El Govern espanyol fa suspendre la consulta sobre un port esportiu a Tossa de Mar

Un jutjat de Girona decreta la suspensió del referèndum, previst per aquest 20 de novembre, a petició de la Subdelegació del Govern espanyol a la demarcació de Girona
Aspecte que tindria el litoral de Tossa de Mar si prosperés el projecte, obriria la porta per construir un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe en un bosc, sobre uns penya-segats
Jordi Bigues 14/11/2016

El magistrat titular del jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha comunicat a l'ajuntament de Tossa de Mar la suspensió de la celebració de la consulta veïnal sobre la construcció d'un gran port esportiu.

La consulta, a la qual estaven cridades les tossenques majors de 16 anys, estava previst celebrar-ser el pròxim diumenge 20 de novembre, enmig d'una creixent inquietud ciutadana sobre el risc que una part del terme municipal costaner pogués ser urbanitzat, fins i tot espais inclosos o limítrofes amb el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i Pla director Urbanístic del Medi Costaner (PDUC).

Diverses veus i un dictamen havien acusat la consulta d'il·legal i irregular pels termes i àmbits sobre els quals es demanava opinió. La modificació del Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) obriria la porta per construir un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe en un bosc, sobre uns penya-segats. El reclam és la construcció d'un macro port esportiu al qual es tindria accés per un túnel, obligat per l'escarpada orografia i desnivell de l'indret.

Passejada popular per la zona afectada per un projecte que ja vé d'antic i que ja ha estat aturat per la oposició ecologista en diverses ocasions / Jordi Bigues


L'Ajuntament no entén com, "sabent des del passat 22 de setembre la decisió municipal de fer la consulta el pròxim 20 de novembre, [el Goven espanyol] hagi esperat a l'11 de novembre per impedir-ne la celebració". És a dir, que es va rebre el fax el passat divendres dia 11, fent-lo públic el dilluns 14, sense dir res al respecte en un debat que va tenir lloc el passat dissabte a Tossa, entre els partidàries de mantenir la protecció i els partidàries de la construcció dels edificis, el port i el túnel.

L'Ajuntament tenia notícia de la suspensió des de divendres passat, però no va dir res al respecte en un debat veïnal que va tenir lloc dissabte passat a Tossa entre partidàries i contràries al projecte

La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, considera que, per celebrar la consulta, es necessita permís del Consell de Ministres del Govern espanyol, mentre que l'Ajuntament considera que la Llei de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana de l'any 2014, permet fer consultes sense necessitat de permís de Madrid, en la part no declarada inconstitucional d'aquesta llei. Diferents ajuntaments han fet consultes des de 2014, sota l’aixopluc de la llei catalana de consultes populars, com Tortosa, per protegir el monument franquista; a Salt, per urbanitzar a favor d’Ikea; a Olot, per suprimir el correbous; a Cervelló per ampliar una pedrera; a Sant Carles de la Ràpida sobre els usos d’un parc; a Xerta sobre el toc nocturn de les campanes i a Brunyola sobre el canvi de denominació del terme municipal.

L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, del partit Tossa Unida va insistir, novament al debat del dissabte, que ella "no té decidit el seu vot", malgrat haver proposat el canvi de la normativa urbanística que permetria la construcció a zones protegides. Aquesta proposta urbanística no figurava al programa electoral del TU, malgrat que és un projecte antic aturat per l'oposició ecologista en diverses vegades. L'objectiu de la consulta seria doblegar, definitivament, l'oposició ecologista amb el vot popular.

L'alcaldessa ha aprofitat per llançar l'acusació d'una suposada mà oculta a la localitat. "En aquest assumpte no és aliena l'actitud d'alguns partits, amb o sense representació al consistori, que han treballat en la mateixa línia que Madrid, volent impedir que els veïns puguin expressar la seva opinió sobre un tema que els afecta". La referència directa és al grup municipal de CiU, que s'oposa a la urbanització i els altres partits amb presència a Tossa que també hi estan en contra: Ciutadans, Partit Popular, Podem, PSC, ERC i la CUP.


 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades