L'acusació contra Isma i Dani es fonamenta en un únic testimoni d'un sergent dels Mossos

El policia ha declarat aquest matí i no ha pogut demostrar que els dos joves fossin els autors del llançament de pedres i de la crema de contenidors, uns fets pels que van passar 34 dies en presó preventiva
Pancarta davant de la Ciutat de la Justícia
Gorka Leiza
Jesús Rodríguez 30/06/2015

“Si em pregunta si vaig veure si ells cremaven el contenidor li haig de dir que no”, “formaven part del grup que llançava pedres contra els agents de la Guàrdia Urbana” i “no vaig veure que agredissin al meu company” són algunes de les afirmacions del sergent de la Unitat d'Informació dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la detenció d'Ismael B. i Dani A., els dos estudiants de física de la Universitat de Barcelona que van passar 34 dies en presó preventiva com a conseqüència del contingut de l'atestat redactat per aquest mosso d'esquadra. Avui, aquest policia, ha declarat en el marc de la primera sessió del judici del cas i no ha estat tan categòric com ho va ser per escrit el dia dels fets. Ha emprat en diverses ocasions les expressions “crec” i “em sembla”, sense arribar a individualitzar l'autoria de molts dels delictes que suposadament es van produir el matí del 29 de març de 2012 a l'avinguda Diagonal de Barcelona, en el marc d'una vaga general. No és menor recordar que la pena sol·licitada és de 8 anys i 9 mesos de presó per a cadascún d'ells.

A primera fila de la sala s'asseien les mares i els pares dels joves, el degà de la facultat de Física i els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez

La vista oral celebrada avui ha començat amb la declaració dels dos acusats, que han negat haver participat en els fets violents i han reconegut, això sí, que formaven part d'un piquet informatiu del sindicat estudiantil AEP. En relació a l'ampolla amb líquid per encendre barbacoes que els policies van trobar a la motxilla d'Ismael B., el jove ha manifestat que “era per encendre un ninot de cartró i cremar-lo, una acció merament simbòlica”. A primera fila de la sala s'asseien les mares i els pares dels joves, el degà de la facultat de Física i els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, que els han volgut donar suport. La fiscal del cas s'ha mostrat molt incisiva en l'interrogatori, arribant a preguntar si en Dani duia a la motxilla un “kit del terrorista callejero”. El jove ho ha negat amb cara de sorpresa i mentre se li escapava el somriure.

Manifestants en suport als dos judicis han acabat confluint / Gorka Leiza

 

La declaració dels sis mossos d'esquadra ha deixat clar que només un d'ells havia estat testimoni directe dels fets. Dos dels agents passaven per allí amb el seu cotxe patrulla i van perseguir els acusats perquè els van veure córrer. Un altre dels agents va rebre una descripció per ràdio dels dos joves i així els va poder identificar per a perseguir-los. Una mossa i un mosso que no van participar de la detenció han confirmat que només van fer l'inventari del material confiscat que van trobar a les motxilles dels nois. Això sí, la mossa d'esquadra ha puntualitzat que no va ser ella qui va afegir la paraula “radicals” a l'atestat, malgrat que el document duia la seva signatura. Finalment ha parlat el sergent, que fou qui suposadament va veure els fets, va seguir els joves, va ordenar-ne la detenció i va ajudar a confeccionar l'atestat.

El sergent s'ha posat força nerviós, tot i parlar des de darrera d'una mampara que ocultava la seva identitat

L'acarament entre el sergent i l'advocat Lluis Antoni Salvadores, encarregat de la defensa dels dos estudiants, ha estat molt revelador. “Però vostè es trobava a l'altra cantó de la Diagonal quan van passar els fets, aleshores com va poder veure la cara dels acusats si diu que anaven encaputxats?”, ha espetat el lletrat emprant un elevat to de veu. Davant la facultat de Física la Diagonal té una amplada d'uns quaranta metres i el sergent s'ha vist forçat a reconèixer que només es va poder guiar per elements externs de la indumentària per a identificar els acusats, com ara unes ulleres de pasta, una motxilla i una rasta. Ha afirmat reiteradament que Ismael B. i Dani A. formaven “part del grup que provocava els incidents”, i la jutgessa l'ha interromput en tres ocasions per recordar-li que no era pertinent parlar “del grup” i que havia de concretar amb més precisió si eren o no els dos joves asseguts a la banqueta els autors materials dels il·lícits penals. El sergent s'ha posat força nerviós, tot i parlar des de darrera d'una mampara que ocultava la seva identitat, i no ha pogut confirmar que els acusats cremessin cap contenidor, llancessin pedres als policies o agredissin als agents. L'advocada que actuava com acusació particular en nom de la Generalitat ha fet gestos de contrarietat en escoltar la declaració tan poc precisa del sergent. La tercera cadira de la part acusadora estava buida, ja que el nou govern municipal de Barcelona va retirar fa dues setmanes la seva acusació particular. La vista d'avui ha finalitzat a migdia i es reprendrà dijous amb la resta de testimonis, les pericials i les conclusions de les parts.

 

Concentració a la Ciutat de la Justícia

A les portes de la Ciutat de la Justícia, a tocar de la Gran Via, s'hi han concentrat desenes de manifestants des de les nou del matí. Rere una pancarta on es llegia “Isma i Dani absolució” hi destacaven activistes de l'AEP i dels Iaioflautes. Oriol Arcas, portaveu del grup de suport als estudiants, després de tres hores de concentració i quan havia finalitzat la primera sessió del judici ha manifestat, “nosaltres estem bastant optimistes amb com està anant això i esperem que els absolguin finalment, per tant, donar gràcies a tota la gent que s'ha concentrat avui, a totes les entitats que ens donen suport i també ànims a les altres persones que també estan encausades i també estan tenint judicis”. Arcas es referia més directament al cas de Roger Sànchez i Saturnino Mercader, que fins quarts de tres de la tarda no han sabut que el seu judici quedaria suspès. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades