"No em faci fer d'advocat defensor, senyor fiscal"

Maratoniana segona sessió del judici contra sis antifeixistes acusats d'agredir un grup de neonazis, on han prestat declaració com a testimonis una desena d'agents dels Mossos d'Esquadra responsables de la investigació del cas
Imatge de la primera sessió del judici, que es va celebrar la setmana passada a la Ciutat de la Justícia de Barcelona
Redacció Directa 22/11/2017

Set hores ha durat la segona sessió del judici contra sis antifeixistes acusades d'agredir un grup de feixistes el 12 d'octubre de 2013 al barri de Sants de Barcelona. Després de la primera sessió, on les defenses van posar en entredit les principals proves de càrrec i com havien estat incorporades a la causa durant la fase d'instrucció, avui han declarat –la majoria rere una mampara per preservar la seva identitat– una desena d'agents dels Mossos d'Esquadra, principalment pertanyents a la unitat contra delictes d'odi de l'Àrea Central d'Informació (ACI).

A l'inici de la vista, l'advocat de l'acusació particular, que representava al propietari del bar on es van produir els incidents que van provocar destrosses al local i van deixar diversos ultres ferits, ha sol·licitat la seva retirada perquè el gerent de l'establiment havia expressat la seva conformitat amb l'assegurança cobrada. Així doncs, el fiscal coordinador del Servei de Delictes d'Odi de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, s'ha quedat sol en les seves pretensions d'aconseguir una condemna contra les joves, per les qui demana 15 anys de presó per a cadascuna.

El fiscal de delictes d'odi, Miguel Ángel Aguilar, s'ha quedat sol en les seves pretensions d'aconseguir una condemna contra les joves, per les qui demana 15 anys de presó per a cadascuna

Durant tota la sessió, el magistrat del Jutjat Penal número 22 de Barcelona, Josep Tomàs Salas, ha requerit expressament a tots els mossos que han prestat testimoni que s'abstinguessin de "cap comunicació amb la resta d'agents", després de respondre a les preguntes de fiscalia i defenses i retornar-los els telèfons mòbils que prèviament els hi havien estat requisats amb aquesta finalitat.

El primer a declarar a estat l'agent amb Targeta d'Identificació Policial (TIP) número 6991, responsable aleshores del dispositiu d'ordre públic de l'ACI. El mosso ha manifestat que "era visible que [els agredits] eren persones de l'àmbit de l'extrema-dreta" i ha reconegut que coneixia almenys a un d'ells, Isidro Cano, que va ser condemnat l'any 2002 per haver atacat la casa d'una família magribina a Sant Vicenç de Castellet al crit de "moros de mierda" o "vamos a matar a los moros", extrem que no va ser suficient perquè se li apliqués l'agreujant d'odi –en aquest cas per racisme– que ara es demana pels antifeixistes per suposadament haver actuat amb motivació ideològica.


Dues hores i mitja de testimoni

Tanmateix, el testimoni més rellevant ha estat el del mosso d'esquadra 6646, instructor de totes les diligències i cap d'investigacions de la unitat de delictes d'odi de la Comissaria General d'Informació, amb més de quinze anys d'experiència en aquest destí. L'agent, que ha declarat durant dues hores i vint minuts sense contacte visual amb les acusades, premsa i públic assistent, ha detallat durant més de noranta minuts –responent a les preguntes del fiscal Aguilar– les característiques convocatòries d'extrema-dreta i antifeixistes d'aquell 12 d'octubre.

El policia ha afirmat que l'objectiu de la investigació era "detenir el màxim de persones possible que participessin de l'acció". Durant el seu relat, ha exposat tots el seu coneixement sobre la Plataforma Antifeixista de Barcelona, amb la que ha relacionat sense proves a les acusades, per definir-la com un "col·lectiu radicalitzat que legitima i utilitza la violència amb finalitats polítiques" i l'ha confrontat amb Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, sobre la qual ha afirmat que fa "una lluita antifeixista pacífica".

Miguel Ángel Aguilar ha acompanyat tota la declaració d'aquest agent d'intervencions dirigides a reforçar les seves paraules, més que de preguntes pròpies d'un interrogatori d'aquestes característiques

Miguel Ángel Aguilar ha acompanyat tota la declaració d'aquest agent d'intervencions dirigides a reforçar les seves paraules, més que de preguntes pròpies d'un interrogatori d'aquestes característiques. Això li ha valgut la reprimenda del jutge, que li ha etzibat "no em faci fer d'advocat defensor, senyor fiscal. Cenyeixi's als fets que s'estan jutjant, ha quedat suficientment contextualitzat què es Can Vies". Aquesta referència a l'històric centre social autogestionat venia al cas perquè fiscalia i Mossos afirmen que les persones acusades van sortir i retornar a aquest immoble abans i després de la batussa, fet que Aguilar i l'agent 6646 han aprofitat per justificar el dispositiu de vigilància format per dos agents d'informació que aquell dia es va instal·lar "amb caràcter preventiu" a un immoble particular de davant del centre okupat per enregistrar els moviments que es produïssin a les seves portes.

El mosso d'esquadra ha detallat com haurien reconegut alguns dels sis acusats que hipotèticament van participar del grup d'una quinzena de persones que aquell dia van actuar amb el rostre tapat: a partir de comparatives d'imatges del dia dels fets amb altres identificacions que se'ls haurien practicat abans i després d'aquella data, traçant paral·lelismes entre les sabatilles i la roba que vestien en els diferents episodis.

Una de les advocades de la defensa, Laia Serra, ha interrogat posteriorment l'agent, fent palesa la improcedència del registre policial que es va efectuar el 28 de gener de 2014 –dia de les detencions de les acusades– a Can Vies: "No es van trobar ni empremtes, ni sang ni elements ni vestigis atribuïbles als acusats, fins i tot es van decomissar llibretes amb actes de reunions de valoració d'aquell 12 d'octubre on no es deia res respecte a aquelles agressions". Ha estat en aquest punt en el qual l'agent ha reconegut "treballem i col·laborem assíduament amb la fiscalia de delictes d'odi", acceptant la bona sintonia i relat comú que s'ha visualitzat a la sala. Serra també ha forçat el policia a reconèixer que durant la detenció de les joves "no se'ls va informar de la possibilitat de negar-se a prendre fotos dels seus cossos", extrem important, ja que aquestes fotografies es van prendre per aconseguir proves que les puguin incriminar.

Un dels agents ha reconegut que "treballem i col·laborem assíduament amb la fiscalia de delictes d'odi", acceptant la bona sintonia i relat comú que s'ha visualitzat a la sala

Després de les declaracions d'un parell d'agents de la policia científica encarregats de bolcar els arxius trobats als llapis de memòria i discs durs sostrets durant el registre a Can Vies, han testificat els dos agents d'informació que haurien fet el seguiment a peu del grup d'agressors des del centre social fins al lloc dels fets, més els dos que van enregistrar els vídeos amagats a un pis particular. Els dos primers han afirmat reconèixer "sense cap mena de dubtes" algun dels acusats després de seguir els seus passos abans de l'agressió, tot i que han afirmat que no van veure el desenvolupament de la mateixa: "quan vaig arribar a la plaça ja havia succeït tot".

El dimecres 29 de novembre se celebrarà la tercera i darrera sessió del judici, que previsiblement quedarà aleshores vist per sentència. De la mateixa manera que ho han fet durant la primera i segona sessió, el grup de suport que ha impulsat la campanya Totes som antifeixistes ha convocat una nova concentració solidària amb les activistes encausades a dos quarts de deu del matí davant de la Ciutat de la Justícia.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades