Les altres festes de la Magdalena

Les Festes Alternatives de Castelló celebren del 7 al 15 de març la seua quarta edició. La festa es combina amb la reivindicació durant vuit dies d’activitats populars al carrer
Xaranga al carrer en l’edició passada de les Festes Alternatives de la Magdalena
Blanca Pi
Ainhoa Alberola 05/03/2015

Enguany, les festes Alternatives de la Magdalena de Castelló de la Plana van “contra tota autoritat”. És l’eslògan triat per la Federació Alternativa de Colles de Castelló (FAC) que ha organitzat tot un programa de festes autogestionat, paral·lel al de l'Ajuntament. El programa ha estat presentat en roda de premsa aquest cap de setmana: del 7 al 15 de març la ciutat viurà vuit dies plens d’activitats al carrer, on no poden faltar les reivindicacions polítiques i socials i l’exaltació de la identitat castellonenca.

La frase emblema simbolitza tota una filosofia sota la qual es celebren aquestes festes. Des de la FAC rebutgen el model de festa oficial perquè, afirmen, “està al servei d'interessos econòmics”. També critiquen la “deliberada ocultació” dels símbols valencians per part de les autoritats. Enfront aquesta actitud, la programació inclou activitats com actuacions de la muixeranga de la ciutat o exhibicions de pilota valenciana. A més el col·lectiu de joves 'Renaix!' promou que es pengen senyeres en les balconades per “la necessitat recuperar els símbols locals i nacionals”, expliquen.

Edició passada del festival 'Magdalena Oi!' / Blanca Pi


 

Més feministes que mai

L’inici oficial de la festa començarà amb el pregó alternatiu que el dissabte 7 de març recorrerà el centre de Castelló. Un pregó on no faltarà la crítica i sàtira política que, a més a més, enguany comptarà amb una performance feminista emmarcada en el conjunt d’activitats de la iniciativa #VagaDeTotes. La representació es centrarà en l'alliberació de la dona de les càrregues del seu dia a dia, expliquen des de Comando Teatrer, una de les entitats que promou l’acció.


Des de la Federació Alternativa de Colles de Castelló rebutgen el model de festa oficial per esta al servei “d'interessos econòmics” i en critiquen la “deliberada ocultació” dels símbols valencians per part de les autoritats

Enguany la Magdalena –que varia en dates d’any en any– tindrà un especial caire feminista amb la celebració del 8 de març, dia de la dona treballadora, només iniciar la festa. A la vesprada es realitzarà una concentració i per la nit el Casal Popular de Castelló organitzarà un concert reivindicatiu amb les actuacions de grups com Mafalda o Automuro.

A més a més, el col·lectiu feminista 'Dones en Lluita' torna enguany a portar a terme la campanya 'No és no', que reclama “unes festes lliures de sexisme, homofòbia i transfòbia”. Aquesta campanya estarà pressent a cada colla membre de la FAC després de l’acció 'Pren la nit!', on les membres del col·lectiu aniran pels locals promocionant-la amb cartells i octavetes.

Presentació de les Festes Alternatives de la Magdalena 2015 / Ainhoa Alberola


 

Festa sí, lluita també

“Les festes poden i han de ser un espai per la crítica social i l’activitat política”, expliquen des de la Federació. Per això, la programació inclou dues accions de protesta. Com cada any, el primer diumenge es realitzarà una xiulada a les autoritats a l’inici de la tradicional romeria de les canyes, un recorregut que es fa des del centre de la ciutat fins a l’Ermita de la Magdalena. D’altra banda, el 14 de març es convoca una protesta antitaurina davant de la Plaça de Bous per reivindicar unes festes populars i sense tortura animal.


 

Les festes alternatives a la província

Les festes alternatives de Castelló de la Plana són només una mostra més de l’èxit d’aquest model de festa arreu de tota la província. L'Aplec dels Ports, que enguany complirà 37 anys, és el referent de les festes autogestionades, no només a la província, sinó a tot el País Valencià. L'Aplec és un festival de la comarca d'Els Ports que va nàixer per reivindicar la cultura i llengua valencianes i a l'hora denunciar l'abandonament per part de les institucions dels pobles d'aquesta comarca de l'interior castellonenc. Les que també porten una llarga trajectòria són les de Borriol, que van celebrar aquest estiu la seua 17a edició. Tanmateix, comencen a despuntar en altres llocs com ara Vila-real, Nules o Betxí.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades