La Generalitat no actua davant d'una campanya LGBTIfòbica que ha arribat a més de la meitat d'escoles de Catalunya

Els governs d'Andalusia, Cantàbria i Extremadura han vetat la difusió dels llibrets amb què l'organització ultraconservadora Hazte Oír pretén promoure que les famílies rebutgin la inclusió de la diversitat afectivosexual i de gènere a l'educació formal
Hazte Oír, impulsora de manifestacions multitudinàries contra el dret de les parelles lesbianes i gais a contraure matrimoni, contra l'educació sexual i contra el dret a l'avortament, ha imprès 100.000 exemplars de la publicació
Hazte Oír
Meritxell Rigol 12/12/2016

Dos infants fent la salutació feixista encarats a la bandera de l'arc de Sant Martí és la imatge amb què l'organització Hazte Oír representa el concepte "lleis d'adoctrinament sexual", la traducció ultraconservadora que aquesta organització fa de les lleis autonòmiques contra la LGBTIfòbia, com la catalana 11/2014, aprovada per una àmplia majoria parlamentària amb els únics vots en contra del Partit Popular i d'Unió Democràtica de Catalunya.

Segons ens indica el departament de premsa d'Hazte Oír, la publicació ha arribat a 3.082 centres educatius catalans, 2.470 públics i 612 concertats i privats

La imatge apareix a la portada de "¿Sabes lo que quieren enseñarle a tu hijo en el colegio?", un llibret que més de la meitat d'escoles del país (més d'un 56,5%) han rebut. Segons ens indica el departament de premsa d'Hazte Oír, la publicació ha arribat a 3.082 centres educatius catalans, 2.470 públics i 612 concertats i privats. Les xifres suposen més d'un 65% dels centres de titularitat pública i prop d'un 37% dels de titularitat privada.

Són més de 40 pàgines a través de les quals Hazte Oír carrega contra el mandat d'incloure la diversitat afectivosexual i de gènere a l'educació formal que estableixen les lleis pels drets de les persones LGBTI aprovades en 10 autonomies −a més de Catalunya, Navarra, el País Basc, Galícia, Andalusia, les Canàries, Extremadura, Madrid, Múrcia i les Balears.

L'organització ultracatòlica al·lega que les lleis que "obliguen a ensenyar la diversitat sexual són un adoctrinament programat perquè imposen valors controvertits, vulneren la llibertat dels centres i el dret dels pares a educar els fills segons les seves conviccions i creences, desorienten els nens, discriminen la família natural i imposen models familiars a pares, mestres i centres d'ensenyament".

Hazte Oír ha imprès 100.000 exemplars de la publicació, l'ha enviat a 16.500 centres educatius de l'Estat i, a petició de persones, entitats i centres educatius, n'ha fet arribar 12.700 més en deu dies

Hazte Oír, impulsora de manifestacions multitudinàries contra el dret de les parelles lesbianes i gais a contraure matrimoni, contra l'educació sexual i contra el dret a l'avortament, ha imprès 100.000 exemplars de la publicació, l'ha enviat a 16.500 centres educatius de l'Estat i, a petició de persones, entitats i centres educatius, n'ha fet arribar 12.700 més en deu dies (entre el 25 de novembre i dilluns passat), asseguren des de l'organització. No els consten peticions expresses arribades de Catalunya.

"Algunes escoles s'han posat en contacte amb nosaltres dient-nos que havien rebut aquests documents i que no els passarien a les famílies, però moltes d'altres no sabem què en faran", reconeix amb preocupació Katy Pallàs, presidenta de l'Associació de Famílies LGBTI. A Catalunya, són unes 4.000 les famílies LGBTI que tenen infants en edat escolar, xifra l'entitat.

L'objectiu del material de difusió d'Hazte Oír és arribar, a través dels centres educatius, a les famílies de les comunitats autònomes que compten amb lleis contra la LGBTIfòbia per incentivar-les a sol·licitar que la diversitat afectivosexual i de gènere i la diversitat de models familiars no siguin incloses al treball de les aules. El llibret mateix inclou un text model per presentar la demanda a la corresponent conselleria d'Ensenyament.
"Resulta preocupant que algunes conselleries d'educació hagin optat per desqualificar i inclús prohibir el llibre", valora Teresa García-Noblejas, portaveu d'Hazte Oír, davant la decisió dels governs d'Andalusia, Cantàbria i Extremadura.

"És vergonyós que aquesta gent tingui la capacitat de resposta que té davant la consecució de drets del col·lectiu", afegeix Katy Pallàs, presidenta de l'Associació de Famílies LGBTI

Al contrari, el que procupa Pallàs és la manca de resposta del Departament d'Ensenyament català. "Estem rebent molts correus de famílies sòcies escandalitzades i preocupades", explica. "Ens ha resultat molt, molt ofensiva la campanya. És vergonyós que aquesta gent tingui la capacitat de resposta que té davant la consecució de drets del col·lectiu, a escala econòmica i de suports, i que les autoritats no reaccionin per parar-los els peus", afegeix.

En conèixer l'enviament massiu dels llibrets, l'Associació de Famílies LGBTI va demanar que el Departament d'Ensenyament es pronunciés públicament en contra del que consideren una "agressió als drets humans de les persones LGBTI". Fins ara, la resposta ha estat silenci. Des del departament de premsa d'Ensenyament, no tenen coneixement de cap acció prevista com a resposta del Govern català a la campanya d'Hazte Oír.

Els governs d'Andalusia, Cantàbria i Extremadura fa més de deu dies que van fer arribar a les direccions de les escoles i instituts dels seus territoris comunicats en què indiquen que no facin difusió dels llibrets entre les famílies de l'alumnat. "Aquestes administracions han respost immediatament a la petició de les entitats LGBTI", remarca Pallàs, alhora que lamenta que no sigui el cas del Govern català: "Ens sobta que, en lloc de comunicar a les direccions dels centres educatius que aquella documentació no es pot compartir amb les famílies, perquè va en contra de la legislació educativa vigent, la conselleria d'Ensenyament es mantingui totalment impassible, que és una manera de donar la raó al que defensa aquella gent".

El pròxim dijous tindrà lloc una trobada de la plataforma d'entitats de defensa dels drets de les persones LGBTI amb els grups parlamentaris per presentar-los les prioritats en el desplegament de la Llei 11/2014. La campanya d'Hazte Oír serà un dels punts a tractar, asseguren des de l'Associació de Famílies LGBTI, membre de la plataforma. "L'Administració hauria de denunciar la publicació d'Hazte Oír, que, amb el tractament que dóna a les lleis que s'estan engegant per pal·liar l'efecte de la LGBTIfòbia, incita a l'odi i legitima la violència contra les persones LGBTI", reclama Pallàs.


Una acció discriminatòria difícilment punible

A Andalusia, l'1 de desembre, la conselleria d'Educació va emetre un comunicat a les escoles sostingudes amb fons públics en què ordenava que no difonguin el document "¿Sabes lo que quieren enseñarle a tu hijo en el colegio?". La conselleria manifesta que "el contingut del document és contrari als principis en què es fonamenta el sistema educatiu andalús, com el respecte i la no discriminació".

Ensenyament d'Extremadura i Cantàbria ha informat mitjançant una carta als centres educatius que el contingut de la publicació enviada per Hazte Oír "és contrari al model defensat per la conselleria"

A Extremadura, també a data d'1 de desembre, mitjançant una carta firmada pel secretari general d'educació, i a Cantàbria, a través d'una carta datada el 29 de novembre, firmada pel cap d'inspecció educativa i la cap de la unitat d'atenció a la diversitat, s'informa les responsables dels centres educatius que el contingut de la publicació enviada per Hazte Oír "és contrari al model defensat per la conselleria". "Rebutgem de ple les idees que conté i considerem que la carta i la invitació a fer xerrades als centres vulnera un dret fonamental de les persones, pel que aquesta entitat pot estar incorrent en un delicte del qual insta a ser còmplices els centres educatius", adverteixen les conselleries d'educació a les direccions d'escoles i instituts.

Mentre que l'Associació de Famílies LGBTI no ha trobat resposta del Departament d'Ensenyament, l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, amb la qual també va contactar en assabentar-se de la campanya d'Hazte Oír, està analitzant el cas i, segons la conclusió que n'extregui, ha comunicat a l'entitat la voluntat de fer-li costat per denunciar l'organització ultracatòlica.

"Tan aviat com reunim esforços, sens dubte denunciarem Hazte Oír per la difusió d'aquest material", assegura Pallàs. Ara bé, el plantejament de la campanya com una defensa dels drets dels pares i mares a educar lliurement, pot dificultar que es condemni judicialment aquesta acció com a LGBTIfòbia. "Per nosaltres la campanya constitueix un delicte d'odi, és una actuació discriminatòria, però la reclamació d'Hazte Oír sembla que sigui per protegir els drets de les famílies i això ho complica una mica", reconeix Pallàs.

Hazte Oír defensa que els drets de la comunitat LGBTI ja són garantits per la Constitució, "com els de qualsevol altra ciutadana", i, a parer seu, no requereixen lleis específiques que "normalitzen la discriminació positiva" i "ofereixen privilegis a les persones no pels seus mèrits o qualitats, sinó per l'orientació sexual".

Hazte Oír s'empara en l'article 27.3 de la Constitució, que estableix que els poders públics han de garantir que els fills rebin la formació religiosa i moral que respongui a les conviccions dels pares

Per demanar la supressió de les accions que preveuen les lleis autonòmiques contra la LGBTIfòbia als centres educatius, l'organització ultracatòlica s'empara en l'article 27.3 de la Constitució, que estableix que els poders públics han de garantir que els fills rebin la formació religiosa i moral que respongui a les conviccions dels pares. També, apel·la a la sentència del Tribunal Suprem emesa arran de la tímida passa cap a l'educació afectivosexual que volia ser l'assignatura Educació per a la ciutadania. El Suprem va dictaminar, l'any 2009, que "no autoritza l'administració educativa, ni els centres docents ni el professorat a imposar o inculcar punts de vista determinats sobre qüestions morals que a la societat espanyola són controvertides".

Hazte Oír neix fa 15 anys amb la meta d'ampliar la presència dels postulats de la moral cristiana a la política. Va ser declarada entitat d'utilitat pública l'any 2013, sota ministeri de Jorge Fernández Díaz, un reconeixement que atorga exempcions i beneficis fiscals. Hazte Oír fa constar que no rep finançament d'administracions públiques, sinó que es finança exclusivament d'aportacions de donants i quotes de sòcies. L'any passat va aconseguir prop de 2.640.000 euros d'ingressos per a la seva activitat.

A més de mobilitzar els sectors més conservadors dins de la societat espanyola, la seva acció ha traspassat les fronteres estatals i ha sigut una de les impulsores de la federació europea "provida" One of us, al costat d'altres organitzacions properes a la Conferència Episcopal i al Partit Popular, com el Foro de la Familia.


La legislació que condemna l'ultraconservadorisme

Una de les prioritats de les entitats de defensa dels drets de les persones LGBTI és el desplegament de l'article 12 de la llei 11/2014 contra la LGBTIfòbia. És l'article referent a l'àmbit educatiu, que estableix l'obligatorietat de coeducar, "l'acció educativa que potencia la igualtat real d'oportunitats i l'eliminació de qualsevol mena de discriminació per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere", defineix la llei.

És un mandat legal que no ha aterrat encara a la realitat, denuncia Pallàs. "La gent d'Hazte Oír ha actuat inclús abans que la llei s'estigui desplegant, perquè justament l'article 12 és un article que encara no hem pogut ni tocar! Cada vegada que ho hem demanat a Ensenyament, simplement, no hem rebut resposta. Com si sentissin ploure", denuncia.

Al juny va presentar-se la Xarxa de Municipis LGBTI de Catalunya, que aspira a sumar municipis de tot el país per impulsar la garantia dels drets de les persones LGBTI des de l'acció local

Des de l'Associació de Famílies LGBTI, reivindiquen que el mínim desplegament de la pràctica coeducativa per introduir a les aules la diversitat de gènere i afectivosexual s'ha fet gràcies al compromís de les entitats de defensa dels drets de les persones LGBTI i de governs municipals compromesos. El juny passat va presentar-se la Xarxa de Municipis LGBTI de Catalunya, impulsada per Sabadell, Terrassa, Cerdanyola, Barberà del Vallès, Montcada, Ripollet, Sant Quirze, Santa Coloma de Gramenet i Berga, que aspira a sumar municipis de tot el país per impulsar la garantia dels drets de les persones LGBTI des de l'acció local.

Al demanar una rèplica a l'acusació d'inacció, des de la conselleria d'Ensenyament no concreten cap acció de Govern que contradigui la denúncia llançada per l'Associació de Famílies LGBTI. "Per donar resposta al marc normatiu, Ensenyament fa una aposta decidida per la inclusió educativa com a principi que regeix l'escolarització i l'atenció educativa de tots els alumnes i, en particular, dels que es poden trobar en l'aprenentatge i la participació amb més barreres o dificultats associades a les seves condicions personals, familiars o socials", ens responen.

Pallàs, per la seva banda, sí que assenyala algunes accions claus que encara no ha dut a terme la Generalitat per desplegar la llei contra la LGBTIfòbia al sistema educatiu: "No s'ha avisat les escoles ni les editorials perquè incloguin la mirada de gènere dins dels materials didàctics, no la trobem als llibres de text, i no hi ha la formació necessària per al professorat, ni dins dels centres ni la conselleria els proposa cursos voluntaris. Del Departament d'Ensenyament en tenim silenci absolut i la porta tancada".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades