Nou intent ultradretà d'utilitzar un projecte d'oratori al Maresme per atiar la islamofòbia

La líder local de Plataforma per Catalunya, Mónica Lora s'ha esforçat a fer costat als opositors, amb la voluntat de radicalitzar el discurs veïnal, que en cap moment ha fet esment a la por al gihadisme com a motiu per la no construcció del centre islàmic
L'última assemblea veïnal al barri de Can Bel es va celebrar al carrer i va estar focalitzada pel centre de culte
Xavier Puig 09/05/2016

Els arguments en contra de la construcció d'un centre de culte islàmic a Pineda de Mar (Alt Maresme) comencen a prendre força les darreres setmanes. El projecte, impulsat per la Comunitat Islamica de Pineda de Mar (CIMP), ha topat amb l'oposició d'una part de les veïnes del barri de Can Bel, que demanen que aquesta sigui construïda en una altra zona del municipi.

Aquesta opció, de partida, compta amb l'oposició de la mateixa CIMP, del govern local (liderat per l'alcalde del PSC, Xavier Amor) i part de l'oposició, que defensen el dret de la comunitat islàmica a construir el centre de culte a l'espai previst al carrer d'Eivissa i que substituiria el que actualment hi ha al carrer de Sant Jordi.

Les opositores s'esforcen a argumentar que no estan a la llibertat de culte, que volen arribar a un acord amb la comunitat i esgrimeixen que la construcció de la mesquita significaria condemnar un barri que consideren fortament degradat. Sota el fantasma de la guetització, les veïnes han organitzat diverses trobades al voltant d'una campanya "antimesquita" per fer front a l'Ajuntament. Des del CIMP, Abdel El Kadiri explica que "han dit que faríem una megamesquita" i aclareix que allò que volen construir no és una mesquita, sinó un centre de culte islàmic, el que es coneix com oratori.

Des del consistori denuncien que s'hagin utilitzat "arguments que no són certs, com que l'Ajuntament hi ha posat diners, o que l'alcalde ha rebut diners" dels impulsors

Fonts de l'Ajuntament expliquen que el CIMP abandonaria l'espai de 170 metres quadrats que té llogat al barri des de fa quinze anys, per construir-ne un de nou: "Han fet un projecte de planta baixa més dos pisos, però només volen desenvolupar una planta baixa amb 150 metres quadrats útils, els altres dos pisos no s'executa". "Vam tenir una reunió amb el director d'afers religiosos, li vam ensenyar el local i ens va dir que ens adaptàvem a la normativa", exposa El Kadiri.

Des del consistori també denuncien que s'hagin utilitzat "arguments que no són certs, com que l'ajuntament hi ha posat diners, o que l'alcalde ha rebut diners". En aquest sentit, també Abdel El Kadiri denuncia que des de l'Associació de Veïns de Can Bel "van jugar amb nosaltres quan vam fer una reunió amb ells. Em van trucar del Punt preguntant si havíem acordat de canviar el local. Mai s'ha decidit així" i afegeix que tenen la voluntat "de mantenir una convivència que durant vint anys no ha donat problemes".

Finalment, el portaveu del CIMP explica que ells compleixen "la normativa, però no volem aconseguir els nostres drets a partir del malestar d'altres" tot i que això no passa per "un trasllat com s'ha dit als mitjans."


Plataforma per Catalunya entra en joc

L'última assemblea de l'Associació de Veïns de Can Bel, celebrada en una plaça del municipi, va aplegar un centenar llarg de persones. Entre les participants hi havia la regidora del partit xenòfob Plataforma per Catalunya a Mataró, Mònica Lora, en una escena que recordava l'aparició, el 2002, d'un llavors desconegut Josep Anglada (PxC) donant suport al moviment antimesquita de Premià de Mar, una imatge que el va fer saltar a l'arena mediàtica.

L'última assemblea de l'Associació de Veïns de Can Bel, celebrada en una plaça del municipi, va aplegar un centenar llarg de persones. Entre les participants hi havia la regidora del partit xenòfob Plataforma per Catalunya a Mataró, Mònica Lora


"No crec que la majoria del veïnat sigui racista o feixista, el problema és que en situacions així els feixistes de PxC intenten sucar-hi pa" explica el portaveu d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, David Karvala. "Aquests partits també treuen aquest rèdit, però s'estan ficant en una cosa que ni els va ni els ve" diu l'Abdel, que es mostra preocupat perquè això "pugui arrossegar una mica les opinions i despertar un sentiment d'odi que pot portar a pertorbar relacions".

"No crec que la majoria del veïnat sigui racista o feixista. Però en situacions així els feixistes de PxC intenten sucar-hi pa" explica el portaveu local d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, David Karvala

Després de l'Assemblea, Lora va penjar imatges de la seva intervenció al Facebook acompanyades del text: "Els ajudarem per poder garantir una bona convivència i frenar possibles focus de gihadisme". En el relat de Lora s'hi denota la voluntat de radicalitzar el discurs veïnal, que en cap moment ha fet esment a la por al gihadisme com a motiu per la no construcció del centre de culte islàmic. "Segurament hi ha desconeixement respecte a què és una mesquita i s'ha d'aclarir. Jo visc a 100 metres d'una i no hi ha cap problema" diu Karvala que afegeix que "els conflictes del barri o del municipi s'han de resoldre entre el veïnat, però no deixar escletxes perquè pugin els feixistes".

Lora, que és regidora de Mataró per la formació xenòfoba des del 2011, es va fotografiar el passat 23 d'abril amb la lider de l'organització islamòfoba alemanya Pegida, Tatjana Festerling, durant la presentació de la plataforma ultra Respeto. Aquesta és la nova aposta electoral de tres partits de la ultradreta peninsular, la mateixa PxC, el Partido de la Libertad –del propietari de la neonazi llibreria Europa– i España 2000, partit fundat per José Luís Roberto, empresari vinculat al món ultra de la nit valenciana.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades