Neonazis lideren la concentració davant la seu de la CUP, protegida per una convocatòria antifeixista

L’antifeixisme planta cara a la convocatòria de la plataforma Por España me Atrevo. Entre els caps visibles, hi havia Isidro Cano, Albert Bruguera i Josep Alsina
Deu antifeixistes per cada ultradretà davant de la seu de la CUP el dissabte passat
Pepa Roselló 04/12/2017

L’antifeixisme ha respòs amb contundència a la manifestació convocada per la plataforma d'extrema dreta Por España Me Atrevo, davant de la seu nacional de la CUP a Barcelona: com a mínim, deu antifeixistes per cada ultradretà. La Plataforma, impulsada per Somatemps, està integrada, entre altres, per Generación Identitaria, la Legión Urbana i el partit neofeixista Democracia Nacional. Segons la impulsora, va néixer per “protegir manifestacions per la defensa de la Unitat d’Espanya, cultura occidental i el cristianisme”. Entre les 40 persones presents, liderant l'extrema dreta, hi havia dos coneguts neonazis: Isidro Cano i Albert Bruguera.

 

L'associació Somatemps es defineix com “una agrupació de persones d’origen social i ideològic divers, però que comparteixen una mateixa preocupació: la manipulació de la història de Catalunya amb finalitats polítiques”. Entre els seus membres, destaquen personalitats com l'expresident de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, el carlí Javier Barraycoa o Jordi Cabanes, suposat president de l'associació.

A les 10 del matí del dissabte, militants, simpatitzants i diferents organitzacions van començar a concentrar-se davant la seu del carrer Casp per protegir-la, on poc abans la CUP s'havia reunit per tancar el programa electoral pel 21-D. Una hora i mitja després, els Comitès en Defensa de la República (CDR) de diferents barris de Barcelona i altres col·lectius van arribar, marxant juntes des de la plaça Universitat al crit de “Nazis no” i “Barcelona serà la tomba del feixisme”.

El carrer Casp estava ple de gent per protegir de manera pacífica la seu de la CUP. Amb crits de “Fora feixistes dels nostres barris”, “De tanto cara al sol os vais a quemar” i “Els carrers seran sempre nostres”, han esperat l’arribada dels ultradretans.

Malgrat els escrits d'urgència que la CUP va presentar a la Junta Electoral de Barcelona i al Departament d'Interior, la concentració feixista no es va prohibir. La ultradreta va arribar poc després del migdia al carrer Casp, on van trobar-se un important desplegament policial dels Mossos d’Esquadra que els impedia arribar fins a la seu. Des de la distància van cantar l’himne de Espanya de Pemán i van corejar proclames com “Arriba España”, “España 1 i no 51” i “Menos lucha y más ducha”.

Després d’una hora, les persones concentrades van marxar insultant i fent alguna salutació feixista, mentre les manifestants antifeixistes les acomiadaven amb un “Passi-ho bé”.
 

Els líders d'extrema dreta

Durant la concentració, l'historiador revisionista i biòleg Josep Alsina va ser l'encarregat de dur el megàfon. El vetarà ultradretà és el líder de Somatemps, antic membre del Partido Español Nacional Socialista i de Fuerza Nueva, conegut per la seva violència els anys 70 i, en el seu moment, part en les reunions gestacionals de Societat Civil Catalana. Tal i com va anunciar Alsina pel megàfon, hi havia un servei d'ordre que estava liderat per Isidro Cano i Albert Bruguera.

A la dreta de la imatge, Isidro Cano durant la concentració feixista de dissabte passat davant la seu de la CUP


Cano va ser condemnat l'any 2002 per haver atacat la casa d'una família magribina a Sant Vicenç de Castellet al crit de "moros de mierda" o "vamos a matar a los moros". Tot i així, no se li va aplicar l'agreujant d'odi. Alhora, és un dels agredits el 12 d'octubre de 2013 al barri de Sants, uns fets que han portat sis antifeixistes a la banqueta dels acusats durant el passat mes de novembre. Paradoxalment, en aquest cas, a més d'elevades penes de presó per als antifeixistes, el fiscal sí que sol·licita que s'apliqui l'agreujant per motivació ideològica que no se li va aplicar a Cano per racisme.

Bruguera és delegat del partit neofeixista Democracia Nacional (DN) a Catalunya. Darrerament ha participat en actes de Somatemps, en les protestes contra la mesquita al carrer Japó del barri de Nou Barris, i es va mostrar especialment bel·ligerant al capdavant de la concentració que es va fer contra Catalunya Ràdio el 27 de setembre, a la manifestació del 29 de setembre davant la seu barcelonina de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) o la manifestació espanyolista del 3 d'octubre a la plaça Artós del barri de Sarrià.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades