El Banc Sabadell vol desallotjar La Dispersa, un centre social on també hi viuen 40 persones

Un jutjat de Barcelona ha ordenat que el 4 de novembre els Mossos d'Esquadra executin per la força l'ordre de llançament de la finca
Jesús Rodríguez 31/10/2014

La Dispersa ha frustrat el que havia de ser un negoci especulatiu fonamentat en els pisos turístics. Ara, el Banc Sabadell, mitjançant la denúncia interposada als jutjats de Barcelona, vol frustrar la trajectòria d'un centre social que ha esdevingut epicentre d'activitats culturals i reivindicatives, alhora que ha donat solució al problema d'habitatge d'unes 40 persones. Quan les més de 300 habitants de les naus del carrer Puigcerdà de Poblenou van ser desallotjades a petició de la multimilionària família Iglesias Baciana –propietària i titular de l'empresa Fincas Riana SL–, una quarantena d'habitants de les naus que no van ser reallotjades per l'Ajuntament de Barcelona van trobar les portes obertes de La Dispersa per anar-hi a viure. “Sense papers, sense contracte de treball, no podent pagar fiança, no podent llogar, no tenim dret a l'habitatge”, és així com expliquen la situació de desemparament que pateix la gent que ara viu a La Dispersa.

L'edifici està ubicat al número 14 del carrer del Príncep de Viana de Barcelona, just al darrere del restaurant Els Tres Tombs del barri de Sant Antoni. El 21 de maig de 2011 la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella havia assenyalat l'immoble com un dels punts negres del negoci turístic il·legal, que funcionava sense cap llicència municipal. Diverses persones que havien participat activament de les mobilitzacions del 15-M van entrar-hi ara fa divuit mesos, un any després que fos precintat per l'Ajuntament de Barcelona. Poc després la titularitat va passar al Banco de Santander i, uns mesos més tard, va ser adquirit pel Banc de Sabadell.

El 26 de setembre els jutjats van notificar l'ordre de llançament, que s'hauria de fer efectiva el dimarts vinent 4 de novembre a les nou del matí. Han convocat una concentració de resistència a les portes de la finca i ja han anunciat que no pensen abandonar voluntàriament els habitatges. Serà l'últim acte convocat fins ara dins la campanya engegada contra el desallotjament, que va comptar també amb una roda de premsa celebrada el 23 d'octubre i una cassolada que van fer el 27 d'octubre a les portes de la seu del districte de Ciutat Vella, a la que s'hi van sumar activistes de l'Assemblea de Barri del Raval i de l'Ateneu La Base.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades