Caus i esplais de Barcelona i el Vallès demanen reconeixement i locals dignes

El Sector Barcelona d'Esplac es reuneix per treballar les seves necessitats i reivindicacions dins la campanya Localitza't
Escales plenes mentre es realitza la lectura del manifest de Localitza't
Carla Benito
Carla Benito 22/05/2016

Samarretes corporatives diverses i de colors vius. Roba que fa estiu sota un sol que crema. Corredisses i rialles. Dissabte 21 de maig infants des dels sis anys van fer-se seu el parc de la Ciutadella en el que van anomenar el dia D. I és que caus i esplais del Sector Barcelona d'Esplac van viure una jornada de reivindicació emmarcada dins el projecte Localitza't que exigeix el reconeixement de la tasca que realitzen aquestes entitats i busca l'obtenció de locals dignes per dur a terme la seva activitat educativa en el lleure. Jocs, un dinar popular i un posterior debat per grups van enriquir i escalfar la manifestació que sortiria cap a Arc de Triomf a les sis de la tarda.

Debats i jocs: compartint coneixement i diversió
La glorieta de la transsexual Sònia acull un dels grups de debat –per trobar el local ideal– que es formen després de dinar. Altres grups, dividits per edat i barrejats per conèixer les realitats d'altres esplais i caus, es refugien a la gespa buscant l'ombra d'un arbre. "Només demanem un espai on puguem disposar de sales de reunions, una sala gran per realitzar activitats, un lavabo, una sala on poder projectar films i un magatzem", comenta un noi parlant de la realitat del seu esplai. "Tu el què demanes és un Casal de Joves", bromeja un altre.

Al parc de la Ciutadella es van fer debats i jocs abans d'arrencar la manifestació fins a l'Arc de Triomf

Paral·lelament, els més petits, després d'haver participat també en els seus propis debats encara que d'una manera més breu, juguen al joc del Localitza't. Dues files ben llargues i cada nen i nena ha de reconèixer la seva parella. Les monitores comencen a moure cada tren cap a una banda al llarg de tota l'esplanada que s'estén davant la cascada del parc de la Ciutadella i sota la quadriga de l'Aurora. "Localitza't!", criden les monitores, i els nens i nenes corren buscant la seva parella.

Caus i esplais juguen al Localitza't al Parc de la Ciutadella  / Carla BenitoMés enllà, dues monitores dinamitzen una altra activitat. "Anem a ballar sevillanes", diuen elles. "Anem a ballar sevillanes", repeteixen els nens. "I, el cos? Relaxat, relaxat, relaxat", canten ballant mentre al costat acaben la pancarta de capçalera de la manifestació.

Cap a les sis de la tarda ja cansats i amb molta calor les integrants d'esplais i caus amb alguns pares i mares que s'han volgut apropar omplen les escales per fer una lectura del manifest. Unes reivindicacions encarades a ressaltar la tasca educativa que realitzen aquestes entitats i les problemàtiques que dóna fer esplai al carrer. Places massificades plenes de terrasses, prohibicions concretes que comporten multes i una degradació de l'espai públic on "la paraula espai públic està buida de significat", critica el text. Els esplais i caus del sector Barcelona d'Esplac demanen que se'ls reconegui i que l'ajuntament no es torni a oblidar de les entitats del lleure. "Què, fem una mani? Així a lo loco?" riu una monitora mentre tots els nens responen amb un càntic que donarà el tret de sortida a la manifestació: "Cap esplai ni cau sense local".

Nens i nenes decidint el seu futur
La manifestació, d'unes 300 persones, surt a les 18 h del parc de la Ciutadella per pujar per Lluís Companys i acabar a l'Arc de Triomf. Sis nenes aguanten la pancarta mentre dinamitzen els càntics. Una d'elles quasi cau en trepitjar el llençol taronja que fa de capçalera. "No volem ser un esplai sense sostre, no volem ser un esplai al carrer. Volem, volem, volem, volem un local digne. Volem, volem, volem, volem espai per a tothom" o "Aquest local, seria genial" –assenyalant l'edifici on se situa el Palau de Justícia de Barcelona– són els lemes que més fort van sonar.

Els nens que han dut la pancarta al llarg de la manifestació la planten sota l'Arc de Triomf  / Carla BenitoEn arribar a Arc de Triomf es dóna per finalitzada la mobilització i alguns caus i esplais van marxant mentre altres encara aprofiten l'amplitud del passeig per a realitzar més activitats de cohesió i coneixença.

L'origen de la mobilització
Un dels principals objectius d'aquesta jornada és reivindicar la necessitat de poder comptar amb locals que permetin als esplais complir amb la seva tasca educativa de qualitat. Aquesta problemàtica va fer que l'any 2010 naixés el projecte Localitza't de la mà d'una comissió integrada dins el Sector Barcelona d'Esplac. Després d'una recaiguda, és el 2013 quan es crea una nova comissió i es dóna un nou impuls al projecte introduint el dia D com a activitat anual. Que això passi es dóna en part gràcies a l'estudi de la Fundació Ferrer i Guàrdia de l'any 2013: "L'esplai en xifres".

Segons l'informe Ferrer i Guàrdia, 24 esplais a Catalunya no tenen local digne (10 d'aquests situats a Barcelona), amb 1.600 infants i 500 monitores afectades

Entre les dades que l'informe recollia trobem que un 13% dels esplais no realitzen la seva rutina a la seu de l'entitat, el 40% dels locals estan dins d'emplaçaments municipals i un 22% es troben dins espais privats. Un 63% dels esplais comparteixen el local amb altres entitats. A la majoria d'esplais se'ls hi ha aplicat una cessió i el 29% d'entitats que es troben en aquesta situació no tenen informació sobre les regulacions que els afecten. L'informe també recollia que fins a un 16% dels esplais tenen mancances bàsiques, com ara lavabo. Aquests percentatges resumeixen que hi ha, segons l'informe Ferrer i Guàrdia, 24 esplais a Catalunya sense local digne (10 d'aquests situats a Barcelona) i 1600 infants i 500 monitors afectats.

Així, a partir del 2013 i amb la motivació que els esplais de Barcelona principalment van rebre en conèixer les dades de la situació general, anualment des de 2014 s'està realitzant una manifestació que exigeix que cap esplai es quedi sense local. Des d'aleshores, la comissió també es dedica a fer un recull actualitzat de dades i necessitats de cada entitat i periòdicament es reuneix amb el Departament de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona per tal de traslladar la nova informació. "Però sembla que l'Ajuntament té diferents visions de què cal", opina amb molèstia un membre de la comissió del Sector Barcelona.

El projecte s'expandeix al Vallès
Caus i esplais del Vallès també van participar de la mobilització. "Al Vallès som 18 caus i esplais que tenim problemàtiques similars i per això hem decidit venir amb els nens a sumar-nos a la convocatòria", explica una noia en nom de totes les monitores de la comarca. Ara estan creant una comissió similar a la del Sector Barcelona que realitzarà activitats de denúncia, demandes i reconeixement.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades