L'esquerra uruguaiana guanya les eleccions i confirma la segona volta electoral

L'adéu de Pepe Mujica suposarà al retorn de Tabaré Vázquez. Mujica i Batlle preguntats pel procés català

La jornada electoral a l'Uruguai va ser disputada i amb una alta participació popular. Tabaré Vázquez, candidat a la presidència pel Front Ampli, actual partit al govern, va aconseguir la majoria parlamentària. Els resultats van millorar les expectatives inicials ja que la suma dels vots dels partits tradicionals no va supera el partit frontamplista.

A les 8 del matí, el Centre de Joves del barri del Cerro de Montevideo estava ple de periodistes i càmeres. Tres persones grans feien fila per dipositar el seu vot a l'urna; aquí, l'edat no és una frontera per a la democràcia. Tothom estava a l'expectativa de l'arribada de José “Pepe” Mujica, exguerriller tupamaro i l'actual president de la República i icona internacional pel seu estil de vida sobri, humil i proper. Envoltat de micròfons i flaixos va declarar “confiar amb les votants”. Al llarg del matí els candidats dels diferents partits van anar a votar als col·legis electorals en un ambient de tranquil·litat i festivitat.

“Aquí totes les persones tenen una bandera, Uruguai és una país molt democràtic i amb una forta cultura política” va explicar una ciutadana a la sortida de la mesa electoral. I és que Montevideo, capital d'aquest país de 3,4 milions d'habitants, lluïa plena de banderes polítiques. Balcons, parets, botigues i cotxes mostraven els colors del seu partit, clàxons sonant, gent lliurant les llistes de votació.

Catalunya, també protagonista de la jornada

Abans de pujar al seu ja conegut escarbat blau on l'esperaven la seva dona i senadora Lucía Topolansky i la seva gossa Manuela, Mujica va respondre a la pregunta sobre l'exercici del dret a decidir de Catalunya. El president va replicar: “Estic lidiant amb el meu país que té tres milions de persones i em posaràs en l'embolic de Catalunya? Adoro tots els pobles espanyols”.

Per la seva banda, Jorge Batlle, expresident d'Uruguai pel Partit Colorado durant la crisi del corralito, també va declarar sobre el dret a decidir i va afirmar que “si a dia d'avui no es pot votar, vivim en una dictadura”. Batlle no va prestar declaració a cap mitjà, excepte quan se li va preguntar pel seu cognom d'origen català. L'expresident va detallar el significat d'aquest: “alcalde d'un poble petit, més o menys el que és un president en aquest país”. Mitjans nacionals, com El Observador i El Espectador, van destacar aquestes cites en la crònica política difosa a les seves xarxes socials.

Varies votacions

Les enquestes a peu d'urna van confirmar que entre el 85% i 90% de les persones van exercir el seu dret a sufragi. A diferència de l'Estat Espanyol, a l'Uruguai i a altres països d'Amèrica Llatina com Brasil, les ciutadans estan obligades a votar. Al seu torn, les uruguaianes també estaven convocats a votar el plebiscit sobre la baixa de l'edat d'imputabilitat penal dels 18 als 16 anys d'edat, tema que ha generat una gran mobilització social i que va guanyar el no.

Al tancament de la jornada, es va confirmar que hi haurà segona volta electoral el pròxim 29 de novembre i que es disputarà entre el Front Ampli de Tabaré Vázquez, president de 2005 a 2010, i el Partit Nacional que lidera Luis Alberto Lacalle Pou. El candidat del Patido Colorado, Pedro Bordaberry, va declarar el seu suport públic al partit nacionalista a la mateixa nit electoral. Per la seva part, Unitat Popular, partit d'esquerres que es va escindir del Front Ampli i encapçala Gonzalo Abella va obtenir l'1% dels vots aproximadament i, per tant, el seu primer diputat al Parlament. Abella, defensa una política “que no respongui als interessos transnacionls ni a projectes com el de la megamineria que està promovent l'actual govern del Front Ampli”.

Adéu a Mujica?

Després de cinc anys governant el país, Mujica deixarà el seu lloc a Vázquez si es confirmen els mateixos resultats de la primera volta. Amb milers d'entrevistes programades per a multitud de mitjans i una agenda plena de conferències arreu del món, Mujica conegut també per haver despenalitzat l’avortament i la marihuana, seguirà actiu en la vida política al Senat de la República. Com va assenyalar Topolansky a la seu central del Front Ampli minuts abans de conèixer els resultats electorals: “Per als qui no els hi agradi, Mujica seguirà molestant i per als qui els agradi seguirà militant”.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades