La Fira d'Economia Solidària posa sobre la taula 136 projectes per “reapropiar-se de la vida”

En paral·lel a la mostra d'entitats, es fa una marató de debats, ponències i presentacions que abracen un ampli ventall d'aspectes de la vida quotidiana, des del consum responsable fins a la col·lectivització de les cures
Estand de la cooperativa Comunitaria
Gorka Leiza
Jesús Rodríguez 24/10/2015

Un passeig pel recinte de la Fabra i Coats durant la primera jornada de la IV edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC) pot capgirar la vida de qui la visita, sobretot si es planteja implementar cadascuna de les 136 propostes plantejades per les entitats que hi tenen un estand a la seva quotidianitat. Contractar l'electricitat a través de Som Energia i no pas d'Endesa, fer el salt a Telefónica i optar per Eticom-Som Connexió o estripar la llibreta de La Caixa i obrir un compte a Fiare o dipositar els estalvis a Coop57 són algunes de les alternatives possibles. Es visualitza una autèntica societat paral·lela que abraça aspectes molt diversos, no només en l'àmbit del treball o el consum, com fins ara coneixíem, també en relació amb les cures, la salut mental, l'habitatge o la preservació dels nostres boscos. Destaquem algunes de les iniciatives més innovadores.

Comunitaria és una cooperativa d'administració de finques i lloguers ètics sense afany de lucre que es proposa capgirar de dalt a baix la gestió de les comunitats veïnals. Són coneguts els casos de comunitats de veïns i veïnes que funcionen de manera poc transparent i clientelista, amb casos d'estafes, sobretot a la gent gran. Aquest projecte pretén donar eines “per una comunicació activa” i fomentar “la transparència en els comptes, la participació en els criteris per escollir els instal·ladors” i, en conseqüència, una “reducció de les despeses comunitàries”.

Gorka Leiza

 

Un tricicle de la cooperativa Alencop s'exposa al pati interior de la Fabra i Coats. Diversos recollidors de ferralla de Barcelona s'han associat sota aquest paraigües perquè la recollida i el tractament de residus als carrers de la ciutat sigui més eficient, però, sobretot, els serveix "per abordar de manera integral les necessitats bàsiques i d'ocupació, formació i habitatge de persones en greu risc de vulnerabilitat". La iniciativa compta amb un suport econòmic important de l'Ajuntament de Barcelona. Fan recollida gratuïta porta a porta.

Gorka Leiza

 

En el camp de l'habitatge, trobem la cooperativa d'habitatge en cessió d'ús La Borda. El projecte veurà la llum l'any 2017 als terrenys del recinte de Can Batlló, al barri de la Bordeta de Barcelona, i el conformen una cinquantena de persones que habitaran un edifici d'uns 30 habitatges. La seva filosofia és "proveir d’allotjament digne i estable els i les associades a partir de la creació d’una promoció d’habitatges en què el sòl i els habitatges siguin de propietat col·lectiva". A mitjà termini, es plantegen "estendre el model i fomentar-ne la replicabilitat". Compten amb l'acompanyament imprescindible de la cooperativa d'arquitectes La Col, amb qui comparteixen estand a la FESC 2015.

Gorka Leiza

 

El Coopmercat vol portar el consum de productes de l'economia social fins als nostres domicilis. És una aposta diferent a la de les cooperatives de consum tradicionals, on són els socis i les sòcies qui gestiona el contacte amb les persones productores. De fet, a primera vista, pot semblar un petit supermercat més, però, quan remenes per les seves prestatgeries, t'adones que només hi ha productes de proximitat elaborats per empreses de l'economia social. Tenen establiments a Sant Andreu de Palomar, Gràcia i Hostafrancs. A més, donen feina a persones amb discapacitat intel·lectual. Al seu estand, avui, també es difonia un projecte molt peculiar: la plantada de 2.000 alzines a la Garrotxa durant aquesta tardor, a partir dels aglans –recollits pel periodista i activista Jordi Bigues– d'una alzina que resisteix a la plaça de la Vila de Madrid, al centre de Barcelona. Tot plegat respon a la màxima d'estimar la terra, un dels plantejaments de Coopmercat.

Gorka Leiza

 

L'assessorament sobre l'eficiència energètica dels nostres habitatges és un dels objectius de la cooperativa de consultors El Risell, que probablement tenia una de les paradetes més vistoses de la fira, amb molts testos, llavors i plantes per fer que les llars siguin un lloc més agradable i saludable. Compartien l'espai amb el projecte Més Opcions, que proposa alternatives sostenibles per a tots els àmbits del consum.

Gorka Leiza

 

Pel que fa a la producció agrícola i ramadera, la FESC acull una àmplia representació de projectes, la majoria centrats en el món de la fruita i la verdura, però també hi trobem una cooperativa de ramaderia ecològica de La Nou de Berguedà, a la serra del Catllaràs. Cal Roió és una granja de gallines poc habitual. Els animals no reben antibiòtics, viuen en un entorn natural, s'alimenten de productes naturals sense transgènics i tenen un creixement lent. Els promotors expliquen que es tracta d'una finca a "escala humana, sense sobreexplotació del terreny i on es preserven els boscos de l'entorn". També autogestionen els residus.

Completar la llista de projectes presents a la fira seria una feina difícil d'abraçar, però els podeu consultar al web de l'esdeveniment, classificats en aquests àmbits temàtics: alimentar, cuidar, comunicar, cultura, divertir, educar, finances, habitatge, serveis i vestir.

Una cinquantena de xerrades, tallers i documentals

L'edifici de l'Ateneu l'Harmonia és l'epicentre dels debats de la FESC. Aquest dissabte, les diferents sales d'actes han estat força plenes. Centenars de persones han debatut sobre economia, mitjans de comunicació crítics, medi ambient, habitatge, comunitats rurals, drets humans, aigua i energia, col·lectivització de les cures, comunitats veïnals, residus i un llarg etcètera. El diumenge al matí, malgrat la denegació dels visats a les activistes del Kurdistan Gül Kiziltas i Pinar Isik, altres representants del poble kurd –actualment immers en un complex procés d'alliberament i autogestió de la regió limítrof entre Síria i Turquia– participaran a la FESC com a convidades especials de l'edició d'enguany. La cita és a les onze del matí a la sala Micaela Chalmeta.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades

Estalviar per transformar

22/10/2015

“L’exclusió de Catalunya de la zona euro a conseqüència de la ruptura unilateral del marc constitucional vigent comportaria que totes l