L'Aplec Camp de Túria s'enfronta a 1.201 euros en multes per una activitat antifeixista

La federació d'associacions comarcal, que des de fa sis anys organitza l'Aplec del Camp de Túria, té dos expedients sancionadors oberts per l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona i la Delegació de Govern espanyol
L'Ajuntament de la Pobla de Vallbona exigeix 600 euros per l'incompliment de dues ordenances municipals: la reguladora de la denominació i retolació de vies públiques i nuclis urbans i la reguladora del servei públic de neteja viària
Ximo Colomina 06/11/2017

El passat dissabte 9 de setembre, dins de les activitats previstes per al VIé Aplec del Camp de Túria, es va organitzar una ruta antifeixista pels carrers de la Pobla de Vallbona. L'activitat va consistir a realitzar una cercavila a peu per cinc carrers de la localitat amb noms relacionats amb la dictadura franquista. Concretament, es tractava dels carrers Guillermo Roch, Calvo Sotelo, Teniente Coronel Alfonso Pelechá, Coronel Jesús Pitarch i Ejército Español. "Vam cobrir amb un adhesiu cadascuna de les cinc plaques dels carrers esmentats amb noms de dones de la Pobla de Vallbona represaliades durant la guerra, la dictadura o la transició", recorden emotivament des de l'Aplec.

Maria Salvadora Rosalen Puertes 'Boro', Desamparados Coscolla Pareno, Rosario Bernat García, Eulalia Navarro Giner i Concha Adua Estellés 'la Xata Pura' van ser els noms triats per reemplaçar els carrers citats anteriorment. Aquests, segons denuncien des de l'Aplec, no s'han vist afectats per la Llei de Memòria Històrica, ja que estan dedicats a persones sobre les quals manca informació oficial per a poder-los atribuir l'autoria dels crims que van perpetrar, tot i que popularment –segons afirmen– són notòriament coneguts.

Malgrat que l'activitat estava autoritzada i tant el govern municipal com la Policia Local n'estaven al corrent, les organitzadores es troben ara sota l'amenaça de dues multes

Malgrat que l'activitat estava autoritzada i tant el govern municipal (format per Compromís, PSPV, EUPV i CUPO) com la Policia Local n'estaven al corrent, les organitzadores es troben ara sota l'amenaça de dues multes. L'Ajuntament de la Pobla de Vallbona, per la seva banda, exigeix 600 euros per l'incompliment de dues ordenances municipals (la reguladora de la denominació i retolació de vies públiques i nuclis urbans i la reguladora del servei públic de neteja viària). A més, en finalitzar la ruta, segons expliquen des de l'Aplec, la policia municipal els va demanar que retiraren els adhesius, petició a la qual es van negar, al·legant que es tractava d'una activitat autoritzada. Precisament per aquests fets, la Delegació de Govern espanyol els ha imposat una segona multa de 601 euros que es fonamenta en la llei mordassa, sota l'acusació de desobediència a l'autoritat.

Davant d'aquesta situació, des de l'Aplec de Camp de Túria han volgut denunciar, en primera instància, l'actuació del govern municipal: "És una mostra de la feblesa dels autoanomenats 'governs del canvi', que prefereixen cedir a la pressió i al xantatge del PP i Ciutadans abans que fer polítiques valentes", opinen. Concretament, aquest tipus de multes poden d'anar des d'1 fins a 600 euros. Per tant, denuncien que l'aplicació de la màxima sanció és un gest, que qualifiquen d'"escarni per mantenir contenta a l'oposició". Altre exemple d'açò, segons destaquen, és que el nom d'aquests carrers feixistes no ha estat alterat per la recent modificació de noms aprovada pel plenari municipal.

En segona instància, des de l'Aplec consideren que els 1.201 euros amb els quals se les vol sancionar per col·locar cinc adhesius és una sanció "desproporcionada". "Era una falta de respecte per a les persones homenatjades retirar els adhesius. En cap moment vam fer malbé res. És un adhesiu que no costa res de llevar", sentencien.

Malgrat això, es reafirmen en el seu compromís amb la lluita antifeixista i per la memòria històrica a la comarca del Camp de Túria. "Cap multa administrativa ni xantatge polític ens farà abandonar aquest propòsit", asseguren. De moment, detallen que senten molt de suport, que han presentat al·legacions i que es troben a l'espera de si s'accepten o no. Si la multa segueix endavant, debatran i prendran les mesures i accions antirepressives necessàries.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades