Jimmy Morales, de 'pallasso' de la televisió a president de Guatemala

Morales s'ha convertit en el President número 50 de la història de Guatemala amb el 67,44% per cent dels vots i una participació de poc més de la meitat del cens
Jimmy Morales en un míting. Malgrat el seu discurs buit de contingut, la seva fama televisiva i l'ús de les xarxes socials com a manera de connectar la classe mitjana urbana, ha estat suficient per endur-se'n la victòria
Diego Díaz 27/10/2015

Com totes les enquestes preveien Jimmy Morales (FCN- Nacional) és el nou president de Guatemala després de vèncer de forma rotunda en la segona volta de les eleccions presidencials a l'exprimera dama Sandra Torres (UNE). Si bé a última hora de la nit la derrota de Torres no va ser tan voluminosa com al principi del recompte, la diferència de vots va ser evident des del principi del procés, com auguraven les enquestes.

Després de mesos de protestes al carrer pels casos de corrupció dels principals dirigents polítics del país, la dimissió i retirada de la immunitat a l'expresident Otto Pérez de Molina, Guatemala ha dipositat el seu futur en un conegut comediant de la televisió guatemalenca sense experiència política, recolzat per un partit format per antics militars retirats. Morales, que ha basat la campanya a presentar-se com l'alternativa ciutadana davant d'una classe política professionalitzada i corrupta, haurà de començar a desgranar un programa polític que fins ara ha mantingut ocult. Malgrat aquest discurs buit de contingut, la seva fama televisiva i l'ús de les xarxes socials com a manera de connectar amb la població més implicada en les manifestacions (la classe mitjana urbana) enfront de la poca participació política de la població més desfavorida de les zones rurals, ha estat suficient per a la victòria.

Morales ha admès no tenir encara un equip de govern però que estava treballant amb suggeriments enviats per think tanks pro empresarials, com la Fundació per al Desenvolupament de Guatemala

En la primera roda de premsa després de ser proclamat vencedor, Morales, que va ser tan esquiu amb les preguntes dels periodistes com ho va ser durant tota la campanya electoral, va declarar que les seves prioritats eren "medicines als hospitals, combat a la desnutrició crònica, dies de classes de qualitat a les escoles, suport per als que produeixen, seguretat i tolerància zero amb la corrupció". Però no va detallar cap política pública concreta per aconseguir aquests objectius. Preguntat pel seu futur equip de Govern, Morales va admetre no tenir encara un grup concret de persones però que estava treballant amb els suggeriments enviats per think tanks pro empresarials, com la Fundació per al Desenvolupament de Guatemala (FUNDESA) o el Centre d'Investigacions Econòmiques Nacionals (CENT), ja que al seu partit no hi havia gent preparada.

Recordem que fa només unes setmanes, FUNDESA, va ser l'encarregada d'organitzar una xerrada impartida per José María Aznar a Ciutat de Guatemala. En aquesta ocasió, per una entrada que costava el mateix que la meitat del salari bàsic a Guatemala, l'expresident del Govern d'Espanya i actual assessor extern d'Endesa explicava a les persones assistents les bondats de les polítiques neoliberals i els avantatges de la privatització dels serveis públics en benefici de l'oligarquia del país corresponent.

Preguntat sobre com resoldrà els problemes de la corrupció, mal endèmic de Guatemala, Jimmy Morales va continuar amb el seu discurs buit i va declarar que "si des de dalt es dóna l'exemple, hi ha més probabilitats i hi ha solvència moral per poder exigir als comandaments mitjans, als comandaments baixos i als operatius, que tot es faci fora de la corrupció". Després d'aquestes paraules Morales va finalitzar la roda de premsa amb un contundent: "En Dios haremos proezas".

*Article publicat a Arainfo

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades