Els antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Barcelona desallotgen per segon cop la Residència d'Estudiants Autogestionada del Raval

Agents de la Guàrdia Urbana, amb el suport d'unitats de la ARRO dels Mossos d'Esquadra, han desplegat un macrooperatiu per executar de nou el desallotjament d'un edifici de propietat municipal que segons el consistori pateix deficiències arquitectòniques
Aquesta unitat de la Guàrdia Urbana era la coneguda com a UPAS i el consistori es va limitar a rebatejar-la com a Unitat de Suport Policial (USP), en lloc de suprimir-la tal com havia promès en campanya electoral
Sergi Pujolar (KrasnyiBCN)
Redacció Directa 08/01/2018

La Residència d'Estudiants Autogestionada (REA) va ser desallotjada per agents antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) el passat 1 de desembre. Dies després, l'edifici va ser reokupat pel mateix col·lectiu que el mes de març de 2016 el va obrir després de vuit anys abandonat. Poc més d'un mes després, el primer dilluns laborable de 2018, ha estat el moment triat per efectuar un desplegament conjunt de deu furgonetes de la GUB i tres de les ARRO dels Mossos d'Esquadra per intentar desallotjar definitivament l'edifici, situat al número nou del passatge de Sant Bernat del Raval barceloní i propietat de l'Ajuntament de Barcelona.

A les vuit del matí s'ha desplegat a la zona un gran operatiu policial que ha tallat tot els carrers adjacents a l'edifici. Posteriorment, els agents de la unitat de la GUB que Ada Colau va prometre dissoldre durant la campanya electoral de les eleccions municipals de maig de 2015, han tret una a una la quinzena d'activistes que resistien dins de l'immoble. Aquesta unitat era la coneguda com a UPAS i el consistori es va limitar a rebatejar-la com a Unitat de Suport Policial (USP). Mitja dotzena de les okupants han resistit al celobert interior de l'edifici per dificultar el desallotjament, i denuncien que tot i les suposades deficiències estructurals de la finca, els agents municipals han destruït a cops de mall una paret mestra –els trossos de les quals els haurien caigut a sobre– fins que un arquitecte els ha fet aturar i han hagut d'accedir a les joves per una finestra.

Una quarantena de persones han respost a la crida de les okupants i s'han acostat fins a la zona, on han anat a tallar la Gran Via portant una gran pancarta amb el lema "Cap desallotjament sense resposta"

Una quarantena de persones han respost a la crida de les okupants i s'han acostat fins a la zona, on han decidit anar a tallar la Gran Via portant una gran pancarta amb el lema "Cap desallotjament sense resposta", acció durant la qual una patrulla ordinària de la GUB i agents de paisà han gravat les cares de les activistes mitjançant telèfons mòbils. Sobre dos quarts d'onze del matí s'ha donat per acabat el desallotjament, el dispositiu policial s'ha retirat i les persones concentrades s'han manifestat espontàniament fins a la seu del Districte de Ciutat Vella, que romania tancada al públic i custodiada per antidisturbis de la GUB des de primera hora del matí. Allí han llegit un comunicat i han donat per acabada l'acció a l'espera de noves convocatòries.

Desplegament de la Guàrdia Urbana a la Ronda Sant Antoni / Revista Masala

 

El bloc va ser fins a l'any 2008 la seu d'una escola d'adults, però va quedar en desús fins que un grup d'estudiants del campus del Raval de la Univesitat de Barcelona van decidir okupar-lo per denunciar "la situació de precarietat que viu l'estudiantat i el procés de gentifricació que viu el barri", segons explicaven les impulsores de l'acció. L'entrada a l'edifici s'emmarcava dins la campanya Simulacres de Democràcia Directa de la Federació Anarquista de Catalunya i "pretenia demostrar l'efectivitat de l'autogestió com a forma de combatre el context capitalista".

El col·lectiu okupant sempre ha afirmat que l'Ajuntament "sempre han amagat amb arguments tècnics/arquitectònics (els quals hem refutat un a un mitjançant informes realitzats amb l'ajuda d'arquitectes i advocats) les motivacions reals que els porten a desallotjar la REA", tal com explicaven al seu comunicat publicat en l'anterior desallotjament. "Amb l'informe que va presentar l'ajuntament, vam recollir una sèrie de mesures per neutralitzar els riscs que es mencionaven al document, però no vam obtenir resposta", argumentava David Cuadrado, un dels membres del projecte. Per la seva banda, la regidora del districte de Ciutat Vella i membre de Barcelona en Comú, Gala Pin, explicava ara fa un mes la versió de l'ajuntament en una publicació al Facebook. L'objectiu del desallotjament segons Pin seria remodelar l'edifici per instal·lar-hi posteriorment l'escola de músics del Raval.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades