Neix Malla, una eina d'abast estatal per registrar casos de repressió

Aquesta nova base de dades permetrà denunciar identificacions indiscriminades, detencions, abusos, agressions i tortures, prioritàriament en contextos de protesta
D'esquerra a dreta, Thais Bonilla (Novact), Anaïs Franquesa (Irídia) i Águeda Mera (Institut de Drets Humans de Catalunya) tres de les entitats impulsores de Malla.
Clara Asín
Clara Asín Ferrer 29/06/2016

 

La Plataforma Defender a Quien Defiende (DQD), integrada per entitats, organitzacions i mitjans de comunicació, posa en marxa Malla, un servei de registre de casos de repressió durant l'exercici de les llibertats civils i polítiques, prioritàriament en contextos de protesta, destinat a la ciutadania. Totes les persones residents a l'Estat espanyol tindran accés a aquesta eina, mitjançant la qual podran denunciar situacions de vulneració dels drets humans, des d'agressions o identificacions injustificades fins a multes.


Les denúncies de les persones afectades o testimonis es registraran de manera totalment segura, preservant la informació sensible que continguin, gràcies a un sistema de verificació de dades supervisat pels equips jurídics dels diferents nodes de l'Estat. Els nodes s'encarregaran de l'observació, l'acompanyament i l'anàlisi dels casos. Després de tot el procés, contactaran amb la persona i li oferiran suport legal a través de diferents entitats.
 

Malla es forja, segons les entitats impulsores, davant la necessitat de fer front a un context de criminalització de la protesta i els moviments socials emparat per mesures legislatives com la llei de seguretat ciutadana i la reforma del Codi Penal. Thais Bonilla, membre de DQD, ho explica així: "Quan va sorgir DQD, estàvem vivint un context excepcional, amb un nivell molt alt de control de la dissidència; es criminalitzava la protesta, ja que estava en marxa el projecte de la llei mordassa. A més, teníem constància, a través de l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia (APDHA), a Cadis, d'una situació greu de vulneració sistemàtica dels drets humans a la frontera sud".

Les denúncies es registraran de manera totalment segura, preservant la informació sensible que continguin, gràcies a un sistema de verificació de dades supervisat pels equips jurídics dels diferents nodes de l'Estat

A ciutats com Madrid i Barcelona, col·lectius com Legal Sol i Rereguarda en Moviment, a més de diverses membres de DQD, ja estaven denunciant i seguint casos de repressió social. "El 15-M va ser un punt d'inflexió. A partir d'aleshores, la repressió i la persecució d'activistes es va intensificar durant les vagues generals i els registres de domicilis van esdevenir habituals", assenyala. Per tot això, diferents col·lectius, organitzacions i mitjans de comunicació van decidir formar una coalició de suport mutu, generació de recursos i incidència política i denúncia. La multidisciplinarietat de les persones que la integren ha permès la creació de Malla.

"Rereguarda en Moviment va marcar un abans i un després en aquesta iniciativa". Des de DQD ressalten la importància de la figura de Pablo Molano, activista de Rereguarda en Moviment i membre de l'Ateneu La Base del barri barceloní del Poble-sec, desaparegut fa pocs mesos, que va activar i va donar forma a l'eina projectant les necessitats de les persones i recollint l'esperit de lluita col·lectiva davant els processos de criminalització de la protesta.

El potencial de Malla es mesura en col·lectiu, ja que permetrà que totes les associacions, els moviments i la societat civil en general s'apropiïn de l'eina i la utilitzin com a observatori de vulneració de drets, a més de crear un mapatge de situacions de violència repressiva a l'Estat per a futures propostes polítiques. L'eina també permetrà una sistematització de les dades vinculades a la repressió que fomentarà la coordinació de tots els col·lectius antirepressius, a més de facilitar informació contrastada per a la creació d'informes i estadístiques sobre els actes que busquen contenir, detenir o castigar les accions socials amb violència i irregularitats legals.

Des de DQD ressalten la importància de la figura de Pablo Molano, activista del Poble-sec desaparegut fa poc, que va activar i va donar forma a tota l'eina projectant les necessitats de les persones

Des de l'Institut Internacional per a l'Acció No Violenta (Novact), consideren que Malla és una oportunitat perquè la societat civil participi en la denúncia de situacions de violacions exercides per la policia i la seguretat ciutadana. "Des de Novact, sempre hem treballat gràcies a l'anàlisi de dades i la investigació. Això facilita la incidència política per generar campanyes i Malla servirà per continuar enfortint aquests estudis", explica Thais Bonilla. Novact analitza els negocis de la guerra i la seguretat, aquest últim molt relacionat amb l'anomenada llei mordassa. "Amb aquesta normativa, es va canviar la llei de seguretat privada i estem arribant a un nivell de privatització de la seguretat en què l'Estat veu els defensors dels drets humans com l'enemic". Novact ressalta la importància de Malla, ja que actuarà com "una base de dades històrica" ​​que visibilitzarà característiques de la repressió i n'analitzarà els contextos. "Des d'allà, podrem monitorar la sistematització de la repressió".


Emmordassades per llei

Águeda Mera, de l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), apunta l'augment de la criminalització de la protesta com un tret distintiu de l'última dècada causat per l'enduriment de la legislació, amb mostres com la reforma del Codi Penal o la llei mordassa: "Per a l'IDCH, el dret a la protesta, el dret a la manifestació i el dret a la llibertat d'expressió són parts fonamentals per reclamar els drets de la ciutadania i ja hem denunciat aquestes mesures legislatives en l'àmbit internacional". "Des de l'IDCH, Malla serveix per denunciar i lluitar contra la impunitat, visibilitza la repressió i, finalment, analitza i recull dades per analitzar els contextos. Nosaltres advoquem per un concepte de seguretat humana. Per a nosaltres, la seguretat no és que hi hagi policia al carrer, sinó que les persones puguin exercir els seus drets de manera segura i amb totes les garanties".

En el context de la defensa dels drets humans i la denúncia de casos de violència institucional, Iridia -una altra de les organitzacions que donen vida a aquesta eina- opina que Malla és "una eina imprescindible i molt necessària per a la sistematització de dades relacionades amb la protesta i més enllà", explica Anaïs Franquesa, advocada d'Iridia i membre de Rereguarda en Moviment. Fa uns mesos que Iridia es va afegir a Defender a Quien Defiende, però les seves integrants parteixen d'una trajectòria llarga en xarxes antirepressives i moviments socials. "Poder tenir informació, des de diferents fonts contrastades, per registrar els casos és un salt qualitatiu per poder denunciar les irregularitats i els abusos que tenen lloc en contextos de protesta i també per poder sistematitzar el nombre d'identificacions i detencions i la manera com es duen a terme", diu Franquesa. "El potencial de Malla és enorme i és una eina de totes i per a totes".

"Advoquem per un concepte de seguretat humana. Seguretat no és que hi hagi policia al carrer, sinó que les persones puguin exercir els seus drets de manera segura i amb totes les garanties"

Cristina Serván, membre de l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia (APHDA), una de les entitats dels nodes de la xarxa, explica: "Per al nostre col·lectiu, des de l'inici de la col·laboració amb DQD, la creació d'aquesta eina ha estat un dels aspectes més interessants del treball conjunt. D'una banda perquè es potencia el treball en xarxa i la posada en comú de recursos i capacitats entre diferents organitzacions en l'àmbit estatal. D'altra banda, pel que suposa per a la caracterització de l'estratègia repressiva que està emprant l'Estat. A més, és fonamental assistir jurídicament les persones que visquin aquests casos i acompanyar-les; d'aquesta manera, responem als intents de silenciar la protesta i desmobilitzar els col·lectius que l'exerceixen".

El pròxim 1 de juliol, a 2/4 de 8 es durà a terme una xerrada-taller a l'aulari Simón Bolívar de Cadis. Es plantejarà una anàlisi del primer aniversari de l'entrada en vigor de la llei mordassa. A Cadis, a més, l'APDHA està portant la defensa jurídica d'un cas per difondre imatges d'una actuació policial i aprofitaran la trobada per parlar-ne. A continuació, explicaran el funcionament de l'eina de denúncia, que cal difondre molt perquè arribi la informació dels casos que es produeixen.

"Malla té una dimensió real del que passa i identifica punts calents", assenyala Ana Sánchez, membre de DQD i de la Plataforma per la Desobediència Civil a Madrid. "A Madrid, pot tenir molt bona acollida; ho hem anat parlant amb diferents col·lectius i és veritat que la informació ha d'estar més classificada. Des de Legal Sol, també membre de DQD, han fet un treball clau de recopilació de casos de violència institucional durant aquests anys i, entre totes, podem sumar per conformar una eina que unifiqui totes les denúncies". Des de la Plataforma expliquen la voluntat i el desig que la ciutadania es reapropiï de la Malla i que s'hi sumin més entitats, col·lectius i mitjans.

La presentació de Malla a Barcelona tindrà lloc aquest divendres 1 de juliol a 2/4 de 7 a l'Espai Obert de Sants.


*Article publicat a Diagonal.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades