Donald Trump posa a la venda la neutralitat d'Internet

La neutralitat de la xarxa, un dels principis fonamentals d'Internet, perilla als Estats Units, i indirectament al món sencer. La votació de demà, 14 de desembre, podria donar llum verda a desregular l'accés lliure del que gaudeixen totes les usuàries
L’amenaça contra la neutralitat d’Internet no és nova i la decisió de demà no serà irreversible
Bart Grugeon 13/12/2017

Avui dia les empreses proveïdores d'Internet tenen prohibit per llei afavorir o perjudicar determinades pàgines web o certs tipus de continguts. Les grans empreses del cable, els titulars de les grans interconnexions d’infraestructures a Internet, han de transportar les dades sense diferenciar. Aquestes companyies són AT&T, Verizon, Telefónica, Orange o Deutsche Telecom, entre d’altres. L'administració Trump vol acabar amb aquest principi de neutralitat i vol desregular el sector, i per això, demà es vota al Congrés el projecte conegut com "Restauració de l'ordre de la llibertat a Internet".

Ajit Pai, president de la Comissió Federal per les Telecomunicacions (FFC), nomenat per Trump, proposa desmantellar la legislació sobre la neutralitat de la xarxa que l'administració Obama va introduir el 2015. Aquesta regulació va ser considerada una fita important, resultat també de la pressió social que evidenciava que únicament menys d’un 1% de la població americana era contrària a la neutralitat d’Internet. Pai, qui va treballar per una de les companyies americanes més grans de telecomunicacions, Verizon, considera que "el govern federal ha de deixar de fer de micro-mànager d'Internet". Amb la seva proposta, Internet deixarà de ser un bé comú, i les empreses de telecomunicacions esdevindran uns actors importants a l’hora de decidir què es bloqueja, què va ràpid i què va lent a la xarxa.

Internet deixarà de ser un bé comú, i les empreses de telecomunicacions seran actors importants per decidir què es bloqueja, què va ràpid i què va lent a la xarxa

Segons la plataforma X-Net, signant de la campanya savetheinternet.eu, a Europa notarem les repercussions d'aquesta nova legislació perquè utilitzem diàriament llocs webs, aplicacions i serveis americans. Sense la neutralitat, ja no seran les usuàries les que decidiran qui pot tenir èxit i perdurar a la xarxa, sinó aquelles empreses que puguin pagar allò que els dictin les companyies del cable. A tals efectes, el desenvolupament de la Wikipedia, l'exemple per excel·lència d'un bé comú global, creat cada dia per voluntàries de tot el món, seria obstaculitzada per "problemes de velocitat i de comunicació". Altres projectes de projecció similar patirien els mateixos efectes. En general, grans actors asfixiarien el ric teixit de petites iniciatives locals, la creació dinàmica de noves empreses, economies i formes de col·laboració en línia, sovint orientades cap al bé comú. També destruirien la innovació i la cultura col·laborativa d’abast mundial que ha anat sorgint durant les darreres dècades.

"Hi ha un risc que Internet deixi de ser l’espai lliure que hem conegut fins ara", opina igualment Victor Pickard, especialista en comunicació de la Universitat de Pennsilvània. "Internet és una eina clau per obtenir informació i per aquesta raó s'ha de considerar un bé comú", defensa el nord-americà en una entrevista per a la revista Jacobin. "Abandonar la neutralitat de la xarxa té un clar perill polític. Quan l'empresa propietària de la infraestructura d'Internet pot controlar també els continguts, llavors els mitjans de comunicació crítics o grups d'activistes s'han de preocupar molt pel risc de la censura. La pregunta essencial és si els ciutadans podrem seguir utilitzant Internet per obtenir informació i serveis, per expressar-nos de manera creativa i amb llibertat política, sense els filtres que posin grans grups de poder", conclou.

També Ramon Roca, president de la fundació Guifi.net, un operador català de telecomunicacions gestionat com una infraestructura de comuns, considera que la neutralitat d'internet ha de ser indiscutible. "Seria una ingenuïtat pensar que no existeixin certs interessos econòmics, però aquests no poden qüestionar que Internet sigui un bé comú que ha de ser accessible per tothom". Guifi.net advoca per un marc legal clar guiat per uns principis bàsics: la neutralitat de la xarxa, garanties per la privacitat de dades, lliure circulació de continguts, neutralitat tecnològica i interconnexió transparent entre els diferents operadors. Cal que el legislador vigili sobre aquestes regles de joc bàsiques, però Roca lamenta que el mercat de les telecomunicacions sigui cada vegada més controlat per lobbies opacs que només miren els seus beneficis. "Les organitzacions que advoquen per l'interès general tenen cada vegada menys veu en aquesta batalla de poders. A curt termini, hi ha un risc que continuï la fase actual de privatització i especulació".

L’amenaça contra la neutralitat d’Internet no és nova i la decisió de demà no serà irreversible. La temptació de l’apropiació d’una infraestructura que s’hauria de gestionar com a bé comú, sempre serà present.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades