Les plantilles d''incomodades' del Liceu i l'Auditori demanen la intervenció d'Ada Colau

El comitè de vaga de les acomodadores d'ambdues institucions culturals reclama a l'alcaldessa de Barcelona, també presidenta de l'Auditori, que es posicioni en el conflicte laboral
El 21 de maig, els Mossos van desallotjar la plantilla de l'Auditori per la força
Enric Català
Víctor Yustres 20/06/2015

"La presidència del Consorci correspon a l’alcalde o alcaldessa de Barcelona o la persona que designi”. Aquest és el punt dels Estatuts del Consorci de l'Auditori i l'Orquestra que ha assenyalat la plantilla d'acomodació de l'Auditori per demanar la intervenció de l'Ajuntament de Barcelona i de la nova alcaldessa, Ada Colau, en la negociació de la vaga indefinida que mantenen des de fa 52 dies. Al discurs d'investidura, Colau va fer una menció a la situació de precarietat laboral de les treballadores de l'Auditori, però el seu govern –segons fonts properes– encara no ha decidit quina serà la seva actuació concreta en aquest conflicte laboral.

Durant les darreres setmanes, la plantilla de 38 acomodadors i acomodadores de l'Auditori –que fa més d'un mes i mig que manté la vaga amb un 100% de seguiment– ha rebut dos impulsos molt forts que la col·loquen en una posició de força de cara a la negociació. En primer lloc, van aconseguir estendre la lluita al Gran Teatre del Liceu: el 4 de juny, el servei d'acomodació de l'òpera es va unir a la vaga de l'Auditori per demanar, també, la contractació directa per part del centre i el reconeixement del conveni d'espectacles. A partir d'ara, els incomodats (així s'anomenen) negocien conjuntament amb els dos centres i amb Manpower, l'empresa de treball temporal que els subcontracta.

La sentència imposa com a mesura cautelar que l'Auditori no pot substituir les tasques de les treballadores en vaga

La segona gran empenta a la seva mobilització va succeir el 12 de juny passat. Mentre se celebrava una reunió de negociació entre les cinc parts implicades, el jutjat social número 9 de Barcelona va dictar una sentència favorable a la sol·licitud presentada pel comitè de vaga de l'Auditori i el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) davant la Inspecció de Treball. Les vaguistes denunciaven que els seus llocs de treball eren ocupats per personal intern del teatre i personal de seguretat extern, fet que suposava una vulneració del dret a vaga. La sentència imposa com a mesura cautelar que l'Auditori no pot substituir les tasques de les treballadores en vaga i, per tant no pot obrir les portes del teatre, una feina assignada a les acomodadores.


Avís amb retard

Tot i que totes les parts van conèixer la resolució a les 10:30 hores, l'Auditori no ho va fer públic fins a les 19h, més de vuit hores després. "Va ser una actitud molt cínica perquè aquella nit començava l'espectacle Et toca a tu, un concert de caire social en què participaven nens i nenes en risc d'exclusió social que vénen de fora de Barcelona", explica Esther Fernández, portaveu del comitè de vaga de l'Auditori i el Liceu. "Els infants van assajar dins del recinte com si res, tot i que l'Auditori sabia perfectament, des del matí, que no es podria celebrar el concert", afegeix. Això va fer que algunes famílies s'enfadessin i dirigissin la seva ràbia contra les vaguistes, que estaven fent el piquet informatiu com cada dia. Afortunadament, apunta Fernández: "Els vam explicar com havia anat tot i la gent es va mostrar molt comprensiva i solidària".

La contractació fixa per part del centre és la reivindicació principal de les dues plantilles

Les treballadores en vaga denuncien, també, que el personal de seguretat extra de l'Auditori que substitueix les tasques de les vaguistes ha estat contractat directament pel centre (amb una remuneració que s'estima al voltant dels vint euros per hora, molt superior als prop de set euros l'hora que cobren les acomodadores). La contractació fixa per part del centre és la reivindicació principal de les dues plantilles, una demanda que els dos organismes descarten concedir de moment. D'altra banda, les vaguistes afirmen que, segons unes fonts que han contactat amb elles, l'Auditori estaria intentant programar els concerts suspesos en altres espais i teatres de la ciutat o, fins i tot, a l'aire lliure. "Si l'Auditori fa això, ho denunciarem; a més, tindria unes conseqüències força greus, ja que s'estarien vulnerant les mesures cautelars", apunta Esther Fernández. Per tots aquests motius, les vaguistes demanen la dimissió del gerent i el director de l'Auditori, Valentí Oviedo i Joaquim Garrigosa respectivament.

Per la seva banda, el Gran Teatre del Liceu va decidir continuar oferint la seva programació malgrat la vaga d'acomodadores i, el 16 de juny, va estrenar la popular òpera Don Pasquale. A les portes del teatre, les dues plantilles en vaga van denunciar l'obertura del teatre amb xiulets i pancartes i han sol·licitat a la Inspecció de Treball que imposi mesures cautelars al Liceu. "L'entrada es fa mitjançant unes màquines, però som nosaltres qui hem de passar els bitllets pel detector electrònic, és una de les nostres tasques. Ara, el Liceu ha posat uns cartells explicatius; continua sent una vulneració del dret a la vaga", afirma un dels vaguistes del Liceu. Ja fa setze dies que la plantilla manté l'aturada indefinida.

El dilluns 22 de juny se celebra el judici del comitè de vaga contra el Consorci de l'Auditori i l'Orquestra per vulneració de drets fonamentals al jutjat social de Barcelona. Les vaguistes interpel·len Ada Colau i demanen a l'Ajuntament de Barcelona si defensarà "l’actuació abusiva, temerària i il·legal de la direcció de l’Auditori durant el transcurs de la vaga" i si acceptarà la reivindicació de la contractació directa pels centres. A més, demanen que el govern de la capital catalana i la Generalitat de Catalunya participin a la propera taula de negociació per desencallar el conflicte.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades