Diana Quer serà comptabilitzada com víctima de violència masclista

La presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere del CGPJ confirma canvis en la recollida d'estadístiques. L'eliminació de l'atenuant per confessió en delictes per violència de gènere serà eliminada
El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere va començar a gestar-se l'any 2014 i es va aprovar el passat mes de setembre
Patricia Reguero 04/01/2018

La presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha confirmat que les estadístiques oficials recolliran a Diana Quer com víctima de violència masclista. Aquest anunci suposa un canvi rellevant en la recollida de dades que, fins ara, comptabilitza les dones assassinades per les seves parelles o exparelles, adaptant-se a la definició que fa de la violència de gènere la Llei Orgànica de Violència de Gènere del 2004 de l'Estat espanyol.

Aquesta llei defineix com a àmbit d'actuació "la violència que, com a manifestació de la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones, s'exerceix sobre aquestes per part dels qui siguin o hagin estat els seus cònjuges o dels qui estiguin o hagin estat lligats a elles per relacions similars d'afectivitat, àdhuc sense convivència".

L'anunci suposa un canvi rellevant en la recollida de dades que, fins ara, comptabilitza les dones assassinades per les seves parelles o exparelles, adaptant-se a la definició que fa la Llei de Violència de Gènere del 2004 

El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, aprovat el setembre de 2017, contempla un apartat específic sobre seguiment estadístic, amb nou mesures, entre les quals figura "establir l'obligació legal d'obtenir i prestar dades estadístiques detallades i seqüenciades sobre totes les formes de violència contra les dones incloses en aquest Pacte" (mesura 166), realitzar estudis des de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere sobre l'abast i tipologia de la violència sexual (mesura 171) o realitzar estudis de l'acumulació d'assassinats en un període curt de temps (mesura 172).

"Hem d'obrir la mentalitat perquè ens obliguen els convenis internacionals, dels quals Espanya forma part, entre ells el Conveni d'Istanbul, i perquè ens obliga el Pacte d'Estat que s'acaba de signar fa molt poc temps al Congrés i el Senat, i pel Govern i les comunitats autònomes", ha assegurat Ángeles Carmona, presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere del CGPJ, en el programa televisiu Espejo Público aquest dijous.

Així, "la violència de gènere no és solament l'exercida dins de la parella, sinó també qualsevol tipus de violència que s'exerceixi sobre una dona pel fet de ser dona, i així són els casos de violència sexual que estem veient últimament i que hem de visibilitzar", ha especificat Carmona.

Per a Carmona, el nombre de víctimes mortals de la violència de gènere en 2017 "és intolerable". "Al nostre país hem fet i estem fent un esforç molt important, tenim una legislació de les més avançades del món i tenim el Pacte d'Estat, que és una gran esperança perquè totes aquestes formes de violència contra la dona, no solament la violència en parella sinó altres tipus com és la violència sexual, com és la tracta de dones i nenes amb finalitats d'explotació sexual, com són les mutilacions genitals femenines, els matrimonis forçats, que també es donen al nostre país, s'erradiquin d'una vegada per sempre".

Per Àngeles Carmona, presidenta de l'Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial, el nombre de víctimes mortals de la violència de gènere en 2017 "és intolerable"


Encara que Carmona no ha explicat com es farà aquesta recollida estadística, sí que ha confirmat que hi haurà canvis: "Hem de seguir fent estadístiques, hem de seguir fent estudis científics per posar negre sobre blanc com està evolucionant la violència de gènere al nostre país en aquest sentit més ampli".

Tant des del CGPJ com des del Ministeri de Sanitat, tots dos implicats en la recollida de dades estadístiques, asseguren a El Salto que encara no s'han donat directrius concretes en aquest sentit i que probablement cal esperar almenys fins a la setmana que ve per conèixer més detalls.

Confessar ja no serà atenuant

Carmona també ha confirmat que s'eliminarà l'atenuant de confessió en delictes de violència de gènere. "El nostre grup d'experts del CGPJ va proposar ja fa anys que aquest atenuant no s'apliqués a aquests casos tan execrables; entenem que un maltractador que assassina a la seva parella o al seu fill o filla per provocar el dany més gran que es pugui no ha de quedar atenuat pel fet que confessi, perquè a més estem veient que en aquests assassinats la confessió de culpabilitat és molt comuna i, és més, [l'agressor] justifica la violència, es vana i culpabilitza a la víctima; per això entenem que no ha de reconèixer-se aquest atenuant, i així està recollit en el Pacte d'Estat".

Es posa així en marxa la mesura número 88 del document: "Suprimir l'atenuant de confessió en delictes de violència de gènere quan les circumstàncies dels fets permetin atribuir fefaentment la seva autoria, sempre que es respectin els estàndards de constitucionalitat en relació amb el principi d'igualtat".

Conveni d'Istanbul

El Pacte d'Estat reconeix la necessitat de "declarar que són també formes de violència contra les dones, conforme al Conveni d'Istanbul, la violència física, psicològica i sexual, inclosa la violació; la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat, l'assetjament sexual i l'assetjament per raons de gènere, l'avortament forçat i l'esterilització forçada, fins i tot en els casos en què no existeixi amb l'agressor la relació requerida per a l'aplicació de la Llei Orgànica 1/2004". Al mateix apartat els Grups Parlamentaris veuen necessari especificar que les mesures de protecció integral contingudes en la Llei Orgànica 1/2004 se circumscriuen a la violència exercida contra dones per part dels qui siguin o hagin estat els seus cònjuges o dels qui estiguin o hagin estat lligats a elles per relacions similars d'afectivitat, encara que sigui sense convivència. Precisament, aquest va ser un dels motius pels quals el grup d'Unidos Podemos es va abstenir en la votació, en considerar que el marc de la Llei 2004 ha de ser superat per incloure formes de violència contra les dones més enllà de la qual es produeix en l'àmbit de la parella o exparella.

*Article publicat originalment a 'El Salto'

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades

Heu tornat a matar Diana Quer

Carla Vall dimecres, 3 gener, 2018

Diana Quer va ser assassinada la matinada del 22 d'agost del 2016. Tenia 18 anys, estava estiuejant amb la seva mare i la seva germana a Puebla del Caramiñal.