Què hi trobem, a la Directa 386?

Béns Comunals, moviment okupa a Sabadell, 100 dies de govern de Syriza, gentrificació a Brixton i molt més
Ferran Domènech 02/06/2015

Durant segles, la població ha participat en la gestió dels béns l'ús dels quals beneficiava tota la comunitat. Els usos comunals de les terres van retrocedir amb l'arribada de la industrialització i l'agricultura intensiva. Actualment, amb l'anomenada Llei Montoro, el govern estatal ha tornat a dificultar la seva subsistència. A l'Estirant del fil n'expliquem els detalls.

A la secció A peu del canó, radiografiem el moviment okupa a Sabadell on, des de l'any 2003, s'han alliberat cinc centres socials i 21 habitatges. Des de l’emblemàtic Els Maquis fins a L’Obrera actual, passant per l’Euterpe. A la secció Miralls, Jordi de Miguel entrevista a Floresmilo Simbaña, dirigent de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador (CONAIE), que afirma: “Els qui més han guanyat amb Correa són els bancs”. D'altra banda, a Cruïlla parlem Associacionisme, cooperació i música a través del projecte Integra Sons, que promou el treball conjunt de joves amb dificultats mitjançant el llenguatge musical. El projecte ha impulsat orquestres d’aquest tipus a diversos barris de Badalona i Barcelona.

Quan es compleixen cent dies de l'entrada de Syriza al govern, publiquem un article d'opinió del periodista grec Panagiotis Menegos. “No podem fer una crítica honesta, constructiva i aspra al govern de Syriza si tenim prejudicis basats en preconclusions ideològiques. No podem jutjar la primera experiència sexual, no podem jutjar l’entrenador quan només s'han fet tres partits de lliga.

Portada Directa 386 / Lluís Brunet

 

La secció Roda el món ens acosta a Brixton, on el barri londinenc símbol de la resistència i de la cultura popular es rebel·la contra la gentrificació. A continuació, Nicolas Lupo explica el cost que ha hagut de pagar Hisbul·là per lluitar a Síria. La milícia-partit hi hauria perdut més combatents que durant la guerra de 2006 amb Israel, tot i que de moment manté el suport social. També viatgem fins a Bolzano, la capital de Tirol del Sud i epicentre ultra d'Itàlia on Casa Pound ha obtingut un regidor en les darreres eleccions municipals.

A la secció Expressions entrevistem a Agnès Mateus actriu, directora i artista: “Trobo a faltar veus del teatre que es posicionin políticament”. Tot seguit, Joan Gener entrevista al crític musical Jaime Gonzalo, que publica el tercer volum de ‘Poder Freak’ amb el qual conclou una crònica de diferents moviments de dissidència estètica i ideològica que van eclosionar des de mitjan segle XX. A continuació trobem un record del desaparegut poeta Jesús Lizano, autor de ‘Lizania’, a càrrec de la periodista Helena Morén.

Per tancar aquest número, Àlex Romaguera entrevista a Caro Novella, cofundadora del col·lectiu Oncogrrrls. Quan Caro Novella va conèixer Marisa Paituví, aquesta antropòloga i artista conceptual es dedicava a la recerca de treballs artístics per a dones amb càncer. Curiosament, al cap d’un temps, Caro va contraure la malaltia. La coincidència les va dur a fundar Oncogrrrls, un laboratori destinat a investigar l’impacte del càncer des de la dansa i el moviment improvisat.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades