El Parlament de Catalunya rebutja prohibir als mossos requisar les càmeres als periodistes

Junts pel Sí, Ciutadans i el Partit Popular bloquegen la proposta amb 94 vots. La iniciativa s'incloïa en la llista de disset punts que la CUP va presentar en la moció al departament d'Interior que s'ha votat avui
La proposta relativa als mitjans ha sigut tombada per Junts pel Sí, Ciutadans i Partit Popular
Enric Català
Maties Lorente 10/11/2016

El Parlament de Catalunya ha rebutjat mitjançant una votació contrària la proposta de prohibir que els agents dels Mossos d'Esquadra "requisin càmeres de fotografia i de vídeo als i les periodistes". La proposta, encabida en la moció presentada per la CUP sobre el departament d'Interior, ha estat rebutjada per Junts pel Sí, Ciutadans i el Partit Popular, amb 94 vots en contra, davant dels 37 vots favorables del PSC, Catalunya sí que es pot i la CUP.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya va emetre dissabte una nota de premsa on afirmava: "Lamentem que des d'un grup parlamentari que promet un país nou, i amb una democràcia plena, es pretengui encara mantenir obstacles a la llibertat d'informació", criticant amb duresa la posició de Junts pel Sí.

La moció "Veritat. Justícia. Reparació: Contra la impunitat i les vulneracions de DDHH per part dels cossos de seguretat" presentada per la CUP comptava amb disset propostes, de les quals s'han rebutjat sis iniciatives completament i l'últim punt d'una de les instàncies.

El parlament també ha rebutjat instar al Govern a expulsar els vuit agents condemnats amb sentència ferma per l'homicidi de Juan Andrés Benítez

A més del cas de la premsa i els mossos, el parlament també ha rebutjat instar al Govern a expulsar els vuit agents condemnats amb sentència ferma per l'homicidi de Juan Andrés Benítez "emparant-se en l'article 24, capítol 5, Règim Disciplinari de la PG-ME, que obliga l'Administració a prendre mesures a part dels procediments penals paral·lels". En aquest cas han votat a favor CSQP i la CUP, que amb els seus 21 vots no han pogut fer front als 94 contraris de JxSí, C's i PPC i les 16 abstencions del PSC.

L'oposició a la CUP i a CSQP ha sigut total en la votació de la proposta número quinze, que demanava al Govern de Carles Puigdemont "reconèixer públicament el dany causat a les persones mortes sota custòdia policial i a les seves famílies; a les persones que van patir tractes cruels humans i degradants pel cas del 4-F". En aquesta ocasió, JxSí, C's, PP i PSC han aplegat 110 vots en contra de la iniciativa.


La millora dels drets humans, rebutjada

A més de les propostes esmentades fins ara, moltes de les instàncies al govern presentades a la moció feien referència a la defensa dels Drets Humans, especialment pel que fa al cos dels Mossos d'Esquadra, i a la transparència del cos policial català. Un total de quatre propostes han estat tombades en aquest sentit. Així, JxSí, C's, el PPC i el PSC han votat pràcticament en bloc a les demandes presentades pel grup parlamentari cupaire relatives al departament d'Interior.

Així, s'ha rebutjat la creació d'un organisme públic i independent, en el marc dels pròxims cinc anys, "que pugui vetllar pel control i garantia dels Drets Humans dels cossos policials a Catalunya", desenvolupant les funcions de "control, denúncia i transparència" en els casos relacionats amb les vulneracions de DDHH. Un cop més, JxSí, C's, el PP i el PSC s'han mostrat unitàriament en contra.

S'ha rebutjat la creació d'un organisme públic i independent, en el marc dels pròxims cinc anys, "que pugui vetllar pel control i garantia dels Drets Humans dels cossos policials a Catalunya"

El mateix resultat -a excepció d'una abstenció del PSC- ha obtingut la proposta al Govern per acomplir les recomanacions del Síndic de Greuges incloses en l'Informe Anual 2015 del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura. Més concretament, el parlament ha votat en contra d'elaborar una nova circular que sigui més respectuosa amb els drets de les persones detingudes.

La CUP s'ha quedat sola en les votacions de dues de les 17 propostes que es decidien avui. La primera d'elles relativa a la transparència, on es demanava la publicació de les estadístiques i dades generals dels expedients disciplinaris dins dels mossos i les policies locals al web de la conselleria d'Interior. En aquest cas, els 11 membres de CSQP s'han abstingut.

Els diputats de la formació morada han adoptat la mateixa postura en relació a la proposta número onze, que demanava la supressió de les "tècniques de dispersió dels manifestants, encapsulaments o d'altres eines pròpies d'un model policial que atempta contra el lliure exercici de manifestació". A la moció també es demanava garantir "un enfocament de drets i llibertats en el marc d'operatius del cos de Mossos d'Esquadra".


Propostes acceptades

El plenari del Parlament de Catalunya ha aprovat algunes de les iniciatives presentades. Destaca la decisió d'elaborar un informe anual que reculli totes les denúncies per vulneració de drets humans per part dels cossos policials amb funcions a Catalunya. També s'ha aprovat la publicació de les dades oficials de morts sota custòdia policial mitjançant el web de la conselleria d'Interior.

Destaca la decisió d'elaborar un informe anual que reculli totes les denúncies per vulneració de drets humans per part dels cossos policials amb funcions a Catalunya

La cambra s'ha mostrat d'acord amb continuar investigant per esclarir quins són els agents responsables del cas d'Ester Quintana, qui va perdre un ull com a conseqüència de l'ús de pilotes de goma per part dels mossos. En aquest sentit, el Parlament de Catalunya ha recordat a Interior "la necessitat de rescabalar amb caràcter retroactiu totes les víctimes de pilotes de goma i eines de contenció, rescabalament que a data d'avui encara no s'ha fet efectiu en tots els casos".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades