Els Mossos extreuen del Banc Expropiat l'activista que hi ha viscut durant tres dies

Tot i que un portaveu policial ha manifestat que s'estava estudiant si la permanència durant 72 hores constituïa legalment la formació d'un domicili -tal com s'ha afirmat des del col·lectiu del banc– altres agents no han esperat i han tret l'activista
Un dels mossos en el moment d'accedir al local aquesta tarda
Victor Serri
Jesús Rodríguez 30/11/2016

Sorpresa majúscula al Banc Expropiat de Gràcia. El col·lectiu ha anunciat mitjançant un vídeo que a l'interior de l'immoble hi vivia una persona des de diumenge a migdia, és a dir, des de feia més de 72 hores, dificultant així qualsevol actuació policial d'ofici pel fet d'haver-s'hi constituït un domicili. L'intendent de Gràcia, Ricard Fernández, ha obviat aquesta circumstància i ha tirat pel dret, ordenant fer fora el noi, malgrat l'absència d'una ordre judicial. 


En el vídeo s'explica que malgrat que els antiavalots que van accedir a la finca van rebuscar per tots els racons, no van aconseguir localitzar un jove que s'havia amagat al sobresostre. "Els Mossos d'Esquadra van fer fora 18 persones i van marxar creient que havien tret a totes les ocupants de l'immoble, però com demostra el vídeo una de les ocupants va aconseguir quedar-se dins el local", han explicat en una cadena de tuits amb l'etiqueta #BancAmagat.

"Durant aquest temps aquesta persona ha constituït la seva nova llar i per això el propietari haurà de començar un nou procés legal", afegien. Han tancat la cadena de missatges dient "podem confirmar que diumenge vam okupar el Banc Expropiat i que avui dimecres el Banc és nostre". "Per últim convidem a tothom a fer un brindis avui a les set de la tarda davant de l'immoble", i acompanyaven el missatge amb un pòster de la sèrie de dibuixos animats Doraemon, on el protagonista hi surt menjant un pastís.

Un cop els operaris han perforat el tancament metàl·lic, per aquesta obertura hi han penetrat els treballadors i alguns policies, dos dels quals, membres d'una unitat canina

Finalment, aquesta crida a concentrar-se s'ha avançat a primera hora de la tarda ja que, a les 4 en punt, un grup d'operaris contractats pel propietari s'ha personat a la porta del local acompanyats dels màxims caps de la comissaria dels Mossos de Gràcia, i han començat a tallar les planxes de ferro que protegien l'immoble amb serres radials; mentrestant, un operatiu de furgones d'antiavalots ha tallat un tram dels dos carrers que conflueixen a la cruïlla on se situa el Banc Expropiat. Un cop els operaris han perforat el tancament metàl·lic, per aquesta obertura hi han penetrat els treballadors i alguns policies, dos dels quals, membres d'una unitat canina, acompanyats d'un gos. Al cap d'una estona s'hi ha presentat una ambulància del SEM, i dos sanitaris han entrat dins de l'immoble. Més tard s'han retirat, alhora que ho ha fet la patrulla canina.

La unitat canina dels mossos en el moment de sortir del Banc Expropiat / Victor Serri

 

A 1/4 de 6 de la tarda, un portaveu dels Mossos ha fet declaracions als mitjans, i ha explicat que s'estaven fent indagacions per saber, amb la llei a la mà, si s'havia constituït un domicili en haver-se perpetuat una residència durant 72 hores en un mateix espai. En cas que fos així, no retirarien la persona que era dins, i demanarien una ordre judicial per fer-ho. Però, paradoxalment, just en aquell moment, l'activista ha estat tret del local per altres agents i els operaris han começat a tancar el forat. La persona que s'havia ocultat dintre no ha estat detinguda. Un centenar de persones s'ha concentrat davant del Banc Expropiat, al llarg d'una hora aproximadament, un cop desmuntat l'operatiu de desallotjament.

Aquest migdia, en l'acte de presentació de les noves tauletes que utilitzaran les patrulles policials, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, havia assegurat que el cos "estudiaria el vídeo" fet públic pel Banc Expropiat, però a l'hora s'ha preguntat si valia la pena destinar-hi "recursos públics d'aquesta manera".

Després de 72 hores i fora de la llei

El dret civil estableix que el domicili és inviolable, tal i com es desprèn també del redactat de la Constitució Espanyola i de l'Estatut de Catalunya. La legislació vigent només contempla l'entrada de la policia en una llar sota l'autorització explícita d'un jutge de guàrdia o d'instrucció: "només podrà ser violat per un jutge competent". Com a norma general els cossos policials no poden accedir a un domicili –encara que la presència a l'immoble sigui en contra de la voluntat del titular– i sempre han de fer-ho amb l'aval judicial. A Catalunya, però, els Mossos d'Esquadra, a partir d'una decisió que va prendre ara fa cinc anys el conseller Felip Puig, han normalitzat els desallotjaments sense aval judicial. El departament d'Interior ho justifica dient que quan l'ocupació d'un immoble s'acaba de produir i no s'ha constituït un domicili, es pot actuar entenent que els haurien enxampat "in fraganti". 

Ni 48 hores ni 72 hores, la interpretació judicial més favorable a la policia seria la pernoctació durant una nit. En el cas del Banc Expropiat l'activista desallotjat hi ha passat tres nits

L'element clau, per tant, és saber com es determina si s'ha constituït o no un domicili. Malgrat que la Constitució Espanyola i el Codi Civil no especifiquen les hores que un individu ha de passar dins d'un immoble perquè esdevingui legalment la seva llar –tot i no tenir cap dret de propietat, només de possessió–, alguns jutges han interpretat que la pernoctació d'una nit seria la línia vermella de constitució de domicili. Ni 48 hores ni 72 hores, la interpretació judicial més favorable a la policia seria la pernoctació durant una nit. En el cas del Banc Expropiat l'activista desallotjat hi ha passat tres nits i més de 72 hores.

Quin aval jurídic tindria doncs l'actuació dels Mossos d'Esquadra d'avui? Precisament això és el que no ha sabut explicar un portaveu del cos policial aquesta tarda davant del Banc Expropiat. S'ha limitat a dir "totes les actuacions dels Mossos tenen aval legal, com no pot ser d'una altra manera, i si hi ha algú que no ho considera així que presenti un recurs, no direm res més per no donar pistes". De manera reiterada fins a quatre periodistes li han preguntat si s'havia desallotjat malgrat haver superat el llindar de les 72 hores, i ha estat aleshores quan una altra representant dels Mossos ha tallat la conversa dient: "el company ja ha contestat, no direm res més". 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades