Policia local i Mossos executen per la força un desnonament a Sant Adrià de Besòs

Després de l'expulsió una quinzena d'activistes han ocupat el vestíbul del consistori, governat pel PSC. Allà, han reclamat que s'atorgui un habitatge en règim de lloguer social a la persona afectada per l'actuació policial
Els agents han fet servir cops i empentes per fer fora a la gent concentrada i aconseguir entrar al domicili en litigi
Jesús Rodríguez 19/04/2017

Torna la contundència al conflicte de l'habitatge. Policies locals i mossos d'esquadra de Sant Adrià de Besòs han executat per la força el desnonament de la Nadia, una veïna que residia des de fa tres anys a un pis del número 34 del carrer Mare de Déu del Carme. L'immoble forma part d'una promoció d'habitatges de protecció oficial construïts durant els anys 90 i es troben a pocs metres de la comissaria de la policia local.
Des de mig matí s'han concentrat a la porta de l'edifici una quinzena d'activistes convocades per la PAH. El jutjat de primera instància 5 de Badalona havia signat l'ordre de desnonament tres setmanes enrere, el mateix dia que es va aturar un primer intent d'expulsió. Les activistes esperaven l'arribada d'una dotació de la policia local encarregada de certificar que la Nadia residia al pis, pas previ a rebre el certificat d'empadronament.

Les activistes esperaven l'arribada d'una dotació de la policia local encarregada de certificar que la Nadia residia al pis, pas previ a rebre el certificat d'empadronament

Per sorpresa de tothom, els policies locals s'han sumat a la dotació de mossos d'esquadra que acompanyaven la comitiva judicial. Malgrat la insistència a negociar del portaveu de PAH Barcelona, Carlos Macías, els agents han tirat pel dret. Cops i empentes per fer fora a la gent concentrada i aconseguir entrar al domicili en litigi. Unes imatges que no es veien des del 16 de setembre de 2016, quan també es va executar per la força un desnonament al carrer Arizala del barri de Sants de Barcelona. Uns fets que van provocar un episodi de tensió entre l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau i el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané. De fet, des d'aquell moment, la gran majoria de desnonaments amb presència d'activistes se suspenen. PAH Barcelona recorda que cada setmana es convoquen de mitjana "tres o quatre" concentracions de resistència –avui mateix s'ha aturat un desnonament al carrer Moianès del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona–, amb l'objectiu d'allargar el termini d'execució i trobar alternatives habitacionals.

La PAH ha recriminat al consistori que les polítiques de justícia social siguin "pensió i habitació". En aquest sentit han advertit que exigiran un "habitatge digne"


Un cop finalitzat el desnonament, les activistes han acompanyat la Nadia fins a la seu de l'Ajuntament. "Ella pagava el lloguer a una persona que no era la propietària del pis, però no ho va saber fins que li van comunicar la citació a judici. I, de fet, no es va poder personar al judici, perquè la citació anava a nom d'una altra persona", ens detalla Santi Mas de Xaxàs, membre de PAH Barcelona. La protesta al vestíbul del consistori ha finalitzat unes hores més tard, quan la veïna ha pogut traslladar-se a una pensió que sufragarà el consistori fins al pròxim dilluns.

La PAH ha recriminat al consistori que les polítiques de justícia social siguin "pensió i habitació". En aquest sentit han advertit que exigiran un "habitatge digne". L'alcalde socialista Joan Callau ha respost a través de Twitter que "a Sant Adrià tenim 32 casos de màxima urgència social a l'espera d'habitatge. A Sant Adrià tenim 643 habitatges de lloguer social". "La policia ha estat molt desagradable i ens ha amenaçat amb una denúncia per desobediència, però no ens aturarem. Ja li hem dit a l'alcalde que seguirem el cas i batallarem fins al final", ha refermat el portaveu de la PAH.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades