El BDS anuncia que el Primavera Sound prescindeix del patrocini de l'ambaixada d'Israel

Enguany el festival de música de Barcelona no durà el segell de la institució. Després de tres anys de campanya, el moviment a Catalunya ha aconseguit que retirin la col·laboració amb Israel. Tot i així, encara tenen altres esdeveniments per convèncer
Fins ara, el Festival Grec i la Filmoteca també han comptat amb la col·laboració de l'ambaixada d'Israel
Stinker
Gemma Garcia 06/03/2017

Després de tres anys d'insistir, la campanya Boicot Desinversió i Sancions (BDS) a Israel ha aconseguit que enguany l'ambaixada israeliana a l'Estat espanyol no aparegui entre els col·laboradors del festival Primavera Sound. Va ser a partir del 2014 quan l'esdeveniment musical va incorporar la secció Sounds from Israel amb l'actuació de tres bandes - Vaadat Charigim, The Secret Sea i Lola Marsh- finançades pel Departament de Cultura de l'ambaixada. La Directa ha intentat reiteradament aconseguir l'explicació del Festival, però no ha obtingut cap resposta.

Seguint el protocol, explica l'activista del BDS Mireia Saladrigues, fa tres anys van contactar amb l'organització del Primavera Sound per explicar-los les raons per retirar el patrocini. Per a la campanya, els artistes finançats per Israel actuen "com a ambaixadors culturals de l'estat" i, per això, insisteixen en què es tracta d'un boicot "institucional, no individual". Aleshores, el Festival va fer cas omís a la campanya i Saladrigues recorda que van respondre que era més important la qualitat musical que els principis polítics.

Enllaç a la secció patrocinada per l'ambaixada d'Israel, l'any passat

 

Davant la negativa, el grup BDS Catalunya va llançar la campanya #PrimaveraColonial per evidenciar la col·laboració del festival barceloní amb un Estat que implementa "polítiques colonials a Palestina". Saladrigues subratlla que no boicotegen grups pel fet de ser israelians, sinó per rebre finançament “d'institucions de l'apartheid”.

El Festival va informar-los que no acceptarien finançament d'Israel, perquè ja no s'hi sentien còmodes. Enguany, l'ambaixada ja no figura com a col·laboradora a l'apartat Primavera Pro

Sorprenentment, quan, fa un mes, membres de la campanya es van trobar de nou amb l'organització del Festival, l'interlocutor va informar-los que no acceptarien finançament d'Israel, perquè ja no s'hi sentien còmodes. Enguany, l'ambaixada ja no figura com a col·laboradora a l'apartat Primavera Pro.
 

Altres festivals amb el segell d'Israel

"Estem contents; és una victòria", subratlla Saladrigues. Tot i així, encara hi ha més esdeveniments culturals catalans que accepten finançament i participació d'institucions israelianes. És el cas del Festival Grec, que el juliol passat, de nou, en la seva tercera edició, programava espectacles en col·laboració amb l'ambaixada d'Israel, com l'obra de la Kibbutz Contemporany Dance Company. També el de la Filmoteca de Catalunya que organitza cicles de cinema patrocinats per la mateixa institució. Recentment, a la tardor de 2016, va programar una panoràmica de cinema jueu que duia l'empremta de l'ambaixada israeliana.

El Primavera Sound està adherit a la campanya Casa Nostra, Casa Vostra, que reivindica l'acollida de refugiades, i per tant, per a l'activista del BDS, hagués estat una contradicció "continuar ignorant les demandes d'un dels pobles, el palestí, amb més refugiats del món".

La campanya BDS va néixer el 2005 amb el suport de més de 170 organitzacions de la societat civil palestina i les demandes es fonamenten en la campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural a Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), on es demana que s'apliqui un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes fins que no es compleixi la Llei Internacional.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades