Quan l'imaginari col·lectiu i la llei protegeixen el feixisme

La cooperativa audiovisual Metromuster presenta '12 d'octubre. Cultura de l'odi i legítima autodefensa' un documental en col·laboració amb la campanya Totes som antifeixistes, que reclama l'absolució de 6 joves acusades d'agredir un grup de neonazis
El documental pren com punt de referència el 12 d'octubre del 2013, després d'un xoc entre activistes antifeixistes i un grup d'ultradretans
Redacció Directa 13/10/2017

Disset anys de presó per cadascuna d'elles. Aquesta és la pena a la qual s'enfronten sis antifeixistes que aniran a judici el pròxim mes de novembre. La fiscalia de delictes d'odi de Barcelona les acusa de danys i lesions a un grup de neonazis el 12 d'octubre del 2013 al barri de Sants. Un dels ultres agredits va ser Isidro Cano, qui havia estat condemnat a quatre anys de presó per atacar amb un còctel molotov la casa d'una família magrebina i apallissar gairebé fins a la mort un dels seus membres a Sant Vicenç de Castellet (Bages) l'any 2002.

Aquest és el punt de partida del documental 12 d'octubre. Cultura de l'odi i legítima autodefensa, que la productora barcelonina Metromuster presentarà demà a les vuit de la tarda als cinemes Girona. Després de desgranar el cas 4-F en el documental Ciutat Morta, les realitzadores aposten ara per posar el focus en el feixisme, la cultura de l'odi i les conseqüències d'aquests. 

L'autora portuguesa Grada Kilomba és una de les entrevistades al documental que es presenta avui

 

En un moment on la presència de l'extrema dreta reapareix als nostres carrers, tal com demostren els recents incidents protagonitzats per la ultradreta a Barcelona o les agressions i amenaces feixistes durant la diada del 9 d'Octubre a València, aquest documental busca obrir el debat més enllà de la condemna sense pal·liatius de qualsevol tipus de violència, reflexionant sobre la legitimitat de l'acció directa per fer front al feixisme.

Després de desgranar el cas 4-F en el documental Ciutat Morta, les realitzadores aposten ara per posar el focus en el feixisme, la cultura de l'odi i les conseqüències d'aquests

La narració gira a través de tres eixos principals: els mateixos fets ocorreguts el 12 d'octubre de l'any 2013, la història colonialista i racista que justifica la celebració del «Dia de la Raza» i la utilització de la figura legal del delicte d'odi per perseguir antifeixistes. Per fer-ho, el documental compta amb les veus d'activistes, acadèmiques i advocades. Daniela Ortiz, Manuel Delgado, Judith Butler o Grada Kilomba són algunes de les persones que intervenen en el film per desemmascarar el racisme implícit que existeix al sistema actual i que legitima la impunitat feixista.

De moment, el documental només es podrà veure avui divendres 13 d'octubre als Cinemes Girona de Barcelona, a partir de les 20 h del vespre amb accés gratuït fins a omplir l'aforament. El judici contra les sis antifeixistes se celebrarà els dies 11, 22 i 29 de novembre a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de Llobregat, i ja està en marxa la campanya Totes som antifeixistes per reclamar la seva lliure absolució.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades