L'Observatori contra l'Homofòbia posa en marxa l'oficina d'atenció a víctimes de LGBTIfòbia

També s'ha presentat un estudi sobre l'estat de la LGBTIfòbia a Barcelona, catorze mesos després de l’aprovació de la Llei contra l'homofòbia. La publicació de l'informe sobre l'àmbit català es preveu pel març vinent
L'augment de denúncies per homofòbia es fa palès a l'estudi presentat per l'OCH sobre l'estat de la LGBTIfòbia a la ciutat de Barcelona, d'on provenen la meitat de les denúncies del territori català
Anna Torner
Ferran Domènech 14/12/2015

Coincidint amb el quinzè aniversari de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), s'ha creat l'Oficina d'Atenció a la Víctima d'Homofòbia. El servei s'ofereix de manera especialitzada i gratuïta a la seu de l'OCH, amb suport psicològic i legal. A més, no rep cap mena de subvenció; s'articula gràcies a les voluntàries que el fan possible. Aquest és un servei que no ofereix l'administració, tot i que la Llei contra l'homofòbia contempla la seva creació. L'oficina ha estat impulsada per l'OCH arran de l'increment de denúncies que s'ha registrat els darrers anys.

Un 22% de les denúncies recollides a l'estudi de l'OCH prové de persones lesbianes, un percentatge superior al d'altres estudis elaborats anteriorment

L'augment de denúncies per homofòbia es fa palès a l'estudi que també ha presentat l'OCH sobre l'estat de la LGBTIfòbia a la ciutat de Barcelona, d'on provenen la meitat de les denúncies del territori català. L'estudi analitza 50 denúncies tramitades des de l'aprovació de la Llei contra l'homofòbia i revela dades com que el 52% de les denúncies provenen del col·lectiu gai, tendència que també es dóna a la majoria de països europeus. Però la dada que ha volgut destacar el portaveu de l'Observatori Contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, és que un 22% de les denúncies provenen de persones lesbianes, un percentatge superior al d'altres estudis elaborats anteriorment. Ho atribueixen a un augment de la visibilitat de les dones lesbianes, fet que comporta més agressions i, conseqüentment, més denúncies. D'altra banda, les agressions més directes, tals com insults, agressions físiques, vexacions o assetjaments, són l'expressió més freqüent de la LGBTIfòbia.

Una altra dada que ha volgut destacar Rodríguez és que l'administració pública representa el segon àmbit més freqüent de discriminació. L'estudi també assenyala casos com el d'El Corte Inglés, un establiment que va vendre llibres amb contingut homòfob (com el titulat Prevenir l'homosexualitat) en dues ocasions, la segona vegada després d’una mediació entre la Generalitat i l’empresa. Segons l'OCH, aquesta mediació no va fer efecte i "es va tornar a repetir una acció que fomenta l’odi i l’exaltació de l’homofòbia". A més, la Generalitat no ha resolt cap expedient de forma punitiva, tot i que sí que ha derivat casos a altres institucions com els Mossos d’Esquadra o la fiscalia.

L'informe destaca la manca d’aplicació i desenvolupament de la Llei contra l'homofòbia

L'estudi conclou que la LGBTIfòbia pot afectar tots els àmbits de vida d’una persona LGBTI: des de l’àmbit laboral fins a l’oci, la salut, l’educació, etc. També remarca la manca d’aplicació i desenvolupament de la Llei 11/2014 contra l'homofòbia i denuncia que aquesta situació està fent que persones LGBTI no puguin gaudir dels beneficis concrets que permet aquesta llei, per exemple, dels drets sexuals i reproductius.

A l'acte de presentació de l'Oficina d'Atenció a la Víctima d'Homofòbia i l'estudi sobre l'estat de la LGBTIfòbia a la ciutat de Barcelona, hi ha assistit un responsable del Pla LGBTI de l'Ajuntament de Barcelona. Rodríguez ha apuntat que "s'ha d'aprofitar que Barcelona té una regidoria de cicle de vida, feminismes i LGBTI per incidir en les polítiques municipals" i ha reclamat suport al consistori per difondre les eines que ofereix l'OCH.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades