'Escraches': l'alè de la PAH al clatell

Durant la campanya per les municipals, la PAH amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica ha realitzat 25 'escraches' perquè s'aprovi la ILP al Parlament
Escarni a Alberto Fernández Díaz (PP) el passat 11 de maig durant la seva visita electoral a la Fira de Sant Ponç de Barcelona
Jesús Rodríguez
Gemma Garcia 23/05/2015

Fa uns tres anys, un activista argentí va fer un taller a la PAH sobre escraches, una pràctica política que va aconseguir mostrar el que no es veia: els responsables de la repressió durant la dictadura militar a Argentina. Aquell aprenentatge va guardar-se a la caixa d'eines i més tard, el 2013, quan la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) arribava al Congrés, el van recuperar i adaptar. Si a més de 10.000 km, l'escrache s'havia convertit en la condemna social a falta de condemna judicial, a l'Estat espanyol pretenien que esdevingués una eina per pressionar, assenyalar públicament, a més d'apropar la realitat d'afectades a diputades i regidores. La PAH havia decidit que si els polítics no escoltaven el carrer, el carrer es faria escoltar. Des d'aleshores, els escraches al conjunt de l'Estat, s'han anat succeint per cicles polítics: primer, quan el PP va bloquejar la ILP al Congres, més tard, durant la campanya de les eleccions europees i ara, en el context de les municipals, amb la proposta de ILP catalana.

 

Artur Mas, Alberto Fernández Diaz, Mariano Rajoy, Alicia Sanchez Camacho, Josep Rull, Francesc Homs, Xavier Trias, Garcia Albiol... la llista és quilomètrica. Només durant les darreres setmanes, s'han fet 25 escraches per tot Catalunya. El darrer ahir, en l’acte de tancament de campanya de CiU a Barcelona. Silenciosament, s'han plantat a una fira, davant d'una escola -on, a l'interior, dues activistes van ser agredides per militants del PP-, o a una plaça. En tots aquells espais on CiU o PP celebraven un acte, la PAH amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica ha irromput amb la seva pròpia campanya: que s'aprovi  la ILP catalana que impulsen juntament a l’Observatori DESC. Compta amb més de 150.000 signatures i el suport de tots els partits polítics catalans a excepció de convergents i populars. De fet, estan a tocar d'aconseguir l'aprovació de la iniciativa, només caldria el suport de dues diputades més. El portaveu de la Plataforma Carlos Macías insisteix en que canviïn d'opinió i desobeeixin la disciplina de partit. De fet, es dóna la paradoxa que 30 de la seixantena de municipis que han aprovat una moció de suport a la ILP, estan en mans de CiU. Si el gir de dues diputades es fes efectiu, s'aprovaria un text que, no només garantiria la dació en pagament, la moratòria de desnonaments i el lloguer forçós, sinó que alhora, garantiria aigua, llum i gas a totes aquelles famílies que tenen dificultats per pagar les factures, actualment 320.000 a Catalunya. Maria Campuzano de l'Aliança contra la Pobresa Energètica recorda que “l'accés a un habitatge digne ha d'incloure uns subministraments bàsics”. 

 Trenta dels 60 municipis que han aprovat la moció de suport a la ILP estan en mans de CiU

Curiosament, al diccionari de la Real Academia Española, escrache significa trencar, destruir, esclafar i en segona instància, fotografia una persona. La PAH, en tot cas, li atorga a la paraula la capacitat de trencar la invisibilitat de les afectades, destruir, momentàniament, la barrera que separa les afectades dels responsables polítics i “fotografiar” aquelles persones que estan impossibilitant la ILP. Per l'organització HIJOS d'Argentina és una pràctica política per “mostrar el que no es veu”, sota la consigna que mentre no hi hagi justícia hi haurà escraches. Però de definicions n'hi ha hagut per a tots els gustos. Durant el 2013, Cospedal va titllar-los de “nazisme pur”i Esperanza Aguirre va posar-los a l'alçada del “matonisme dels seguidors d'ETA”. I finalment, clara com l'aigua va ser la Justícia: “participació democràtica”. Per Macías, la criminalització ha intentat esdevenir la manera de desviar l'atenció i desplaçar les raons de fons, però “hem continuat insistint”. 

Més enllà de significats, hi ha realitats. Hi ha vides de persones que pengen d'un fil. Entre 180 i 190 desnonaments al dia a l'Estat espanyol, 43 a Catalunya, i 110.000 execucions hipotecàries iniciades des de 2008. Macías encara se sorprèn de la capacitat de les afectades de canalitzar la ràbia i tenir el coratge i el temperament de dirigir-se als responsables polítics i traslladar-los una mil·lèsima part d'allò que viuen, pensen i senten. Situacions límit. Mentre no s'aprovi la ILP, asseguren,  mantindran “l'alè de la PAH” al clatell dels responsables. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades