Dotze propòsits per reduir els residus que produïm

Article publicat amb motiu de la campanya #PropòsitsDirecta. El nostre propòsit com a projecte és clar: continuar fent periodisme transformador amb vosaltres, i per fer-ho possible us proposem ser el vostre propòsit per al 2017
Víctor Mitjans 20/12/2016

Víctor Mitjans, biòleg especialitzat en gestió de residus, ens porta dotze maneres diferents per reduir les deixalles que generem en la nostra vida diària.
 

Dur a sobre una bossa reutilitzable, comprar la copa menstrual, utilitzar sabó en pastilla o fer servir piles recarregables són alguns dels propòsits que planteja Víctor Mitjans amb motiu de la campanya #PropòsitsDirecta.
 

1. No sortir de casa sense una bossa reutilitzable

A ningú se li acudiria sortir de casa sense el mòbil, oi? (oh, no! Horror!) Doncs també ens hauríem d'acostumar a sortir de casa amb una bossa reutilitzable. S'estima que consumim més d'una bossa al dia, i que només les utilitzem una mitjana de 15 minuts en el trajecte des de la botiga a casa. I després al calaix amb l'esperança que arribi un dia que es buidi de bosses. Al final ens n'afartem i les acabem llençant. Tones i tones de plàstic d'un sol ús que acaben a abocadors o incineradores i que podem evitar si fem servir bosses reutilitzables.

2. Anar a comprar amb carmanyola

En algun moment tots ens hem trobat amb el dilema d'on tirar aquell paper plastificat o encerat. Al paper? Als envasos? Al rebuig? Doncs tant si anem al mercat com si anem al supermercat o a la cooperativa sempre hi haurà alguna cosa que podrem posar en una carmanyola i estalviarem envasos superflus com safates no reciclables o de paper plastificat. Formatges, codonyat, llegums cuits, maduixes, cireres, fruits secs... els podem posar a carmanyoles o pots de vidre quan els comprem i, a més de reduir residus, ordenarem la compra més ràpidament quan arribem a casa.

3. Comprar-me d'una vegada la copa menstrual

Que sí, que les amigues que en tenen n'estan molt contentes, però el que sóc jo, mai no m'acabo de decidir. Doncs bé, pot ser que pensi que cada mes produeixo al voltant d'un quilo de compreses o tampons impossibles de reciclar. O que em gasto al voltant de 30 euros l'any que van a parar a multinacionals com Procter&Gamble, líder mundial amb marques com Evax, Tampax o Ausonia i investigada per evasió fiscal a diversos països. I cada cop hi ha més llocs on puc comprar una copa menstrual... ara sí! D'aquest any no passa!!

4. Fer servir bolquers reutilitzables amb la criatura

Sí home! Quina marranada!! A més, ja tinc prou feina netejant tot el dia i lluitant contra els plors continus del nadó mentre m'aguanto les parpelles per no caure adormida. Total, a les cadenes de supermercats venen bolquers bons i barats. Però... ben mirat, no paro de treure bosses amb bolquers que al cap d'un dia foten una tufa...

Al llarg dels primers dos anys de vida d'una criatura, es gasten entre 5.000 i 6.000 bolquers d'un sol ús. Una barbaritat que suma més d'una tona de residus no reciclables!! Més que els que produeix qualsevol adult en el mateix període. Més que venir amb un pa sota el braç els nens venen amb un cubell d'escombraries sota el cul.

De bolquers reutilitzables n'hi ha de molts tipus i materials, naturals i adaptats a totes les butxaques. Amb una quinzena de bolquers reutilitzables, que no costen més de 300 euros n'hi ha prou. La gestió diària és molt més senzilla del que podria semblar a priori –senzillament rentant-los a màquina amb la resta de la bugada o per separat–. I duren molt. Si no els fem servir per a un segon fill els podem regalar i segur que algun amic estarà ben content d'adoptar-los.

5. Utilitzar sabó en pastilla per rentar-me

Amb dispensador o directament de l'envàs de plàstic cada cop fem servir més sabons, xampús, gels... A raó de 60 grams un envàs estàndard, anem acumulant residus i anem donant caixa a multinacionals com Unilver, Procter&Gamble o Colgate, que són els grans senyors dels productes d'higiene. A més, aquestes empreses utilitzen greixos com l'oli de palma per produir el sabó, contribuint a la desforestació de selves tropicals a Àsia, especialment Indonèsia i Malàisia. Si volem evitar-ho tot plegat, per a rentar-nos les mans o el cos podem fer servir pastilles de sabó que duren molt i les podem comprar a granel o en un petit embolcall de paper. N'hi ha de moltíssimes varietats i aromes i en podem trobar molt sovint a fires provinents de petits productors i que fan servir olis d'oliva o gira-sol, produïts en proximitat. No els heu provat mai? Feu-ho i no tornareu enrere!

6. Aprendre a fer croquetes per aprofitar les restes de menjar

I qui diu croquetes diu qualsevol altre plat de cuina d'aprofitament. Que et queden quatre llenties al fons d'un pot i una ceba a la nevera? Doncs abans que es facin malbé, i amb una mica d'oli, farina i llet pots fer unes croquetes ben gustoses i originals. Una escarola mig marcida? Doncs es pot fer bullida amb la patata a la qual li comencen a sortir grills. Hi ha estudis que indiquen que més d'un 20% del menjar que comprem l'acabem llençant perquè se'ns fa malbé abans o després de cuinar-lo. I això significa no només el menjar en si sinó tots els recursos –aigua, fertilitzants, combustibles, envasos...– que s'han fet servir per a produir-lo, distribuir-lo i processar-lo. Amb una mica d'imaginació i pocs prejudicis podem estalviar diners i reduir la quantitat de menjar que acaba a les escombraries! Ah, i si vivim pel barri de Sant Andreu, a Barcelona, podem fer servir la nevera solidària que s'ha inaugurat recentment a l'Ateneu l'Harmonia i fer petites donacions de menjar que no podrem consumir i no volem que se'ns faci malbé.

7. Comprar productes de temporada, proximitat i ecològics

Tomàquets al mes de desembre? Possiblement han estat cultivats a Múrcia –quan no a Holanda (!)– i en hivernacles, amb la despesa energètica que això comporta. Per no parlar del seu qüestionable gust. Api, escarola, endívies, fonoll, remolatxa i pastanagues ens ajudaran a fer bones amanides d'hivern. Si ens acostumem a consumir productes de temporada, reduirem el consum energètic i contribuirem a la lluita contra el canvi climàtic. I si són produïts a prop de casa i amb agricultura ecològica ens farem un favor reduint la ingesta de productes químics i ajudant l'economia local.

8. Comprar peces de roba de segona mà

Cada cop consumim més roba i aquesta té cada cop menys vida útil. La moda canvia més i més ràpid i acabem acumulant roba als armaris que fem servir poc. La producció de roba té un gran impacte sobre el medi i, cada cop més, la produeixen grans multinacionals en països on els estàndards laborals són molt baixos i els sistemes de protecció social inexistents. Decathlon, Mango, Inditex, H&M són empreses denunciades per la campanya Roba Neta com a responsables d'aquesta situació. Recordem el desastre del Rana Plaza a Bangla Desh on van morir més de mil treballadores tèxtils en les condicions més precàries? Reduir el nostre consum de roba i allargar la vida útil de les peces de roba és la millor manera de lluitar contra aquesta problemàtica. I comprar roba de segona mà ens hi pot ajudar. A més, ho podem fer en tendes d'entitats sense ànim de lucre i així contribuïm a l'economia social i solidària.

9. Netejar la casa amb productes naturals com vinagre o bicarbonat

Molts productes de neteja porten productes químics que poden tenir efectes sobre la nostra salut, i generar hipersensibilitats, al·lèrgies, irritacions... Per reduir la nostra exposició a aquests tipus de productes podem netejar amb productes naturals com vinagre (ideal per a floridures i treure incrustacions de calç o netejar parquets), suc de llimona (per treure taques, netejar rajoles i treure olors) o bicarbonat amb aigua (per a neteja general). A banda de tenir cura de la nostra salut, estalviarem diners!

10. Fer servir piles recarregables

Cada cop fem servir més aparells elèctrics i electrònics, molts dels quals funcionen amb piles extraïbles, que contenen metalls pesants i productes d'elevada toxicitat tant pel medi com per les persones. Una primera recomanació seria fer servir productes –com per exemple joguines– que no necessitin electricitat per funcionar. Si l'ús de piles és inevitable, és recomanable optar per piles recarregables. Aquestes piles les podem utilitzar centenars de vegades abans que hàgim de llençar-les (al contenidor de piles!). Ah! Si a més les carreguem amb un carregador solar, tindrem les piles més verdes possibles!

11. No fer servir paper de plata (ni per l'entrepà ni a casa)

Sí, és molt pràctic, en això hi estem d'acord. Però també és cert que és costós de produir, difícil de reciclar i prescindible. Per guardar coses a la nevera podem fer servir carmanyoles o recipients tapats, de plàstic o de vidre. A part de ser reutilitzables, són més hermètics i conserven millor el que hi guardem. I pels entrepans? Doncs podem reutilitzar envasos que ens arribin a casa: els sobres de paper del pa (si no l'anem a comprar amb bossa), papers encerats (si no anem a comprar amb carmanyola). Si ho preferim, podem comprar un embolcall reutilitzable tipus boc-n-roll o, si volem ser les més cuquis, fer-nos el nostre propi envàs reutilitzable.

12. No fer servir vaixella d'un sol ús

Plats, gots, safates, coberts i fins i tot copes de plàstic d'un sol ús. D'oferta no ens en falta però es tracta de productes molt difícils de reciclar i que amb una mica de ganes podem estalviar-nos. A part que quedarem molt millor si els nostres convidats mengen amb plats de ceràmica i beuen amb gots de vidre! Si fem un acte al carrer, hi ha molts ajuntaments que tenen un servei de préstec de vaixella reutilitzable i en concerts i similars la millor opció és fer servir gots de plàstic reutilitzables. Això sí, retornem-los o acabarem acumulant-los a casa!

Article publicat amb motiu de la campanya #PropòsitsDirecta. El nostre propòsit com a projecte és clar: continuar fent periodisme transformador amb vosaltres, i per fer-ho possible us proposem ser el vostre propòsit per al 2017

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades