Castelló rebutja el TTIP

Una moció presentada al plenari municipal per Castelló en Moviment tira endavant gràcies al suport inesperat del PSOE
Al ple van acudir membres de la plataforma contra el TTIP de Castelló i de Iai@flautes, que van donar suport a la moció
Ainhoa Alberola
Ainhoa Alberola 30/10/2015

L'Ajuntament de Castelló de la Plana va aprovar en el ple celebrat ahir dijous 29 d'octubre una moció per declarar la ciutat lliure del Tractat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (conegut com el TTIP, per les seues sigles en anglès). Aquesta és una acció simbòlica a la qual ja s'ha adherit altres municipis arreu de tot el món com Brussel·les, Viena, Milà, Amsterdam o Barcelona, per tal de manifestar el seu rebuig al TTIP, el tractat secret de lliure comerç que s'està negociant entre la Unió Europa i els Estats Units d'Amèrica. La iniciativa de crear una xarxa de municipis lliures de TTIP s'ha desenvolupat al llarg d'aquest mes d'octubre, declarat mes d'acció contra el TTIP.

La moció va tirar endavant amb el suport de l'equip de govern municipal, format per Compromís i el PSOE. El Partit Popular va votar en contra i Ciutadans es va abstenir. El text especifica que l’Ajuntament de Castelló, a més de rebutjar el tractat, haurà “d’adquirir el compromís democràtic de promoure la informació, el debat públic i la investigació sobre els impactes que tindria el tractat a la ciutat”. Al ple van acudir membres de la plataforma contra el TTIP de Castelló i de Iai@flautes, que van donar suport des del fons de la sala amb pancartes i cartells reivindicatius de rebuig al tractat.

"El TTIP posa en perill com l'agricultura, la pesca i la xicoteta i mitjana empresa, i obriria una porta al fracking, les prospeccions petrolieres i el cultiu de transgènics”

Xavi del Senyor, portaveu del grup municipal de Castelló en Moviment, considera que aquesta moció és important perquè "el TTIP, en cas d'aprovar-se, suposaria minar encara més la sobirania popular" i afegeix que, concretament a Castelló, "el TTIP posa en perill sectors tan importants com l'agricultura, la pesca i la xicoteta i mitjana empresa, i obriria una porta d'entrada al fracking, les prospeccions petrolieres i el cultiu de transgènics”.

Els socialistes canvien de posició

El vot clau per aprovar aquesta moció va ser el del PSOE que, finalment, va decidir votar-hi a favor, mantenint així la unitat de vot en l'equip de govern que confirma amb Compromís. Va ser una decisió inesperada ja que, pocs dies abans, a la Diputació de Castelló, les socialistes s’abstingueren en la votació d’una moció pràcticament igual, també presentada per Castelló en Moviment. Aquesta abstenció va provocar que no tirara endavant per la majoria que continua tenint el Partit Popular a l'ens provincial.

El PSOE manté una posició prou ambigua en aquest aspecte. Mentre que en alguns àmbits com l'Ajuntament de Castelló es declara contrari al tractat, en el Parlament Europeu, les eurodiputades del grup socialista  continuen donant suport a les negociacions. Precisament Susan George, presidenta d'honor d'ATTAC, va assegurar fa uns dies, durant una visita a la ciutat veïna de Vila-real, que el PSOE és la peça clau per rebutjar el TTIP i va apel·lar a responsabilitat de la ciutadania per fer-li pressió i fer-li canviar d'opinió.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades