonazis aquests dos últims anys es trobaven a Chamberí. En resum, Ahora Madrid es quedava sol a la votació i la proposta no s'aprovava.

Pel que fa al debat i votació de la proposta presentada pels representants del Partit Popular, els vocals d'Ahora Madrid varen defensar el CSOA La Morada, denunciant la il·legalitat del desallotjament i argumentant que "tot i no estar contra la propietat privada, la utilització d'immobles amb fins especulatius pròpia de la política del totxo ens ha portat a no comptar amb els serveis públics que ens corresponien", serveis que al seu parer el CSOA La Morada sí oferia en la seva activitat diària. Com era d'esperar, C's i PP varen votar a favor de la proposta argumentant que les institucions públiques havien de garantir el dret a la propietat privada i que el govern d'Ahora Madrid no podia mostrar-se a favor de l'okupació –i per tant de la il·legalitat– en funció de si ideològicament li convenia o no.

La representant del PSOE al disctricte va arribar a afirmar que "nosaltres estam a favor de la propietat privada i en contra de l'okupació, sigui de qui sigui"

Però la sorpresa va arribar amb la intervenció de la vocal del PSOE, que va arribar a equiparar les activitats dels neonazis de l'Hogar Social Madrid amb les del CSOA La Morada, afirmant que "són dos fets exactament iguals, cadascun amb els seus amics i enemics" i que "nosaltres estam a favor de la propietat privada i en contra de l'okupació, sigui de qui sigui". Tal intervenció no va estar exempta d'escridassades i xiulades per part del públic assistent. Malgrat aquesta intervenció, sembla que els representants del PSOE no volgueren tornar-se a alinear amb el PP i, en aquesta ocasió, varen votar amb Ahora Madrid en contra de la proposta del Partit Popular, que tampoc es va aprovar.

En definitiva, els neonazis de l'Hogar Social Madrid segueixen vius i forts, sense desallotjament a la vista i fent quallar perillosament el seu discurs racista entre les capes més populars de la ciutat. I que l'actual PSOE, si més no a Madrid, sembla haver oblidat que el seu partit també cridava "No pasarán", i que les democràcies europees de després de la Segona Guerra Mundial es varen construir sobre una base nítidament antifeixista. No sabem si, com el 1939, ja han passat o encara s'és a temps d'aturar-los.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades