Entre Barris, teixint la resistència contra l'allau turística a València

Aquest matí s'ha presentat mitjançant una roda de premsa la plataforma veïnal Entre Barris, que neix per denunciar l'especulació i defensar el dret a l'habitatge a la ciutat
La presentació de la plataforma s'ha fet a les Torres de Serrans de València, emblema de la pressió turística a la ciutat
Giuseppe Savino
Giuseppe Savino 21/11/2017

L'escenari escollit per presentar Entre Barris ha sigut les Torres de Serrans, símbol i emblema de la València turística. La plataforma veïnal, amb presència a diferents barris de la ciutat de València, es presenta al públic amb un objectiu comú: denunciar l'especulació i reivindicar el dret a l'habitatge i tot el que això comporta. Entre Barris aglutina diferents col·lectius i associacions veïnals, com l'Espai Veïnal del Cabanyal, el CSOA Horta, el CSB Terra, Orriols Con-vive, Escoltem Velluters, Fractals, la Internacional Teatral, Construim Melilla i veïnes i veïns a títol individual.

Entre Barris va nàixer fa un any i mig, quan alguns col·lectius i persones de diferents barris començaren a reunir-se periòdicament per analitzar i buscar solucions al problema de l'habitatge. "A València la situació és prou complexa", diu Rosa, veïna de Russafa. "La gentrificació i la turistificació són alguns dels trets principals i on centrem, actualment, el nostre treball". I afegeix: "Davant aquest panorama urbanístic neoliberal, on sols preocupen els diners i els beneficis que porten les persones que vénen de fora per uns dies, volem ocupar-nos dels veïns i veïnes, de qui pateix diàriament les conseqüències de tot això, com la precarietat, l'assetjament immobiliari, la privació del descans, l'extinció del comerç local...".

Entre Barris va nàixer fa un any i mig, quan alguns col·lectius i persones de diferents barris començaren a reunir-se periòdicament per analitzar i buscar solucions al problema de l'habitatge

Entre Barris considera que l'Ajuntament de València no activa les mesures necessàries per a aturar l'expansió d'aquest procés. Ans al contrari, es dedica a endolcir un projecte de viure la ciutat que menysté i dificulta la quotidianitat del veïnat. "Dues dades: El preu del lloguer a la ciutat de València està en 928 euros de mitjana, quasi 100 euros més que a principis d'any i València és la tercera ciutat de l'Estat Espanyol, després de Barcelona i Sant Sebastià, en nombre de pisos turístics. Són 6,6 pisos per cada 1000 habitants", explica la veïna de Russafa.

Activitat més enllà de la presentació

En aquests darreres mesos Entre Barris ha participat de diferents accions. A Russafa va fer costat a les veïnes del número 31 del carrer Buenos Aires, un edifici d'on van ser expulsades les veïnes per explotar el bloc sencer amb apartaments turístics; a Ciutat Vella va formar part, amb diferents col·lectius, d'una manifestació de "turistes" per denunciar satíricament la turistificació ofegant del districte; a Benimaclet, al marc de les Festes Populars del barri, va donar suport a un "gentritour" per denunciar l'abusiu preu de lloguer per als estudiants i la saturació de l'espai públic per un oci consumista i poc respectuós. Totes aquestes accions es van organitzar de manera conjunta amb col·lectius de cadascun dels barris, ja que, com diu Irene del CSB Terra, "una de les premisses fonamentals és l'autonomia perquè cada barri puga treballar les seues problemàtiques de la manera que es crega convenient".

Imatge de l'acció d'Entre Barris el pasat estiu al barri de Ciutat Vella de València / Lucas Guerra


Un dels objectius de la roda de premsa ha sigut presentar la campanya pel dret a l'habitatge que està basada en 5 punts, fruit dels debats de totes les assemblees que s'han anat fent al llarg d'aquest any i mig. Com explica Sílvia, de l'Espai Veïnal del Cabanyal, els cinc punts són "la regulació restrictiva dels establiments turístics, la consolidació d'un parc d'habitatge públic, l'establiment de mecanismes de fixació de límits públics als lloguers, el rebuig als desnonaments i desallotjaments i l'impuls a les Cooperatives d'habitatge".

Les activistes han denunciat que la primera reacció per part del municipi va ser negar el problema. "València no és Venècia", van dir els edils

A la pregunta si l'Ajuntament de València està fent alguna cosa al voltant d'aquests problemes, les activistes han denunciat que la primera reacció per part del municipi va ser negar el problema. "València no és Venècia", van dir els edils. Darrerament s'està parlant de la taxa turística com manera de resoldre'n part del problema. Però com diu Mijo, veïna de Russafa: "Volem saber com pensa gastar el consistori aquests diners. Si volen reutilitzar-los per enfortir i fomentar el turisme no estem d'acord en absolut". Una de les iniciatives d'Entre Barris ha sigut crear una Comissió d'ajuda per a les afectades per la gentrificació, la turistificació i la pujada de lloguer. "L'idea busca la configuració d'un espai obert, els primers dilluns de cada mes, on puguen vindre les afectades".

Per continuar visibilitzant aquest problema als diferents barris de la ciutat, s'han anunciat noves accions i activitats fetes per Entre Barris, juntament amb diversos col·lectius i entitats de la ciutat. Totes les iniciatives es duran a terme durant les setmanes que vénen en els barris de Ciutat Vella, Russafa, Benimaclet, Cabanyal i Orriols. El dia 24 de novembre, a Ciutat Vella, es farà un soterrar simbòlic per acomiadar les persones que recentment han deixat les seues cases, expulsades per l'especulació immobiliària i la pressió turística. S'acabarà els dies 16, 17 i 18 de desembre a Russafa amb unes jornades sobre turistificació i gentrificació, des d'una perspectiva teòrica, institucional i dels moviments socials, on participaran experts internacionals en la temàtica i on es farà un acte amb alguns els col·lectius que treballen a ciutat com Palma, Barcelona, Lisboa, i Venècia.

Notícies relacionades