Dues-centes persones es concentren a Barcelona en solidaritat amb els titellaires empresonats

Artistes i treballadores culturals van impulsar espontàniament a través de les xarxes socials la convocatòria davant la Conselleria de Cultura de la Generalitat
Dimecres a dos quarts de vuit del vespre la campanya #LibertadTitiriteros ha convocat una nova concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Gorka Leiza
Lali Álvarez 09/02/2016

Tres furgonetes dels Mossos d'Esquadra blindaven aquest migdia la Conselleria de Cultura de la Generalitat ubicada a La Rambla de Barcelona. Dos centenars de persones s'han concentrat en aquest indret responent a una convocatòria feta ahir a la tarda mitjançant les xarxes socials, que ha comptat amb el suport de la campanya #LibertadTitiriteros. 

Les assistents s'han concentrat durant aproximadament una hora per exigir l'alliberament immediat i sense càrrecs dels dos membres de la companyia Títeres desde abajo, detinguts a Madrid el passat 5 de febrer mentre representaven la peça 'La Bruja y Don Cristóbal' i posteriorment empresonats pel jutge de l’Audiència Nacional espanyola Ismael Moreno, que els acusa d’enaltiment del terrorisme.

Amb la boca emmordassada i amb pancartes on es podia llegir "Llibertat Alfonso i Raúl", "La censura és terrorisme", "Gora la Marion-ETA" o "L'art no és delicte", s'han cridat consignes com "Si ens toquen a una, ens toquen a totes", "Sense cultura això és una dictadura", "Menos toreros y mas tirititeros" o en defensa de la llibertat d'expressió.

Un manifest denuncia que es concep l'espai cultural com "un espai asèptic, clausurat, consensuat, còmode, al marge de tota controvèrsia o discussió política"

Durant la concentració s’ha llegit un manifest on es denuncia que tant els estaments polítics com el sector cultural i la ciutadania conceben l'espai cultural com "un espai asèptic, clausurat, consensuat, còmode, al marge de tota controvèrsia o discussió política". Això afavoreix, expliquen, que tinguin lloc "paradoxes com la que representa el fet que un espectacle de titelles que denuncia la criminalització política d’alguns col·lectius en lluita, hagi estat objecte d’aquesta mateixa criminalització".

També s'han recordat altres casos com l'Operació Pandora, els encausats pels fets del Parlament i per l'Efecte Can Vies, la detenció i judici del lider de Def Con Dos per expressar les seves opinions a Twitter, les feministes imputades per la processó del Santo Coño Insumiso o l'exposició censurada al Macba per mostrar una peça que es considerava ofensiva amb el Rei Joan Carles. Aquest manifest també exigeix a les institucions culturals que condemnin la detenció i empresonament dels titellaires i que garanteixin amb les seves mesures de govern la pluralitat i la llibertat de la cultura. Apel·lant al lema "Sense cultura, no hi ha futur", que ha acompanyat algunes lluites del sector cultural dels darrers anys a Catalunya des de les mobilitzacions de la Comissió de Cultura de l'Acampada Barcelona del 15M, han denunciat que "un país que censura està condemnat a la decadència".

La concentració ha acabat amb una petita representació de titelles on un titellaire era colpejat i detingut per un policia / Gorka LeizaEl Col·lectiu de Companyies de Teatre Independent de Catalunya, que representa una cinquantena de companyies, també ha llegit un manifest on es solidaritzen amb els artistes i n'exigeixen la posada en llibertat. Qüestionen el paper de l’Ajuntament de Madrid com a programador de l’espectacle i demanen que s’obri un debat entorn de qui pertany la responsabilitat de determinar quin és el públic a qui van dirigits els espectacles. En aquest manifest també es denuncia el fet que l’opinió d’uns espectadors disconformes amb el discurs de la peça hagi estat el motiu de l’actuació policial i de l’empresonament, que consideren injustificat atenent que amb una lectura rigorosa dels fets ficcionats que representa la peça, no es pot concloure que enalteixi el terrorisme.

Un dels concentrats ha recordat que "les Rambles han estat espai de lluita per la dignitat de la cultura i la llibertat d’expressió"

Amb la megafonia oberta hi ha hagut intervencions d’algunes assistents. Un d’ells ha recordat que "les Rambles han estat espai de lluita per la dignitat de la cultura i la llibertat d’expressió", per exemple durant les mobilitzacions del Grec l’any 1976 que reclamaven "un teatre al servei del poble" o un any després, per l’empresonament dels Joglars pel cas de "La Torna", però també recentment amb algunes mobilitzacions com el Sant Jordi de La Marea Roja contra les retallades en els pressupostos i l'IVA Cultural. Per finalitzar, han advertit sobre l'absència de personalitats de la cultura i artistes de renom en aquesta mobilització.

Una altra assistent ha instat al Conseller de Cultura Santi Vila a "baixar al carrer i treballar per la cultura, amb els treballadors de la cultura i per la cultura, en lloc de blindar la conselleria, i a defensar la nostra llibertat, perquè d’ella en depèn la vostra feina". Finalment, la concentració ha acabat amb una petita representació de titelles on un titellaire era colpejat i detingut per un policia. 

Aquest migdia a la plaça de la Pau de Lleida també s'ha celebrat una concentració convocada a través de xarxes socials que ha aplegat una setantena de treballadores del sector cultural de la ciutat. Tanmateix, dimecres 10 de febrer s'han convocat dues noves concentracions: a dos quarts de dues del migdia al Pont d'en Gomez de Girona convocada per Marea Roja Girona, i a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona convocada per la campanya #LibertadTitiriteros.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades