Feminicidis als Països Catalans 2017

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra les dones
Marc Ferrà
Anna Celma 23/02/2017

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l'acadèmia feminista. S'utilitza per designar l'assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l'arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l'opressió per raons de gènere; es tracta d'un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Per fer-ho, ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d'assassinats.

La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d'assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l'eradicació dels feminicidis no és prioritària a l'agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l'Interior del govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d'assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l'Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l'agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l'estadística espanyola, per causes diverses com ara la temporalitat de la mort; feminicidis no íntims, que contemplen tots aquells assassinats que s'han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l'agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l'assassinada i l'assassí; familiars per connexió, o sigui, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d'odi per identitat sexual; assassinats de dones per robatori i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.


Feminicidis íntims oficials:

07/02/2017 (Súria) Carmen G.R., de 79 anys, assassinada pel seu marit (82 anys) al domicili familiar

21/02 (València, País Valencià) Gloria A. V., assassinada per la seva exparella

21/02 (Gàndia, País Valencià), Dolores, 49 anys, Guàrdia Civil retirada a causa d'una malaltia. El presumpte assassí, de 55 anys, té antecedents per violència masclista i una ordre d'allunyament; vivien separats.

22/02 (Santa Perpetua de la Mogoda, Catalunya), Leydi, 34 anys. El seu assassí tenia vigent des de novembre del 2016 una ordre d'allunyament de 500 metres, que va ser ampliat a 1000 metres el passat gener després d'una nova denúncia de la víctima.

23/02 (Alacant, País Valencià) Margaret, 79 anys, presumptament assassinada pel seu marit, de 86 anys, a la residència geriàtrica on ambdós residien. L'agressió es va produir el 19/02


Feminicidis/assassinats de dones sense dades suficients:

17/02 (Lleida, Catalunya) Dona no identificada, 61 anys, investigació en curs, xifra no oficial

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades