Centenars de persones celebren una jornada solidària amb el Kurdistan a Can Batlló

Azadí-Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd va organitzar la jornada Freedom for Kurdistan, amb xerrades-taller sobre aspectes de la situació al Kurdistan, un dinar popular kurd i diverses actuacions musicals
Durant el concert, Azadí va presentar un manifest que reclama que el PKK i les organitzacions kurdes afins surtin del llistat de grups considerats terroristes per la UE
Antoni Trobat 15/02/2016

El Bloc Onze de Can Batlló, al barri de Sants, va acollir, dissabte passat, la jornada de solidaritat Freedom for Kurdistan, organitzada per Azadí-Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd, un espai unitari i plural de solidaritat internacionalista catalana amb la causa kurda. Durant tot un jorn, centenars de persones pogueren gaudir d'un programa d'activitats complet, estructurat en xerrades-taller sobre aspectes de la situació que es viu al Kurdistan, un dinar popular kurd i un concert dels grups Lo Petit Comitè, l'Exèrcit d’Alliberament Musical, Subversa i la PD Komandanta Ramona.

El matí va començar amb un taller titulat "Les guerrilleres kurdes. Del fetitxisme a la invisibilització política", dinamitzat per Mireia Foradada, del projecte Escampant la llavor: la revolució feminista kurda, Coni Docolomansky, d'Azadí, i Amina Hussein, activista kurda de Rojava resident a Barcelona. Es repassà la gènesi i l'evolució del moviment de dones del Kurdistan i les seves relacions amb els feminismes d'allà i d'aquí. Més de 150 persones van inspirar un debat en què qüestions com el rol de la dona dins l'aparell de guerra de la milícia kurda de Síria o la deconstrucció de les masculinitats hegemòniques que està promovent el gruix del moviment polític emancipatori a Turquia foren àmpliament comentades.

Les ponents van recordar que el confederalisme democràtic no és "només patrimoni dels kurds, sinó de tots els pobles que comparteixen el mateix espai físic i sentimental que ells"

Després d'un dinar popular amb especialitats tradicionals kurdes –amenitzat per la cantautora Sílvia Tomàs, que presentà un tema dedicat a la resistència de la ciutat de Kobane–, les jornades seguiren amb dues xerrades paral·leles, també amb gran afluència de públic. D'una banda, Annalise Broekman, de la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua, es féu càrrec del taller "Ecologisme, anarquisme i aigua: l'experiència kurda", en què s'analitzà la gestió comunitària i equitativa dels recursos hídrics com a part del model social integral dels kurds de Rojava. D'altra banda, Dara Zagros i Hèctor Martínez, d'Azadí, impartiren la xerrada "El Confederalisme Democràtic", on desglossaren els fonaments del projecte polític impulsat per Abdullah Ocallan i el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) –especialment fort a Turquia i a Síria. Durant la xerrada, es destacà que la idea del confederalisme democràtic naixia –fruit de la influència de pensadors com Murray Bookchin– basada en "un magma ideològic essencialment contrari als dogmatismes que havien impregnat conceptes utilitzats anteriorment pel moviment kurd d'alliberament com l'estat-nació o el marxisme-leninisme". Les ponents no s'estigueren de recordar que la idea política confederalista no era "només patrimoni dels kurds, sinó de tots els pobles que comparteixen el mateix espai físic i sentimental que ells, com els assiris, els armenis, els turcmans i els àrabs". En aquest sentit, es recordà el cas del cantó de Cizire, un dels tres cantons de la Rojava autònoma, en què el rol dels cristians assiris dins les noves institucions sorgides de la revolució de 2013 ha estat determinant.
 

Dara Zagros i Hèctor Martínez impartiren la xerrada "El Confederalisme Democràtic", en què desglossaren els fonaments del projecte polític impulsat per Abdullah Ocallan i el PKK

 

Eulàlia Reguant, impulsora d'Azadí l'any 2014 i veterana activista filokurda, i el sociòleg Massoud Sharifi, kurd de Rojhilat (el Kurdistan de l'Iran), foren les persones encarregades de dinamitzar la xerrada que va tancar el vessant formatiu de les jornades. Sota el títol "Actualitat i perspectives del conflicte kurd", Sharifi i Reguant comentaren la realitat kurda a cada un dels quatre estats on està repartit aquest poble. Amb la intenció de trencar estereotips i tòpics, dedicaren temps a analitzar el Kurdistan de l'Iraq i de l'Iran, els més desconeguts per part dels moviments solidaris i internacionalistes europeus. De l'Iraq, es destacà especialment "la seva llarga tradició progressista, malgrat el govern conservador que ha tingut des de 2003", i la possibilitat que –en breu– l'esquerra kurda, "tant la que és pro PKK com la que no (en al·lusió al partit Gorran), forci canvis importants". No s'estalviaren energies, tampoc, a recordar les grans oblidades dins el món cultural kurd: les persones yazidites, de fe preislàmica, foragitades de les muntanyes del Kurdistan iraquià per Estat Islàmic i que sobrevisqueren gràcies a l'ajut del PKK, que les traslladà a camps de refugiades a Turquia fa dos anys. La situació d'extrema vulnerabilitat pel que fa al respecte als drets humans que es viu a Bakur, el Kurdistan turc, centrà el gruix de la preocupació del públic assistent.

Amb el final del dia arribaren els concerts. Lo Petit Comitè, l'Exèrcit d'Alliberament Musical, Subversa i la PD Komandanta Ramona delectaren les prop de 400 persones que van assistir al concert, durant el qual Azadí va presentar un manifest, coordinat amb altres xarxes solidàries d'arreu de l'Estat espanyol, que reclama que el PKK i les organitzacions kurdes afins surtin del llistat de grups considerats terroristes per la Unió Europea.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades