La Colòmbia que necessita ser visibilitzada s'exposa a Santa Coloma de Gramenet

Aquesta setmana recomanem l'exposició fotogràfica "Desaprendre la guerra, aprendre la pau", una visió del conflicte colombià del periodista català Javier Sulé, que fins al 8 de gener estarà instal·lada al centre cívic Riu del municipi
Avui i demà són els dos últims dies per poder assistir a l'exposició, que és gratuïta
Berta Camprubí 03/01/2018

Els rostres colombians de dolor i de felicitat, de terror i d'esperança, estaran fins al 8 de gener plasmats en forma de fotografies al Centre Cívic Riu de Santa Coloma de Gramenet a l'exposició "Desaprendre la guerra, aprendre la pau", del periodista català Javier Sulé. Un any després de la firma dels acords de pau entre les FARC i el govern de Juan Manuel Santos i en un moment en què augmenten la violència i la por als territoris més marcats per la guerra, Sulé aconsegueix mostrar una Colòmbia des de baix, des de la proximitat amb les seves comunitats més humils i ho fa amb una mirada fresca i humana.

L'exposició ressegueix la realitat colombiana copsada des de l'experiència d'algú que fa més de deu anys que hi viu i que s'ha passejat per la majoria dels racons de Colòmbia

Les víctimes del conflicte armat, les resistències indígenes, camperoles i afrocolombianes, un campament de les FARC i el seu transit a la vida civil, la violència paramilitar, la construcció del concepte de pau, la Colòmbia utòpica o somiada... D'una manera força integral, a través d'expressions plenes de sentiments, de gestos simbòlics i de la captura de moments històrics, l'exposició ressegueix la realitat colombiana copsada des de l'experiència d'algú que fa més de deu anys que hi viu i que s'ha passejat per la majoria dels seus racons. "Jo sempre dic que la millor cosa de Colòmbia és la gent i la pitjor també és la gent, però sobretot a la zona rural hi ha la gent més maca i la que més ha patit el conflicte", explica Javier Sulé.
 

Dimensionar la complexitat de la guerra

En primer pla un camperol aguantant la fotografia de Natalia Tuberquia, una nena de la Comunitat de Pau de Sant José de Apartadó (Antioquia) executada per forces paramilitars el 21 de febrer de 2005. En segon pla tres músics camperols de la mateixa comunitat que, tot marxant, canten "Vamos todos adelante con cariño y mucho amor, por los tuyos y los nuestros y toda la humanidad". Una de les fotografies que capten i expressen perfectament els contrastos de la guerra i remarquen la tasca de moltes comunitats rurals que duen a terme processos exemplars de resistència a la violència. En aquest cas la Comunitat de Pau de San José de Apartadó que tot just aquest divendres passat denunciava com quatre paramilitars intentaven assassinar dos dels seus líders principals.

En primer pla un camperol aguantant la fotografia de Natalia Tuberquia, una nena de la Comunitat de Pau de Sant José de Apartadó (Antioquia) executada per forces paramilitars el 21 de febrer de 2005 / Javier Sulé


Tot i que, com el periodista afirma, "el país té una oportunitat històrica", la conjuntura d'inestabilitat actual ha significat una escalada significativa de la violència que l'exposició de Sulé també denuncia. "Un pot pensar que s'ha acabat la guerrilla i s'ha acabat la violència a Colòmbia i això no és cert, aquesta representava només el 20% de la violència al país, existeixen altres grups armats i el paramilitarisme que és realment el gran problema del país", explica el periodista que ens convida a totes a visitar l'exposició perquè "el conflicte armat colombià no ha sigut suficientment dimensionat, se sap que hi ha l'existència d'una guerrilla, molts segrestos, però no es coneix quin ha estat l'abast real d'una guerra que ha causat vuit milions de víctimes sota diverses modalitats de violència".

Dins la vuitena edició del cicle d'exposicions Imatges per la consciència, "Desaprendre la guerra, aprendre la pau", no deixa indiferent a ningú, ni les que ja coneixen una mica la realitat colombiana ni les que per primera vegada se submergeixen en tota la seva intensitat. Oberta de dilluns a dijous de quatre de la tarda a nou del vespre i els divendres de quatre a sis, la mostra fotogràfica és gratuïta i es troba a la planta baixa del Centre Cívic Riu, al carrer President Companys de Santa Coloma. Sulé assegura rotund que "quan puguem anar per qualsevol racó del país i veiem a gent digna i feliç i no gent maltractada i violentada serà quan puguem dir que la pau ha arribat a Colòmbia". Tot i que amb un gust amarg, és possible sortir esperançada i reflexiva de la seva exposició.
 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades