Divuit organitzacions denuncien les pèssimes condicions dels sol·licitants d'asil a Grècia

Una carta oberta d'Oxfam, Amnistia Internacional, Human Rights Watch i quinze organitzacions més demanen dignitat i responsabilitat a les autoritats per als refugiats a Grècia abans que arribi l'hivern
Tres nens al cap de refudiades de Idomeni, en territori grec
Pablo Tosco
Redacció La Marea 26/10/2017

El primer ministre Alexis Tsipras ha de posar fi a la "política de contenció" del govern grec de confinar als sol·licitants d'asil a les illes de l'Egeu, segons demanen en una carta oberta divuit organitzacions de drets humans i ajuda humanitària, entre elles Amnistia Internacional, Human Rights Watch, el Comitè Internacional de Rescat, Oxfam Internacional, Aitima i el Consell Noruec per als Refugiats.

Davant l'arribada de l'hivern, la carta denuncia que milers de persones, inclosos infants molt petits, dones solteres o embarassades i persones amb discapacitats físiques, estan atrapades en condicions pèssimes. Forçar als sol·licitants d'asil a romandre en condicions que violen els seus drets i danyen el seu benestar, salut i dignitat, no pot justificar-se amb la implementació de l'acord entre la Unió Europea (UE) i Turquia, segons les organitzacions.

Des de la implementació de la Declaració UE-Turquia el març de 2016, les illes gregues de Lesbos, Quíos, Samos, Kos i Leros s'han convertit en llocs de confinament indefinit

Des de la implementació de la Declaració UE-Turquia el març de 2016, les illes gregues de Lesbos, Quíos, Samos, Kos i Leros s'han convertit en llocs de confinament indefinit. Milers de dones, homes i nens estan atrapats en condicions deplorables i volàtils, i a molts se'ls ha negat l'accés a procediments d'asil adequats. Hi ha peticionaris d'asil que van arribar a les illes en els primers dies de la implementació de l'Acord UE-Turquia i ja fa gairebé 19 mesos que estan encallats.

L'augment recent en l'arribada de persones ha incrementat la pressió sobre els centres de recepció i identificació, coneguts com a hotspots, que estan sobresaturats des de fa temps. Les arribades actuals segueixen sent comparativament bastant baixes i haurien de ser adequades per a Grècia i, en un marc més ampli, per a la UE, però inclouen una quantitat significativa de dones i nens.

"Europa es nega a oferir condicions humanes d'acollida i dignitat a les persones necessitades que arriben a les nostres costes. Les autoritats gregues i de la UE haurien de transferir immediatament immigrants a la Grècia continental en lloc de deixar-los atrapats en condicions deplorables a les illes gregues", va declarar Nicola Bay, cap de la missió a Grècia d'Oxfam, una de les organitzacions que signen la missiva.

La situació és molt crítica a Samos i Lesbos, on més de 8.300 sol·licitants d'asil i migrants viuen en instal·lacions amb una capacitat per a només 3.000 persones

La situació és molt crítica a Samos i Lesbos, on més de 8.300 sol·licitants d'asil i migrants viuen en instal·lacions amb una capacitat per a només 3.000 persones. L'anunci que durant les setmanes vinents 2.000 sol·licitants d'asil seran traslladats de les dues illes al continent és un avanç positiu, perquè es tracta d'una mesura de descongestió d'emergència. Tanmateix, no n'hi ha prou per posar fi a l'amuntegament de les instal·lacions i no aborda de manera sostenible els problemes sistèmics en l'origen d'aquesta situació d'emergència, que és la política de contenció.

S'acosta el tercer hivern des que van començar les arribades a gran escala a les illes, però les autoritats gregues no poden aportar les necessitats bàsiques i protegir els drets dels sol·licitants d'asil mentre romanen a les illes. "L'acord entre la UE i Turquia ja no ha d'utilitzar-se com a pretext per mantenir als sol·licitants d'asil en condicions inhumanes a les illes gregues. El govern grec ha de moure d'urgència a la gent a Grècia continental", destaca Irem Arf, investigador de migració d'Amnistia Internacional. L'aplicació de la declaració UE-Turquia ha estat citada per funcionaris de la UE i Grècia com una justificació per a la política de contenció.

Segons la carta de les organitzacions que es va publicar abans d'ahir, no pot justificar-se que els sol·licitants d'asil es vegin obligats a romandre en condicions que violen els seus drets i són nocives pel seu benestar, salut i dignitat

No obstant això, segons la carta de les organitzacions que es va publicar abans d'ahir, no pot justificar-se que els sol·licitants d'asil es vegin obligats a romandre en condicions que violen els seus drets i són nocives pel seu benestar, salut i dignitat. "Grècia hauria de posar fi a la seva política cruel d'atrapar als sol·licitants d'asil a les illes. La gent no hauria de veure's obligada a patir un altre hivern en tendes sense calefacció i sense serveis adequats", declara Eva Cossé, investigadora de Human Rights Watch.

Les organitzacions insten al primer ministre Tsipras a protegir els drets humans dels sol·licitants d'asil atrapats a les illes posant fi a la política de contenció. La gent ha de ser traslladada al continent perquè pugui rebre allotjament i serveis adequats per satisfer les seves necessitats i garantir que les seves sol·licituds d'asil siguin ateses amb justícia.

Article publicat originalment a 'La Marea'

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades