'El peso de la manta': un documental que dóna veu als manters de Barcelona

Un equip de dotze estudiants de diverses procedències grava un documental sobre la vida del col·lectiu de manters, seguint de prop el seu dia a dia i empatitzant amb la seva lluita per sobreviure. Es projectarà en diferents centres cívics de Barcelona
Fotograma del documental "EL peso de la manta"
Bart Grugeon 07/05/2016

Amb una fotografia excel·lent i una recreació molt real de la "vida al carrer" dels manters a Barcelona, el documental El peso de la manta segueix de prop a Aziz, Lamine i Seni, manters de la ciutat. La formació del Sindicat Popular de Venedors Ambulants a l'octubre del 2015 és el fet central del documental, que va permetre apropar-se al col·lectiu per entendre'ls millor. Durant sis mesos l'equip d'estudiants va conviure amb els protagonistes del documental en un període difícil. El relat és marcat per la persecució policial, un judici per "frau industrial" i una relació difícil amb l'ajuntament de Barcelona. Sense entrar en polèmiques polítiques, l'equip del documental ha volgut "amplificar la veu dels manters, que en general és poc representada pels mitjans de comunicació", expliquen Tom i John, coproductors del documental.

El peso de la manta neix com un projecte de 12 estudiants que han vingut a Barcelona per formar-se en documentals socials

El peso de la manta neix com un projecte de 12 estudiants que han vingut a Barcelona per formar-se en documentals socials. Otoxo Productions, una productora barcelonina creada per Tom i John, dos amics d'Anglaterra i Escòcia, ofereix una fórmula de formació en pràctiques en la qual dotze estudiants desenvolupen de manera autònoma un documental d'una temàtica social, sota la seva coordinació. Leanne, una noia anglesa que va venir a viure a Barcelona per aquest projecte explica que primer van investigar durant un mes per decidir la temàtica del documental que anaven a fer. "L'equip del documental venim majoritàriament de fora de Barcelona i fora de l'estat espanyol. Per gent que arriba a Barcelona des de fora, és impossible no fixar-se en el col·lectiu de venedors ambulants i no preguntar-se qui són, que fan i com és la seva vida".

 

Mobilització del Sindicat Popular de Venedors Ambulant a la Rambla de Barcelona


A l'estrena informal d'aquest passat dijous 5 de maig, els protagonistes del documental, els manters, eren presents i visiblement emocionats pel resultat. Lamine confessa després de la projecció que "està molt ben muntat, no m'ho esperava. Ha tocat tots els temes de la vida al carrer. La gent no entén ben bé qui som. Pensen que un negre surt cada dia de casa seva amb una manta a l'esquena per anar a treballar (riu). Amb aquest documental la gent pot entendre millor com pensem i "quin tipus de cor tenim".

A l'estrena, els protagonistes del documental, els manters, eren presents i visiblement emocionats pel resultat

També Leanne es mostra satisfeta amb el resultat. Els sis mesos de rodatge han estat un aprenentatge en tots els sentits. "Ningú pot escoltar la història dels manters sense sentir empatia i tristesa. Aquelles persones ens han ensenyat molt, són molt hospitalaris i parlen amb molta eloqüència. La història dels manters a Barcelona forma part d'un fenomen universal. El món està canviant i la immigració és una temàtica que afecta a tothom. Hem de saber evolucionar amb aquest fet. Penso que gent jove, sigui d'on sigui, que es vol buscar un futur, sempre es mourà pel món per viure millor".

El documental es projectarà en centres cívics de la ciutat de Barcelona durant els mesos vinents. Consulteu aquí l'agenda.

 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades