Cinc anys lluitant pels drets civils i polítics des d'Euskal Herria

Fa ja una mica més de cinc anys que va néixer oficialment el Moviment en Defensa dels Drets Civils i Polítics d'Euskal Herria, no així la lluita per aquests drets. Han estat cinc anys intensos en moltíssims sentits.
A nivell organitzatiu, anys de constant mutació. Voluntària en algunes ocasions i alienes a la nostra voluntat en unes altres, que en diferents moments han derivat en una confusió lògica. Aquest moviment va ser successor indirecte de Adierazi EH, que al seu torn desembocaria en uns mesos en Eleak. Després dels primers passos i quan el taronja s'expandia amb força per la nostra geografia, va sorgir una nova marca: LIBRE. Finalment, fruit d'un debat de mesos entre Eleak i la majoria dels grups de LIBRE que van decidir continuar treballant després de finalitzar-los judicis pels quals es van formar, decidim treballar conjuntament, fusionant el LIBRE amb el taronja i amb ELEAK.
Anys també de debat i reflexió per consensuar anàlisi sobre l'evolució dels nostres dret civils i polítics, discursos i formes d'actuació.
La realitat s'ha anat decantant clarament cap a les hipòtesis menys optimistes d'entre les diferents que contemplàvem en matèria de drets civils i polítics (DCP en endavant) fa cinc anys. El paradigma d'excepcionalitat permanent continua condicionant la nostra vida social i política. Algunes de les seves expressions més crues, com el tàndem incomunicació-tortura, han anat desapareixent, moltes altres no. Seguim amb especial preocupació la deriva repressiva en l'estat francès, a l'espera que es concretin les modificacions legislatives anunciades.

El paradigma d'excepcionalitat permanent continua condicionant la nostra vida social i política

En qualsevol cas, l'immens arsenal legal contra la dissidència desenvolupat durant les dècades anteriors (lleis antiterroristes, tribunals d'excepció…) continua intacte. No només no s'ha destruït cap d'aquestes armes antidisidència legals i il·legítimes, sinó que se n'ha ampliat el ventall amb la Llei Mordassa i la reforma del Codi Penal com a màxims exponents.

No reivindiquem únicament que aquestes armes “contràries a dret” deixin de ser aplicades. Ni que se'ns castigui amb menor intensitat. Exigim que siguin derogades, per evitar la possibilitat que puguin ser utilitzades contra nosaltres o contra qualsevol una altra ara o en el futur, des de Madrid i París o des d'àmbits de poder més propers.

No reinvidiquem la suavització o suspensió de les armes contràries a dret: exigim la seva derogació

Malgrat pretendre realitzar un treball més ampli, les nostres limitacions, les nostres emocions i la quantitat d'iniciatives i processaments que han volgut comprometre's en aquesta posició ens han portat a bolcar la major part dels nostres esforços al voltant de judicis i empresonaments.

La diversitat de dinàmiques populars ha estat grandíssima. També les formes d'afrontar la situació per part de persones i col·lectius processats. Més enllà del que nosaltres impulsem o no, respectem totes. Hem rabiat i plorat cada vegada que us han condemnat o empresonat, ens hem alegrat cada vegada que heu quedat lliures.
Possiblement la major aportació d'aquestes dinàmiques hagi estat la seva manera de caminar, les seves maneres de fer. Aportació que és patrimoni col·lectiu de totes les persones que hem aplegat compromisos des de les formes i amb les intensitats més diverses. Ampli suport social, mirada autocentrada, autoorganització, compromís, consensuar acords però també desacords entre persones imputades possibilitant així diversitat d'actituds, tendresa i fermesa, humor, noves formes de comunicar, imaginació, models menys masculins d'expressar-nos cap a fora i cap a dins… Encara amb errors i deficiències notòries, creiem que s'ha generat un model, difús i indefinit en molts sentits, però identificable i amb gran poder de mobilització i seducció.

Creiem que s'ha generat un model identificable i amb gran poder de mobilització

La desobediència ha estat un dels ingredients claus. No pretenem mitificarla, però tampoc menysvalorar la seva importància. S'ha demostrat eficaç a l'hora de visibilitzar injustícies, de confrontar agressions i de generar debat i tensió social, de multiplicar compromisos. En ocasions diem que aquest és un moviment desobedient. No perquè s'hagi practicat en cada dinàmica. De fet, han estat minoria. Però sí ho és en el sentit que aposta per una desobediència cada vegada més intensa i més massiva en defensa dels nostres DCP i de les persones imputades. La filosofia desobedient ha situat en un altre nivell quantitatiu i qualitatiu aquesta lluita.
Ens concebem com un paraigua molt ampli -que hauria de ser-ho molt més- que fa una defensa de les persones i organitzacions imputades en clau de drets exclusivament. Un paraigua sota el qual cada persona o col·lectiu imputat pugui fer apologia del seu propi “delicte” o dels seus parers, independentment del nostre grau d'acord o desacord amb ell. Precisament, en ocasions no hem encertat a l'hora de diferenciar ben nostra paraula o les nostres marques i les d'els qui acollíem a cada moment. Fins al punt de veure'ns vinculats a missatges que no subscrivim. En això també tenim coses que millorar.
Visibilitzar majories contràries a aquests processos, autoorganizar-nos, augmentar compromisos, seduir, transgredir, desobeir… Estem a anys llum del nostre objectiu, d'afilar totes aquestes eines prou com per evitar nous judicis i empresonaments i tornar a arrencar al poder els nostres DCP. Però gairebé totes haguéssim signat fa cinc anys haver realitzat el camí realitzat, caminant-ho com ho hem caminat. I, sobretot, creiem que hi ha condicions i necessitat per continuar aprofundint en ell. Per això, des de Eleak/Libre seguirem treballant en aquesta direcció.

Miren Larrañaga Arrizabalaga, Bingen Seijo, Iñaki Uriarte, Daniel Gonzalez, Jone San Ildefonso, Ane Ruiz de Egino, Ane Jauregi, Ane Artzamendi, Mikel Moreno, Joseba Alvarez , Garazi Arrula Ruiz, Maialen Begiristain, Txerra Bolinaga, Zigor Olabarria Oleaga, Aratz Zearreta Korta, Ander Maeztu Arteaga, Fermin Martinez Lakuntza, Maider Caminos Miranda, Erlantz Anda Perez i Ibai Iriarte Goñi són membres de Eleak/Libre dinamika.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades