La censura dels mitjans de comunicació i la desconvocatòria de CCOO i UGT no aturen la vaga a Telefónica-Movistar

El comitè de vaga denuncia l'actuació de les centrals sindicals majoritàries. Mantenen la vaga indefinida, creen un pot de resistència per finançar-la i es presenten als actes d'inici de campanya electoral
Delegats sindicals de CCOO observen la protesta des de l'interior de l'edifici
Gorka Leiza
Jesús Rodríguez 08/05/2015

Un comunicat de CCOO i UGT difós dimecres al matí anunciava la fi de la vaga de les treballadores de Telefónica-Movistar. Res més lluny de la realitat. “Ells no poden desconvocar la nostra vaga indefinida. Hi ha tres vagues convocades. Una pel sindicat AST, una per COBAS i una per la CGT. Nosaltres els vam dir, a UGT i CCOO, que se sumessin a la nostra vaga indefinida, però ells van convocar una pantomima de vaga de dos dies a la setmana”, ens explica Aitzol Ruiz, president del comitè d'empresa de Cotronic, una de les deu empreses que s'han repartit el pastís del sector de les telecomunicacions que, de facto, controla Telefónica.


 

És a dir, els grans sindicats, reunits amb la CEOE i Confemetal (patronal sectorial amb qui la UGT i CCOO negocien el conveni del sector de les telecomunicacions), van desconvocar la seva vaga, però no la vaga indefinida que es va iniciar ara fa un mes. El dijous al matí, més de 200 treballadores en vaga, visiblement indignades, es van manifestar pel centre de Barcelona rere una pancarta on es llegia “Nosaltres lluitem, nosaltres negociem”. Petards, megafonia i crits de “Aquí està la marea blava” fins a arribar davant la seu central de CCOO, a la Via Laietana de Barcelona. Els ous llançats contra la façana i les vidrieres de l'edifici van ser les mostres clares de rebuig a l'actuació del sindicat. Nombroses treballadores vestides amb les característiques samarretes blaves de la companyia de telefonia van deixar la porta d'accés plena d'adhesius. Des de l'interior, alguns delegats sindicals s'ho miraven amb fredor, d'altres feien mostres d'aprovació amb les mans. La mateixa escena es va viure uns minuts més tard a la seu central de la UGT, a la rambla del Raval, després que la marxa creués la plaça de Sant Jaume. Els lemes més corejats durant la mobilització van ser: Manos arriba, esto es un atraco, No ens representen”, CCOO i UGT, sindicats del poder”, així com crits de covards” i traïdors”. Dos furgons d'antidisturbis dels Mossos d'Esquadra i dos agents de paisà de la unitat de mediació van vigilar la marxa en tot moment.

Cal recordar que, amb les noves condicions del contracte bucle, la majoria de les autònomes només estan guanyant entre 600 i 800 euros al mes

Ahir mateix al vespre, una delegació del comitè de vaga també va assistir, amb pancartes i megàfon, a l'acte d'inici de campanya de la formació CUP-Capgirem Barcelona, que es va fer precisament davant l'edifici de Telefónica de la plaça de Catalunya (seu permanent del Mobile World Congress). La candidata de la candidatura, Maria José Lecha, va donar una forta benvinguda a les vaguistes. Una imatge similar es va viure pocs minuts més tard a la Barceloneta, en el marc de l'arrencada de campanya de Barcelona en Comú, amb la presència d'Ada Colau. Allà, van anunciar que la vaga seguirà endavant fins a aconseguir les principals reivindicacions que la motiven, que passen per dignificar els sous i les condicions de treball. Cal recordar que, amb les noves condicions del contracte bucle, la majoria de les persones autònomes només estan guanyant entre 600 i 800 euros al mes. Per facilitar la seva lluita, han obert comptes corrents per engruixir una caixa de resistència destinada a les treballadores que pateixen situacions familiars més extremes. Avui divendres, han mantingut la mobilització amb una concentració a les portes del Saló Internacional de l'Automòbil (Fira de Barcelona), on s'espera la visita de Mariano Rajoy, Artur Mas i Xavier Trias.

Davant la seu d'UGT a la rambla del Raval
Protesta davant la seu de la UGT al Raval de Barcelona / Gorka Leiza 

Mecanismes de censura

Aquests dies, els llargs tentacles de la multinacional Telefónica intenten esmorteir l'impacte de la vaga. Per una banda, pressionant els departaments de publicitat dels principals mitjans de comunicació i, per l'altra, prohibint que les contractes de l'empresa utilitzin la paraula vaga per informar sobre les incidències a les usuàries. A la manifestació d'ahir a Barcelona, només hi eren l'Accent, BTV i la Directa. La majoria de diaris, quan informen de la vaga –encara que sigui per destacar-ne aspectes negatius–, han substituït el nom de “treballadors de Telefónica-Movistar” per un més genèric “instal·ladors de fibra òptica”, un clar intent d'amagar el nom de la companyia. A més, la multinacional ha enviat una circular a totes les subcontractes en què “prohibeix” que els missatges que s'envien a les usuàries per informar del retard en la reparació de les incidències facin referència a cap vaga i obliga a utilitzar eufemismes com problemes tècnics o una contingència.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades