Les dues cares del 9 d'Octubre a València

L'ambient festiu dels actes oficials ha estat alterat per una agressió neonazi i la retenció i identificació, per part de la policia espanyola, d'un grup de l'esquerra independentista
L'esquerra independentista ha reivindicat la ruptura amb l’Estat espanyol
Paula Duran
Paula Duran 10/10/2016

Els actes del matí han transcorregut tranquils. A diferència de l’any anterior, quan es van produir amenaces i intents d’agressió, les representants del govern actual han gaudit d’una processó cívica, en un ambient festiu, excepte per als representants del Partit Popular valencià, que, al seu pas, han estat acompanyats per xiulits i menyspreu. Tampoc no han faltat els crits de "traïdors" i "renegats" cap al govern actual, per part d’algunes persones entre el públic que encara recorren a l'"amenaça catalanista". Així mateix, una vegada més, els grups d'extrema dreta han fet acte de presència a la cua de la processó. Han volgut enfrontar-se a un bloc antifeixista, que estava situat entre el públic, fora de la processó, però la provocació no ha arribat més enllà d’uns quants insults per la intervenció de les forces policials. Amb tot, aquest escenari denota una mena de normalització politicosocial i un declivi dels grups reaccionaris que, durant els anys de Rita, van gaudir d’excessiva representació en l'acte i que ara, fins i tot, estan falts de militància.

Una vegada més, els grups d'extrema dreta han fet acte de presència a la cua de la processó i han volgut enfrontar-se a un bloc antifeixista

Per la vesprada, la convocatòria de la Comissió 9 d’octubre a la plaça Sant Agustí, sota el lema 'Un país per fer, un país per construir', va congregar més de mil persones sota una gran varietat de sindicats, partits polítics i organitzacions. El so de la dolçaina i el tabalet entonant la muixeranga, mentre es formaven les primeres figures, ha estat el tret d’eixida de la que ha estat una manifestació amb dos matisos. Per un costat, els blocs a la capçalera han estat envoltats d’un clima joiós: bandes de música, xarangues, dolçaines i tabalets han acompanyat els missatges de lones, banderoles i pancartes. Per l’altre, els blocs a la cua, formats principalment per l’esquerra independentista i el bloc antifeixista, han creat el clima reivindicatiu de la manifestació, custodiats en tot moment per agents del Cos Nacional de Policia espanyola des de la vorera, a banda i banda. Els clams de les manifestants de caire feminista, antifeixista i nacionalista s’entremesclaven, tot mostrant la varietat de reivindicacions i protestes socials que engloben l’activitat del conjunt d'organitzacions. Mentrestant, un helicòpter sobrevolava la columna vertebral des del carrer Xàtiva, passant pel carrer Colon fins a la plaça Parterre.

En finalitzar el recorregut, la part capdavantera de la manifestació ha acabat al Parterre i els blocs de la cua s'han reunit al costat del Palau de Justícia per llegir els seus respectius manifestos. Mentre les primeres feien menció a un canvi de cicle social i polític que s’havia palesat amb l’èxit d’assistència a la manifestació i la reconquesta dels carrers "per part de la tranquil·litat, la racionalitat i els drets socials", així com remarcaven la necessitat d’un finançament just i d’una radiotelevisió pública valenciana; les segones han estat molt més contundents amb l’anàlisi de la situació que actualment es viu al País Valencià. Una representat de la plantilla de l'escorxador d'Esfosa a Vic ha iniciat la ronda de manifestos amb un discurs encoratjador sobre la lluita que s’està duent a terme a la seua comarca. Tot seguit, el discurs antifeixista ha posat l'èmfasi en la necessitat d’una ciutat "de totes i per a totes", neta de feixisme, autoritarisme o del racisme que encara es pateix amb "la persecució de manters o la falta d’estructures per acollir refugiades". També s'ha fet una menció especial al barri del Cabanyal, on la manca d’acció institucional per revertir "el procés de gentrificació acabarà per desplaçar a les veïnes del barri".

Uns pilars s'aixequen entre les manifestants del 9 d'Octubre / Paula Duran

 


Per últim, l'esquerra independentista ha contextualitzat l'actual situació que pateix el País Valencià, que concentra "una taxa de pobresa que supera en 5,5 la mitjana estatal", i on, segons han denunciat, l'anomenat govern del canvi no està prenent cap mesura eficaç per revertir-ho, com tampoc per lluitar "contra la precarietat que es viu als sectors de l’agricultura i la indústria". Per l'esquerra independentista, les solucions només vindrien donades per la ruptura amb l’Estat espanyol, perquè "ens precaritza i espolia", i per "la construcció nacional d’uns Països Catalans socialistes i feministes". En finalitzar, tothom s'ha acomiadat amb l’himne de la muixeranga i les torres, amb punys i quatre dits alçats per tot arreu.


Abús policial i agressions homòfobes

Quan alguns grups de persones marxaven de la manifestació per deixar els materials als seus locals, encara es podia escoltar el pas de la marxa de moros i cristians per les artèries principals de València. En aquest context, un bloc d’unes trenta persones de l’esquerra independentista ha estat retingut i identificat pel Cos Nacional de Policia espanyola sense cap mena de justificació. Una de les persones afectades, en declaracions a la Directa, ha comentat que "des de que hem abandonat la manifestació, ens han estat seguint, dissimuladament, per la vorera del costat, fins que de sobte han anat a per un company que anava amb nosaltres i l’han retingut". Afegeix que quan s'han girat per veure què hi passava i preguntar els motius de la retenció, "han reaccionat de manera violenta, molt ràpidament, ens han espentat, ens han posat cara la paret, ens han pres les dades i ens han escorcollat". Mentrestant, furgons de policia, a banda i banda del carrer Colon, vigilaven perquè l'escena passés desapercebuda entre la gent que circulava pels carrers de la capital. En finalitzar l’escorcoll, un dels policies ha amenaçat amb sancions a una de les integrants del grup.

D’altra banda, sobre la mateixa hora, un grup d’uns 30 neonazis ha agredit brutalment dos joves que passejaven pel centre de la ciutat, un d’ells, conegut activista pels drets LGTBI del col·lectiu Lambda de València i l'altre, el regidor de la CUP de Torredembarra Toni Sacristan. Un delicte d’odi que se suma al llistat d'agressions comeses per l’extrema dreta a València.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades