La policia i l'Ajuntament neguen que l'atac a l'escola d'Alfafar derive de les acusacions d'adoctrinament

Després que 'Antena 3' expliqués que hi havia una denúncia per adoctrinament, el centre escolar de la població valenciana va patir destrosses. El sindicat STEPV denuncia l'assenyalament que pateixen
La nit del passat dimarts 21 de novembre, van assaltar el CEIP Orba d'Alfafar
Lucas Guerra
Maria Deltell 24/11/2017

Els atacs contra als centres educatius del País Valencià i el seu professorat no s'aturen. L'últim cas va tenir lloc la nit del passat dimarts 21 de novembre, quan van assaltar el CEIP Orba d'Alfafar, després que a les notícies d'Antena 3 van anunciar que pares d’aquest col·legi “havien presentat una denúncia al centre educatiu per adoctrinament”, per la projecció del vídeo Història de Catalunya als alumnes de sisè de primària, el 9 d'octubre.

Segons Vicent Mauri del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià - Intersindical Valenciana (STEPV), “hi ha un ambient hostil important i cada vegada s’està creant més por als centres i les famílies”. Mauri assenyala que “no hi ha cap denúncia als jutjats, simplement va ser una queixa al centre per part d’un pare i una posterior denúncia mediàtica”. I afegeix que “s’està exagerant brutalment el passi del vídeo en una escola, que explica qüestions històriques”.

Segons Vicent Mauri del sindicat STEPV, “hi ha un ambient hostil important i cada vegada s’està creant més por als centres i les famílies”

El vídeo de la polèmica és de l’any 1988, i el drac Dragui explica l'entrada a València del rei Jaume I. Al noticiari d'Antena 3 recalquen que Jaume I es presenta al País Valencià com a rei de Catalunya i que el professorat de l'escola adoctrina els alumnes amb aquesta concepció de la història.

La mateixa nit, després que Antena 3 emetés la notícia, el centre escolar d'Alfafar es va despertar amb una sèrie de desperfectes per actes vandàlics: diferents portes forçades (la reixa d'entrada a l'edifici, la porta d'accés al despatx de direcció i la porta d'accés a secretaria), robatori de diners a algun dels despatxos i escorcolls entre la documentació del centre. Segons els informes i la investigació de la policia local, l’atac al col·legi ha estat un robatori comú, desvinculant així l’assenyalament de la noticia d’Antena 3 d’un atac de l’extrema dreta. Segons Vicent Mauri “en aquest moment, la policia no té elements suficient per dir el que diu ni el contrari. No hi ha cap element que puga afirmar qui ha entrat al centre. Des d’eixe punt de vista, declaracions com les d’ahir per part de la policia, volen donar suport a la declaració de l’ajuntament [del Partit Popular] en la línia de que el centre està adoctrinant”.

Segons els informes i la investigació de la policia local, l’atac al col·legi ha estat un robatori comú, desvinculant així l’assenyalament de la noticia d’Antena 3 d’un atac de l’extrema dreta

La por s’ha instal·lat al barri i al centre, i des de l’STEPV demanen «responsabilitats» als polítics i també al govern de la Generalitat i al ministeri i que «públicament facen gestos de suport al professorat, perquè la situació és preocupant, com quan s’assenyalen professors amb nom i cognom”.

L'alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara (PP), no ha condemnat els fets i igualment els desvincula de les acusacions i ha demanat a l'equip docent que "no paguin justos per pecadors". A més, ha culpabilitzat el professorat del col·legi, dient que "no hi ha espai per a l'adoctrinament". També s’ha convocat per a la setmana que ve un ple extraordinari per part del PP per parlar de l’adoctrinament als centres educatius.

L'alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara (PP), ha culpabilitzat el professorat del col·legi, dient que "no hi ha espai per a l'adoctrinament"

La permanent sindical de l'STEPV va assistir al centre a donar suport i denunciar l'acció vandàlica contra el col·legi CEIP Orba d'Alfafar. El sindicat apunta a un atac de l'extrema dreta derivat de la informació d'Antena 3 i ha exigit que "cessen aquestes actuacions i que no compten amb el ressò mediàtic, que no contribuïx gens a l'acció educativa dels centres i que genera tensions innecessàries".

Aquest cas no és aïllat. Un dels darrers episodis que ha tingut ressò mediàtic ha sigut el que va protagonitzar la Federació Catòlica d'Associacions de Pares d'Alumnes de València ( FCAPA) per censurar eliminar de les escoles les cançons del cantautor Pau Alabajos. Durant aquestes setmanes, no descarten concentracions de suport al professorat.
 


 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades