Arriben 'Las que faltaban' per visibilitzar els entrebancs de les dones que pugen a l'escenari

Es presenta un documental en el qual l'espectador viatja amb el grup Mafalda i dóna veu altres artistes dones com la rapera Sara Hebe, Tremenda Jauría, La Otra o The Sey Sisters, per descobrir les entranyes d'una indústria musical fortament masculinitzada
The Sey Sisters és un dels grups que ens descobreixen la rutina més crua de les dones a la indústria musical

T'has de posar l'armadura. No pots comportar-te normal. Has de ser dura o poc simpàtica. T'has de relacionar d'una manera diferent. T'has de fer valer. Estàs tot el temps havent de lluitar per demostrar que vals i que et mereixes ser-hi. No pots mostrar una debilitat, perquè et posaran el cartell de dona. Aquests són alguns dels imperatius als quals han de fer front les dones del panorama musical.

Las que faltaban és un documental gravat per les mateixes integrants de la banda Mafalda, de forma amateur durant la gira d'aquesta banda titulada La última vez que te escucho. Es tracta d'un viatge d'uns 38 minuts en el qual Mafalda, juntament amb altres artistes dones, com la cantautora Alicia Ramos, la rapera Sara Hebe, Tremenda Jauría, La Otra, The Sey Sisters o Roba estesa, ens descobreixen la rutina més crua de les dones a la indústria musical. Són poques o estan invisibilitzades?

Aquesta idea, original de Mafalda i dirigida per Vera Carrión, aborda els entrebancs amb els quals es troben les dones per pujar les escales a un escenari; es tracta de tot un qüestionament d'allò establert a l'escena per voler canviar l'imaginari col·lectiu.

Cartell del documental 'Las que faltaban'La carència dels referents femenins és un d'aquests obstacles: "quantes xiquetes volen ser una cosa que no coneixen?", es pregunta la cantant Ses. Com passa a tota la indústria cultural, els referents de les dones estan fets en masculí, i la música no podia ser l'excepció. En aquest documental les dones volen trencar amb aquesta espiral per ser els referents per a les properes generacions. Però, per poder ser referents, no només cal existir; també s'han de veure. Les artistes fan un crida a la responsabilitat als homens de la indústria, perquè aquesta "està dirigida per ells", i també a les consumidores que són necessàries per reclamar la visibilització de les dones músiques.

De quina manera està construït l'escenari perquè sigui un espai còmode per a homens, i no igualment per a les dones?

De quina manera està construït l'escenari perquè sigui un espai còmode per a homens, i no igualment per a les dones? No només es tracta del sostre de vidre. Molts dels espais als quals les dones no poden accedir-hi estan veritablement construïts pels i per als homens.

Diverses professionals del sector de la indústria musical denuncien que els espais per executar la seva tasca són per regla general hostils a les donesPerò "si està difícil a sobre de l'escenari ni et conte com està darrere de l'escenari", comenta Carmen Zapata, presidenta del Mujeres de la Industria (MIM) de la Música. Per què els espais són tan hostils per a les dones? Al documental, tècniques de so, instrumentistes, fotògrafes, gestores culturals, organitzadores i vocalistes denuncien les actituds paternalistes i l'assetjament que pateixen a la rutina diària i així s'uneixen per denunciar una mateixa condició, la de ser dona. I no només hi trobem a la dona normativa: també les dones trans, per a les quals l'espai pot ser encara més incòmoda, formen part d'aquest crit col·lectiu de sororitat.

Tècniques de so, instrumentistes, fotògrafes, gestores culturals, organitzadores i vocalistes denuncien les actituds paternalistes i l'assetjament que pateixen a la rutina diària

Però l'estat de les sales de concerts no és més que el reflex de l'estat de la societat. Ara bé, un escenari, per la raó mateixa de ser només una punta d'iceberg, és el més visible, i Las que faltaban volen acabar amb la invisibilització de les dones. Com es pot fer una escletxa a l'oasi que ha sigut la indústria musical pels homens?

Recomanem aquest documental, en què els imperatius es converteixen en qüestionaments i en què només hi ha una única resposta: un crit de sororitat.

 

 

 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades