Dones Rumb a Gaza desafiarà el bloqueig israelià

La Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat anuncia la partida a Gaza d'un vaixell tripulat per dones de tot el món per intentar trencar el bloqueig contra les més d'un milió vuit-centes mil habitants de la Franja palestina
Una de les embarcacions que van prendre part de la flotilla del 2015 va ser la 'Marianne' de Göteborg
Youssef Ouled 16/03/2016

Dones Rumb a Gaza (Women's Boat to Gaza) és un projecte que neix després de la reunió de la Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat a Messina (Itàlia), amb l'objectiu de partir des de diferents ports del Mediterrani fins a arribar a Gaza l'1 d'octubre. Es tracta de la quarta flotilla impulsada per la coalició, amb una diferència, la tripulació estarà composta íntegrament per dones de diferents països.

Es tracta de la quarta flotilla impulsada per la coalició, però en aquesta ocasió la tripulació estarà composta íntegrament per dones de diferents països

La finalitat del projecte és visibilitzar la participació de les dones en accions internacionals pels drets humans, un canvi d'estratègia en la campanya, que "destaqui el paper de la dona palestina en la resistència contra l'ocupació i la lluita per l'alliberament del seu poble", han explicat a Diagonal des de Rumb a Gaza.

Des de Dones Rumb a Gaza denuncien que "Europa, lluny de fer complir la legalitat internacional i pressionar a Israel perquè respecti els drets dels palestins, col·labora cada vegada més amb aquest Estat, incrementant els acords en diverses matèries", la qual cosa reforça la posició israeliana. Com en anteriors flotilles, Dones Rumb a Gaza pretén trencar el bloqueig israelià que sofreixen les més d'un milió vuit-centes mil habitants de Gaza, en un territori que no supera els 364 quilòmetres quadrats.

Trencar el bloqueig marítim i mediàtic per donar visibilitat a "els crims de lesa humanitat que comet Israel amb l'ocupació i el bloqueig de Palestina", afegeix el comunicat. Denunciar el col·laboracionisme de nombrosos governs, "sense el suport econòmic, polític i militar dels quals, seria impossible mantenir l'ocupació de Palestina".

L'aliança es va formar en 2010, després de la partida de la primera Flotilla de la Llibertat, que pretenia trencar el bloqueig israelià a Gaza per portar aliments a la seva població. El 31 de maig d'aquell any, l'Exèrcit israelià va assaltar la seva principal embarcació, el Mavi Marmara, en la qual va matar a nou activistes i va ferir a altres 38.

L'Exèrcit israelià va assaltar la principal embarcació de la primera flotilla, el Mavi Marmara, en la qual va matar a nou activistes i va ferir a altres 38

"Dones de diferents països del món anem de nou Rumb a Gaza. Per expressar la nostra solidaritat amb la població assetjada i portar la nostra abraçada a mode d'homenatge al valor i la fortalesa de les dones de Gaza", es pot llegir a 'Dones de Gaza, bastions de resistència i de vida', un manifest de suport escrit per Teresa Aranguren, durant anys corresponsal a Orient Pròxim. Segons la periodista, "el bloqueig a Gaza no seria possible sense el silenci, la passivitat i la complicitat de molts governs que es diuen democràtics". Aquest és el motiu pel qual "no volem ser còmplices d'aquest crim, anem de nou Rumb a Gaza", conclou Aranguren.

Nombroses organitzacions de dones de tot el món han donat suport al projecte: Women’s Afairs Center (Gaza), CODEPINK Women for Peace (EUA), Fórum de Política Feminista (Estat espanyol), The Coalition of Women for Peace (Israel), Women’s Front (Noruega), Coordinadora de Solidaritat amb Palestina (Mèxic) i Fédération donis Femmes du Québec (Canadà).

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades