Què hi trobem, a la 'Directa' 417?

Les "donacions voluntàries" de CDC, precarietat dels jornalers de ponent, entrevista al politòleg i escriptor Raul Zelik, processos de pau amb perspectiva de gènere, una anàlisi de Bertolt Brecht i molt més
Vuit anys després dels escorcolls al Palau de la Música i cinc mesos abans de l’inici del judici per finançament il·legal de CDC, la formació manté una sòlida via d’ingressos a través de constructores
Unai
Ferran Domènech 18/10/2016

Obrint la Directa 417 Jesús Rodríguez relata com, vuit anys després dels escorcolls al Palau de la Música i cinc mesos abans de l’inici del judici per finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya –gràcies a les donacions de l'empresa Ferrovial Agroman–, la formació manté una sòlida via d’ingressos a través de constructores, que la direcció del partit ha rebatejat com a “donacions voluntàries”. Tot seguit, al Peu del Canó, Joan Mas es desplaça a les Terres de Ponent durant la temporada estiuenca de collita de la fruita per explicar com vora dos milers de jornalers treballen de manera precària i viuen en una situació d’habitabilitat pèssima.

A la secció Miralls, Gemma Garcia entrevista al politòleg i escriptor Raul Zelik. Tot i que viu a Alemanya, els seus vincles amb el País Basc li han permès seguir de ben a prop el sorgiment del 15-M, les marees, la PAH, Podemos i, ara, el procés sobiranista català. Recentment, el politòleg, escriptor i periodista Raul Zelik ha publicat el llibre Continuidad o ruptura (editorial Capitán Swing), en què analitza les perspectives de canvi a l’Estat espanyol, que –assegura– “pateix un dèficit de democràcia” i “al mateix temps ha d’afrontar els conflictes no resolts amb les altres nacions”.

A les pàgines centrals, Estel·la Marcos firma el reportatge Construir la pau amb perspectiva de gènere. Els processos a Colòmbia i les Filipines, exemples pioners de la incorporació activa de dones en les negociacions i la inclusió d'una visió de gènere en els acords finals i els escenaris postbèl·lics. A la secció Impressions, Israel Calvache firma un article d'opinió sobre l'optimisme banal. L'autor argumenta contra el conjunt de creences pseudoespirituals que presenten l'individu com a únic i principal responsable dels seus problemes i neguen els condicionants que imposa el capitalisme.

Portada de la Directa 417 / Raul Soria

 

Tot seguit, obrint la secció d'internacional Roda el món, Joana Voisin explica des de Paris com, malgrat les protestes multitudinàries, la reforma laboral francesa ha estat adoptada durant l’estiu. Ha sigut possible a través d’un recurs constitucional i cedint davant la forta pressió exercida pel directori europeu. A continuació, Nico Lupo ens apropa a les palestines que viuen als camps de refugiades a Beirut. Aquestes joves lluiten contra el conservadorisme i els rols de gènere a través de la pràctica d’esports d’equip. Tancant la secció, Berta Camprubí analitza per què Colòmbia ha dit no als acords de pau. La desinformació i la manipulació, el fanatisme religiós i la por de patir represàlies són alguns dels motius que han dut el país a l'actual situació d’incertesa social i política.

El dramaturg alemany Bertolt Brecht va bastir un paradigma teatral revolucionari abocat a la comprensió i la crítica d'allò existent, al servei de la transformació social. A la secció expressions, Daniel Bastús explica com el filòsof va convertir l'escenari en el seu ring. Tot seguit, Marta Santacatalina García analitza quin paper juga el gènere en el món de la dansa arreu del món des d'una perspectiva antropològica i sociològica. Els contrastos de cultura i gènere entre el poble Tiwi australià, les cultures índies i l'Amèrica del Nord contemporània. Tanquen la secció les ressenyes del llibre Estas guerras son muy nuestras. Industria militar vasca del Colectivo Gasteizkoak i la pel·lícula Fuego en el Mar de Gianfranco Rosi, per Corsino Vela i Ignasi Franch, respectivament.

Aquests dies, comença la recollida de signatures per impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) que permeti transformar el zoològic de Barcelona en “un entorn cívic, ètic, amable i veritablement pedagògic”. Entre la gent que la impulsa, hi ha Leonard Anselmi –militant pacifista que, l’any 2012, es va enrolar al moviment animalista a través de la plataforma Prou!, sense la qual no s’hagués assolit la prohibició de les curses de toros a Catalunya– i Rosi Carro, extreballadora d’una protectora d’animals que s’hi va incorporar com a fedatària. Àlex Romaguera les entrevista tancant la Directa 417.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades