Denuncien la tala insostenible de boscos a l'anella verda de Tarragona

Els boscos són de titularitat privada i l'explotació és a càrrec de Monroyo industrial SL, que exporta la fusta a Itàlia
S'estan tallant arbres, entre altres llocs, a finques properes al Mas de Salort i el Mas Enric (el Catllar) i al Mas de Pastoret i el Mas de Sant Rafael (Tarragona)
Boscos en Perill
Oriol Vidal 25/05/2015

A pocs quilòmetres de Tarragona, encara dins la comarca del Tarragonès, trobem el municipi del Catllar. Aquest poble, amb molta història, guarda l'anècdota que, el 1640, en plena Guerra dels Segadors, va ser el lloc d'una batalla en què va participar l'escriptor madrileny Calderón de la Barca. Retornant a dies presents, en què la calor sembla més pròpia d'un estiu rabiós que d'una enyorada primavera, el dissabte 16 de maig, prop de 40 persones es van reunir per denunciar la tala de boscos que s'està produint a les zones properes al Catllar.

La majoria de participants han vingut en representació de diverses entitats ecologistes de la zona –es poden consultar al següent enllaç–, però també hi havia persones que volien unir-se a l'acte i fins i tot algun representant polític, hiperactius en temps de campanya.
 

“Les pistes són necessàries perquè els camions que transporten fusta hi puguin entrar”

 

Així doncs, ens movem i comencem a percebre les aromes de farigola i romaní del bosc mediterrani. El camí és estret, de poc més d'un metre, i, de sobte, es produeix una obertura molt àmplia. Ara, directament, caminem sobre una pista forestal. Les pistes són necessàries perquè els camions que transporten fusta hi puguin entrar”, explica Hèctor Hernandez, assistent a l'acte d'avui i una de les persones més actives contra les tales. El grup s'atura a una clariana, on hi ha una acumulació de troncs d'arbres tallats no fa gaires dies. Cal dir que, per a algú que no hagi vist una explotació forestal, és una visió xocant, que ens acosta un xic a l'impacte que tenen les nostres activitats diàries sobre el medi ambient.

“La gestió del bosc s'està desenvolupant de manera no sostenible”, explica Hèctor. En primer lloc, es tracta d'un bosc que té poca qualitat silvícola, però que té importància des del punt de vista paisatgístic, de pulmó verd i de refugi de biodiversitat. S'estan tallant els arbres més grans –tot i que s'haurien de tallar els més dèbils–, fet que suposa incomplir els diàmetres autoritzats pel Departament d'Agricultura, que prohibeix tallar arbres de més de 40 centímetres”. Això es pot comprovar amb un simple cop d'ull a la pila d'arbres. També es poden observar arbres escanyolits que, tímidament, es gronxen al costat d'un arbre molt més gruixut, on ara només queda una soca arran de terra.

Les sancions administratives per incomplir el reglament del diàmetre d'un arbre tallat són de 100 euros al dia, però els agents forestals que poden deixar constància d'aquests fets no passen pel lloc cada dia. “S'està produint la tala d'arbres durant el període de nidificació de les aus –continua Hèctor– i les diverses pistes que s'obren afectaran negativament l'erosió i la regeneració del bosc”. L'obertura de les pistes forestals, explica: “Està afectant els marges i els camins i facilitarà el trànsit de vehicles de motor pel bosc”.

Quin és el destí d'aquests arbres? Doncs resulta que són reduïts a estelles i, quan arriben al port de Tarragona, embarquen rumb a Itàlia

 

Quin és el destí d'aquests arbres? Doncs resulta que són reduïts a estelles i, quan arriben al port de Tarragona, embarquen rumb a Itàlia, on presumiblement seran utilitzats com a font d'energia per fer biomassa, perquè al país transalpí aquesta activitat està subvencionada. Per això assenyalen que no hi ha cap benefici per al territori, ni tan sols econòmic, però sí una pèrdua de massa forestal. Cal dir que aquests boscos són de titularitat privada, com aproximadament el 80% dels boscos de Catalunya. L'explotació és a càrrec de Monroyo industrial SL, una companyia amb seu a Terol.

La petició d'aquestes entitats ecologistes agrupades i les persones que hi donen suport és que, abans que concedir noves autoritzacions per talar més bosc, es creï una eina de gestió forestal. Aquesta eina implicaria les institucions, les propietàries forestals i la ciutadania i tindria com a objectiu obrir el debat de com es pot fer un aprofitament de la biomassa, que creï ocupació a la zona i, alhora, permeti una conservació adequada de l'entorn.

El conjunt d'entitats i persones que organitzen aquestes mobilitzacions van fer una concentració davant l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana a Tarragona el divendres 22 de maig. Un dels objectius va ser implicar les institucions, per això van fer arribar la petició que s'aturi la tala dels boscos per carta als alcaldes de la Riera del Gaià, el Catllar i Tarragona, així com als departaments de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades