Dos antiavalots a judici per la greu lesió ocular a un antifeixista

El jutjat considera que els agents Miguel Ángel Reyes i Cristian Jiménez van colpejar el jove Pau Andaluz “de manera molt violenta a les cames i el cap”. Els policies i la Generalitat hauran de dipositar abans del judici una fiança de 12.000 euros
Moment de l'agressió a Pau Andaluz
Ramon Fornell
Jesús Rodríguez 10/04/2015

Van intentar eludir l'acció de la justícia amb diverses estratègies, però finalment dos antiavalots de la unitat 212 de la Brigada Mòbil s'asseuran a la banqueta dels acusats per la greu lesió ocular que li van provocar al jove antifeixista i independentista Pau Andaluz, veí de Lliçà d'Amunt. El jutjat d'instrucció 19 de Barcelona ha donat per acabada la instrucció i considera que els fets podrien ser constitutius d'un delicte de lesions. Des de l'organització antirepresiva Alerta Solidària han expressat “satisfacció per haver assolit aquest punt del procés”. En aquest sentit manifesten que “poc habituats com estem a que una denúncia nostra avanci fins a tan lluny, encara a molta distància d'obtenir una sentència condemnatòria, ens congratulem que la pèrdua de la por, la imposició de la dignitat d'en Pau, i la seva família, hagi donat els fruits d'almenys incomodar els agents causants d'aquest mal”.

Els fets van passar el 12 d'octubre de l'any 2012 quan Pau Andaluz i desenes de joves participaven de la concentració antifeixista a la plaça Universitat. Un pare i el seu fill van passar pel mig de la plaça amb una bandera espanyola. Nombrosa gent s'hi apropa per intentar agafar la bandera, agents de la Brigada Mòbil es despleguen i dos dels policies fan caure a terra el jove. En aquesta posició d'indefensió és quan l'agredeixen amb les porres. La magistrada Maria Pilar Rovira del Canto considera que va ser una agressió “innecessària i deproporcionada”. El resultat de l'incident fou una hemorràgia subretiniana severa, el trencament de la coroidea i la cella fracturada, amb posterior tractament quirúrgic i 190 dies de sanació. En un primer moment Andaluz va perdre el 70% de la visió, però gràcies a posteriors intervencions mèdiques ha recuperat un important percentatge, sense arribar a tenir una visió correcta.

El Mosso d'Esquadra Miguel Ángel Reyes

 

Miguel Ángel Reyes Grados i Cristian Jiménez Lietor, són els dos policies imputats, que el dia dels fets no duien posat el número de placa i van haver de ser identificats gràcies a les fotografies dels periodistes i a successius informes de la Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra, del Cos Nacional de Policia espanyola i de la Guàrdia Civil. Reyes, el dia que va anar a declarar en qualitat d'imputat i va negar la seva participació a l'agressió, s'havia depilat les celles, intentant així confondre la jutgessa. Cal recordar que a les fotos que van servir per a la seva identificació només es veien els seus ulls i les seves celles molt gruixudes. Tant ell com Jiménez van descriure els fets com una baralla tumultuària, deixant així la porta oberta a que la lesió a l'ull tingués un origen que no fos l'impacte d'una porra. La jutgessa ho va desestimar i va concloure que hi va haver un “despeje de la zona” just abans de la intervenció dels policies. L'informe pericial, a més, apunta a que l'objecte que li va impactar a l'ull era “contundent i de forma roma”, compatible amb una defensa reglamentària dels Mossos d'Esquadra.

Tots aquests elements fan que Rovira del Canto porti el cas a judici. Abans de la vista oral, però, ha ordenat que els dos policies i la Generalitat de Catalunya (com a responsable civil subsidiària) dipositin 12.000 euros en concepte de fiança per a la indemnització de la víctima en cas de sentència condemnatòria.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades