Emotiu 'Dia de la Indignació' a Castelló en record dels 43 normalistes d'Ayotzinapa

Aquest dissabte Castelló ha tornat a mostrar la seua solidaritat amb el poble mexicà pel “Dia de la Indignació” mundial, amb actes que commemoren la desaparició dels 43 normalistes d'Ayotzinapa
La plaça Santa Clara ha estat l'escenari de les diverses manifestacions culturals i reivindicatives que han commemorat el primer aniversari de la desaparició dels 43 d'Ayotzinapa
Paula Duran
Paula Duran 28/09/2015

L'acte solidari va ser organitzat per l'Associació de Mexicanes de Castelló (AMECS) amb la participació d'altres moviments socials de la Plana que han reafirmat la seua solidaritat amb el poble d'Ayotzinapa i amb les manifestacions que van tenir lloc dissabte a Mèxic i a tot el món. L'acte commemora el primer aniversari de la desaparició dels 43 estudiants de l'escola normalista Raul Isidro Burgos d'Iguala.

Durant tota la vesprada la plaça Santa Clara es va adornar amb missatges crítics i solidaris del que és la punta de l'iceberg d'un problema estructural a l'Estat de Mèxic, designat per gran part dels moviments socials mexicans com a “narcoestat” i on, segons aquests moviments, queda provada la impune corrupció en totes les seues faccions de poder. L'acte comptava amb una exposició de les cares dels 43 desapareguts al voltant de la qual s'han fet diverses activitats com compta contes, teatre, balls i recitals de poesia en un ambient molt emotiu.

L'acte commemora el primer aniversari de la desaparició dels 43 estudiants de l'escola normalista Raul Isidro Burgos d'Iguala

Al crit de “vivos se los llevaron, vivos los queremos” es van llegir diversos manifests rememorant el que van anomenar com un crim d'Estat. En aquests es va explicar la injustícia que des de fa molts anys pateix el poble mexicà. Un país que en deu anys ha incrementat de manera exponencial els seus índexs de criminalitat arribant a les 100.000 desaparicions forçoses, segons dades de la Fundació per a la Justícia i el Desenvolupament Democràtic. Una xifra que supera les desaparegudes que van haver-hi durant la dictadura de Pinochet. Amb frases com “no volem venjança, el que volem és justícia”, s'ha fet al·lusió a les revoltes del poble mexicà que demana saber la veritat per poder actuar en conseqüència amb la justícia. El cas ha suposat una gran esquerda en la presa de consciència general a la societat mexicana.

En declaracions de Rubén Romero, membre d'AMECS, a la Directa, ha explicat que “aquests últims mesos, a Mèxic, hem viscut una sèrie de mentides per part del govern que intentaven acabar amb les nostres esperances”. Mentides que, segons Romero, han tirat per terra el Grup Interdisciplinari d'Experts Independents (GIEI), designat per la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH). L'informe de la Procuradora General de la República presentava moltes carències. La versió oficial que afirmava que els estudiants d'Ayotzinapa havien sigut calcinats ha sigut desmentida i és per això que “ara més que mai s'alça aquesta lluita, amb més cor i més sentiments per buscar als nostres germans desapareguts”, afirma l'activista.

Una pancarta recordava la desaparició dels 43 normalistes / Paula DuranRomero també es reafirma en la poca credibilitat de la justícia i les institucions mexicanes: “l'Estat està corromput pel poder i el narcotràfic des del Govern fins a l'exèrcit i la policia Federal”. Per aquests motius, segons l'activista, fa poc van torturar i assassinar a l'activista Nadia Romero i al periodista Rubén Espinosa, “tenien por que feren declaracions que involucraren a aquestes tres forces en la desaparició”. Romero també narra com està la situació a Mèxic on qualsevol persona que alce la veu per criticar és fortament reprimida. Per Romero la terrible situació que porta vivint-se al país des que fa deu anys té relació amb l'aprovació del tractat de lliure comerç, NAFTA, amb els Estats Units i el Canadà, “perquè malgrat que es parlava d'una democràcia, la situació no ha fet més que empitjorar, hem arribat al punt de parlar d'una institucionalització de la corrupció també lligada al narcotràfic”. “No ens val que canvien el Govern, mane qui mane el que hem de canviar és aquest Estat immers en un sistema capitalista que fa anys que assassina al nostre poble amb total impunitat, no entenem com encara els mitjans internacionals poden parlar de democràcia referint-se a Mèxic”.  

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades