Mobilitzacions de la PAH arreu de l'Estat per les hipoteques abusives d'una filial del Santander

La UCI, també propietat del BNP, aplica unes clàusules que ofeguen les persones afectades. Centenars d'activistes participen en accions a Barcelona
Marc Font 05/11/2014

Jornada de grans mobilitzacions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) arreu de l'Estat espanyol. En aquesta ocasió, l'objectiu és assenyalar el Banco Santander i la seva filial Unión de Créditos Inmobiliarios (UCI) per les condicions abusives de les hipoteques concedides per aquesta última, que han provocat multitud de desnonaments i han deixat en situació límit moltes persones afectades. A la demarcació de Barcelona, més de 200 persones han ocupat l'oficina del banc presidit per Ana Patrícia Botín del carrer Bergara i uns quants centenars més s'han concentrat a la Gran Via de l'Hospitalet, just davant de l'única sucursal que té la UCI a l'àrea. A la cèntrica oficina barcelonina, els crits de “Sí se puede!” no s'han deixat de sentir i l'assistència era tan alta que la majoria d'activistes s'han quedat al carrer.

La María Cara, veïna afectada per un desnonament de Catalunya Caixa,
durant l'ocupació d'aquest matí / Sergi Pujolar

 

La UCI és una societat formada a parts iguals pel Santander i el francès BNP Paribas que, segons la PAH, va concedir nombrosos crèdits hipotecaris en unes condicions abusives. En un comunicat, la PAH de Barcelona afirma que es van concedir préstecs a moltes afectades “gairebé sense sol·licitar-los informació de la seva vida laboral ni documentació, requisits pels quals se'ls havien denegat en altres entitats”. Quan una clienta no pot pagar la hipoteca, la UCI ofereix un acord de carència que s'acaba convertint en una condemna, ja que capitalitza els interessos i hi suma un 18%, que s'afegeix al capital pendent d'amortitzar. El resultat és que la taxa de morositat de la UCI és quatre vegades superior a la mitjana. A més, també aplica als préstecs l'Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris (IRPH), amb un interès molt més alt que l'euríbor.

Des de l'oficina ocupada del carrer Bergara, un portaveu de la PAH de Barcelona ha assegurat que, amb l'acció, volen treure a la llum la responsabilitat que té el Santander –com a accionista de la UCI– en tot plegat i exigir-li solucions. Les concentrades reclamen dacions en pagament i que es posin pisos en lloguer social a disposició de les afectades –com a contrapartida als recursos públics que ha rebut l'entitat, per exemple, a través d'immobles de la Sareb. També exigeixen que la UCI deixi d'aplicar l'IRPH a les hipoteques –que a l'Estat va desaparèixer el 2013, però només per a nous contractes– en benefici de l'euríbor més mig punt –cosa que suposaria un descens significatiu en l'interès del crèdit– i quitances en les hipoteques dels pisos que estaven sobrevalorats.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades