Literal, la trobada dels llibres i les idees crítiques

La 'Directa' transmet des de la fira la xerrada que l'assagista italià oferirà en el marc de la segona edició de la Fira Literal, festival d'idees i llibres radicals
La segona Fira Literal arrenca aquest divendres a la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar
Anna Pujol Reig 12/05/2016

'Un llibre és una arma carregada a la casa del costat... Qui sap quin pot ser l'objectiu de l'home que ha llegit molt?'. Aquesta és una de les grans perles que conté la novel·la de Ray Bradbury, Fahrenheit 451 (1951), portada magistralment al cinema pel gran director francès, François Truffaut. En aquesta novel·la adaptada, els llibres són prohibits i perseguits, i els bombers són els encarregats de cremar-los. Tota obra literària ha de desaparèixer, perquè com bé diu la cita aquests són un perill. Us sona?

 

Conferència La gran revolta de les lletres, a càrrec de Nani Balestrini

 

En la història del nostre país i d’Europa, el poder s’ha dedicat a dur a la pràctica la persecució de la cultura. Tothom té encara present cremes reals de llibres i persecucions d'autores a causa d’allò que han escrit.

Per aquest motiu, que hi hagi la possibilitat d’agrupar, gràcies a la fira d’idees i llibres radicals Literal, llibreries, autores, editorials i lectores per poder discutir, pensar i crear a partir de llibres crítics, és un gran acte de subversió.

 

L'auge del llibre crític

Literal arriba a la seva segona edició. La primera aposta del 2015 va deixar enrere més de 5000 visitantes, 9 conferències, 12 autores internacionals i unes 38 editorials. Però més enllà de les xifres, aquest èxit va deixar clar que són necessaris aquests espais tant pel sector de les editorials independents, per les autores que escriuen obres radicals -entès com a qualsevol obra que faci pensar de forma crítica- com per les lectores, que cada cop degut a la conjuntura actual, van en augment. Com ens diu Simón Vázquez, un dels organitzadors de la fira, «el creixement del moviment popular arran de les lluites socials més generalitzades, sempre aporta un creixement de la seva part mes teòrica o més cultural, i sens dubte ha estat així. Sense un creixement de les lluites al carrer no s'hagues plasmat en la cultura. Però m'atreviria a dir que sense un eixamplament de mires des de l'àmbit de la cultura critica no s'hagues donat un augment del moviment popular com hi ha hagut.»

 

Per Simón Vázquez, un creixement de la lluita al carrer comporta un creixement de la cultura

 

Però aquesta no és l'única fira a la ciutat de Barcelona en la qual podem trobar llibres amb idees incendiàries. Així del 20 al 21 de maig hi haurà la quarta edició de la Gutterfest -basada en l'autoedició i la microedició- a la Nau Bostik de La Sagrera; del 25 al 29 de maig la ja consolidada i veterana XII Mostra del Llibre Anarquista de Barcelona, al Parc del Clot; i encara sense data per aquest any, la Fira del Llibre Independent i Autoeditat (FLIA) que l'any passat va tenir lloc en una sola jornada al Forat de la Vergonya. Sense oblidar la resta del territori, com la Mostra del Llibre Anarquista de València; Lletraferits, la fira del llibre independent de Llinars al Vallès o Liberisliber de Besalú.

Literal 2016 ve amb força i un dels plats forts d'aquesta edició, ve marcada per les conferències. Per un cantó, la Premi Nobel de Literatura 2015 la ucraïnesa Svetlana Aleksiévich, i per l'altre l'italià Nanni Balestrini

Totes aquestes mostres són bons indicadors, per poder intuir la salut del sector literari independent, al nostre territori. Des de Descontrol editorial, participants per segon any a Literal, ens parlen sobre el moment del llibre crític «no és ni especialment bo ni especialment dolent. Per un costat els avenços tecnològics han permès que apareguin moltes més editorials de petita tirada, ja que abans la maquinària existent t'obligava a fer grans inversions per a publicar un títol. En aquest sentit ha suposat una millora. D’altra banda, la crisi global ha suposat un augment de l'interès pel qüestionament de l'ordre establert. Podríem considerar, per tant, que és un "bon moment" en el sentit de tot el que es produeix, i potser també de què es mou. El problema avui en dia per al llibre crític i les editorials independents és el preu de venda del llibre, que és el principal limitant de la gent a l'hora de comprar; i el preu de venta, està massa influenciat pels costos de la distribució, és un tema que requereix actualització.»

 

Literal a l'aire lliure

Enguany, segons l'organització Cultura21 SCCL -que ha estat recolzada per les editorials independents Virus editorial, Tigre de Paper, Pol·len , Bellaterra i Icària, conjuntament amb el grup Contrabandos- ens parla de la novetat d'aquesta edició «serà tot a l'aire lliure en una carpa amb grans dimensions davant l'ateneu. Volem que tot l'espai quedi conjunt, i es tingui la sensació d'un poble del llibre.» Per altra banda, de les quaranta editorials participants l'any passat, aquest 2016 passen a seixanta.

 Entre les noves editorials hi trobem l'Editorial Gregal, parlem amb un dels seus memebres Jordi Albertí sobre la seva participació a l'acte «la fira ens servirà per poder tenir contacte amb les lectores». També hi seran novetat Ediciones de Oriente i del Mediterraneo o Capitán Swing, entre altres. Les que repeteixen, com Descontrol Editorial, ens comenten sobre la trobada «ens permet l'opció de trobar-nos amb altres editorials que també tinguin una perspectiva radical, encara que no siguin anarquistes o llibertaries, ja que ja fa molts anys que es du a terme la Mostra del Llibre Anarquista de Barcelona i és un esdeveniment força important. Literal ens permet ajuntar-nos i difondre les nostres idees a un públic més divers.»

La conferència de Nani Ballestrini es podrà veure en streaming a través d'aquesta mateixa pàgina aquest diumenge 15 

Així doncs, Literal 2016 ve amb força. Un dels plats forts d'aquesta edició ve marcada per dues grans conferències: el dissabte 14 a les 18:00, la flamant Premi Nobel de Literatura, Svetlana Aleksiévich,farà una xerrada sota el títol 'La veu de les veus'. L'endemà toca el torn a Nanni Balestrini amb la xerrada 'La gran revolta de les lletres', que és podrà seguir en exclusiva via streaming a través d’aquesta mateixa notícia, en exclusiva per a LA DIRECTA; serà el diumenge 15 a les 19:00h.

A part de les foranies, també hi haurà conferenciants properes amb temes molt candents com Rolando Fosso, Eirini Dafermou i Lamine Sarr que presentaran Fronteres de la ciutat refugi. Refugiats i migrants a l'Europa d'avui; Ingrid Strobl i Nora Miralles amb Partisanes d'ahir i d'avui. Les dones de la revolució; Josep Maria Busqueta, Federico Demaria i Inés Marco Lafuente sota el títol Límits del capitalisme: treball, ecologia i cures; o el periodista Roger Suso i el fotògraf Jordi Borràs amb L'auge del feixisme a Europa. Precisament Roger Suso, periodista de La DIrecta fa poc ha editat La claveguera marró (Editorial Tigre de Paper, 2016) que tracta sobre aquest fenomen.

 

La fira es desenvolupa a l'antiga fàbrica Fabra i Coats, on hi ha l'ateneu l'Harmonia

 

L'altre espai de la fira, és la sala d'entrevistes on periodistes dels mitjans col·laboradors CRÍTIC, CATALUNYAPLURAL I LA DIRECTA, seran les encarregades de dinamitzar-les. Les entrevistes es podran sentir en directe o via streaming, i es faran a diferents autores que han estrenat obres aquest 2016, o són d'especial rellevància. Així hi haurà Marcos Prior amb El còmic social', Elisabeth Falomir amb La figura del papi i el BDSM; el llibre sobre Ciutat Morta. Crònica del cas 4F amb una de les autores, Helena Torres; la nova obra de Joni D. que fa un recorregut des dels maquis a l'autonomia obrera, passant per les guerrilles urbanes dels 70, titulada La torre de la serra,o, Circ, educació i transformació social a parit de l'experiència del projecte pedagògic portat a terme a l'Ateneu de Nou Barris. També hi haurà veterans com el teòric marxista alemany Wolfgang Fritza Haug amb Lliçons d'introducció a la lectura del capital; i essent l'any passat l'efemèride de Manuel de Pedrolo, no hi podia faltar La literatura radical de Manuel de Pedrolo per Adelais Pedrolo.

 

A més de llibres

Però no només de llibres viu la persona, per aquest motiu l'aposta de l'organització és fer un espai global on hi hagi gastronomia, cervesa artesanal i productes de proximitat, tot comptant amb l'aliança amb la Xarxa de Restaurants Cooperatius, la cervesa Capfoguer i la Fàbrica del Vermutillo. I per poder posar banda sonora a la mostra, al llarg dels vermuts i els vespres, es compte amb músics emergents i consolidats dels segells discogràfics de l'àmbit contracultural de la ciutat, que ens portaran a Baby Blues Band, Gigi Mcfarlane o 13th Magic Skulls, entre altres.

L'any passat l'esdeveniment va ser completament autogestionat, i segons l'organització van generar els mateixos ingressos entre les editorials que d'inversió en el muntatge de la fira. Enguany la mostra s'ha multiplicat per quatre, i a diferència de la passada edició, una de les línies de finançament prové de l'Ajuntament de Barcelona, com comenta Simón Vázquez: «hem posat un topall al finançament públic.». Les altres parts vénen per les editorials participants, la campanya de micromecenatge que es va portar a terme a través de Verkami, i les patrocinadores: Coop57, Col·lectiu Ronda i la XES. Per les visitants, l'accés a la fira i totes les seves activitats són completament gratuïtes, tot i que hi ha aforament limitat a la sala de conferències.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades