'Hazte Banquero', tot el que sempre has volgut saber sobre les targetes black i mai no t'has atrevit a preguntar

Només queden dos dies, avui dimecres dia 6 i demà dijous 7 de juliol, per poder assistir a l'estrena de l'obra 'Hazte banquero. Tarjetas black: Todo lo que quisieron ocultarte contado con sus propias palabras'
Els correus utilitzats a l'obra són material real que una font anònima va enviar al col·lectiu Xnet
Xnet

Aquesta obra, dirigida per l'activista, actriu i directora de teatre Simona Levi, és una mena de collage, un patchwork que poc us abrigarà (ben al contrari, és probable que us faci tenir fred, molt de fred), construït a partir de correus electrònics, els que s'enviaven Miguel Blesa i els seus col·laboradors més estrets.

Els correus utilitzats a l'obra –que es pot veure el 5, 6 i 7 de juliol a les 21h a la Sala Poliorama– són material real que una font anònima va enviar a col·lectiu Xnet, una plataforma d'activistes per a la democràcia, de la qual Simona Levi n'és cofundadora. Un material original d'uns 7.000 correus que van trigar més d'un any a destriar fins aconseguir seleccionar-ne 460, que són el material de base sobre el que es construeix l'obra (els documents complets, per cert, es poden visitar a la pàgina web www.correosdeblesa.com). Es tracta, doncs, de material sensible, proves pericials que han de formar part del procés obert contra els responsables d'haver estafat infinitud de ciutadans i d'haver malbaratat quantitats astronòmiques, una setena part del forat que va provocar la crisi i que es va tornar a omplir amb diners públics.

 La directora de l'obra, Simona Levi, amb els protagonistes principals / Xnet


Els noms de Blesa, Rodrigo Rato, Rafael Spottorno o Ildefonso Sánchez Barcoj apareixen a mesura que els actors interpreten els diferents correus, que són l'únic text de l'obra i el contingut dels quals, transformats en dades, està sempre present a l'escenari, mitjançant el suport audiovisual. Sensació d'impunitat, prepotència, traïció i una ambició sense límit és el que transmeten els textos, magníficament dramatitzats per uns actors (Josep Julien, Albert Pérez, Elies Barberà i Agnés Mateus) que es van canviant de jaquetes, camises i corbates a dalt de l'escenari a mesura que van interpretant els diferents personatges, però també com a metàfora de les portes giratòries, la corrupció i el tràfic d'influències. Frases com: “¿Por qué tiene que ir a la comisión de control mi BMW blindado?”, “necesito un crédito para hoy de dos millones de euros” o “vivíamos felices ajenos a un peligro que nos acechaba”, són prou eloqüents que no necessiten comentaris al marge.

"La xarxa de beneficiats d'aquesta gran estafa no són només els banquers poderosos, els grans noms de l'economia espanyola i els polítics que ja ens hem acostumat a associar a la corrupció també hi són presents"

No hem de pensar, però, que la xarxa de beneficiats i connivents d'aquesta gran estafa són només els banquers poderosos, els grans noms de l'economia espanyola durant els anys de la bombolla i els polítics que ja ens hem acostumar a associar a la corrupció. Hi ha el PP d'Aznar però també hi és present el PSOE, quan Pedro Sánchez formava part del consell que havia de vigilar Caja Madrid i rebia regals per part de l'entitat, hi és IU i fins i tot CCOO, present al Consell de l'entitat financera i que també se'n va beneficiar. El cas Blesa, diu Simona Levi, "implica 27 banquers, divuit polítics del PP, quinze del PSOE, quatre d'Izquierda Unida, deu de CCOO i la UGT, uns quants de la COE i altra gent de Libertad Digital", noms i dades que no han aparegut de manera prou explícita en els mitjans d'informació públics que s'han fet ressò del cas; és aquesta la principal raó que va portar l'activista a muntar l'obra. Que res del que consideren essencial quedi per dir.

Hazte Banquero es vol representar fins que es celebri el judici de les targetes Black / Xnet


L'obra, però —que pren el nom d'un dels reclams publicitaris més populars que va difondre Bankia quan va sortir a borsa, Hazte Bankero—, no només vol posar en mans del públic les dades nues, provocar la seva indignació. Hi ha també una altra intenció, més important: fer l'espectador conscient que "qui hem posat aquests corruptes en evidència som gent corrent, no som advocats ni periodistes ni experts en economia (...), la majoria de les proves que han sortit les hem trobat nosaltres."

L'obra s'ha finançat a través del micromecenatge, fet que es vol donar a conèixer com a exemple del poder potencial de la gent

La gestació i distribució de l'obra mateix és un exemple del poder potencial dels ciutadans que voldria transmetre l'obra: els col·lectius Xnet i 15MpaRato, que van rebre la informació dels correus i van impulsar el projecte, han posat en marxa una xarxa de micromecenatge per a poder portar-lo a escena, que per ara no ha recaptat la quantitat mínima per poder pagar als actors el sou que els pertoca, però que esperen que millori després de l'estrena. La intenció és que l'obra es representi fins que el judici tingui lloc. Que els ciutadans tinguin, ben frescos a la memòria, els testimonis dels imputats escrits per ells mateixos.

"Teatre de dades", en diuen, teatre documental on també hi són ben presents el surrealisme i l'esperpent, més hilarants, potser, pel fet que hi apareixen de manera involuntària per part dels seus actors. Una comèdia negra, doncs, amb personatges ben reals. Tant com els espectadors que, si han estat afectats per les preferents, seran convidats a portar l'actor que fa de Blesa al davant d'un tribunal simbolitzat a l'escenari. "Sense picar-lo, és clar", precisa Simona Levi.  

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades