Què hi trobem, a la 'Directa' 421?

Els mecanismes que regeixen els sindicats policials, els efectes de la pobresa energètica i els beneficis de les elèctriques o la gestió de les tasques de cures dins dels col·lectius són alguns dels temes que tractem aquesta quinzena
Jesús Rodríguez explica les relacions entre diferents sindicats de Policia
Angel Garcia
Redacció 13/12/2016

Obrint la Directa 421, Jesús Rodríguez explica com funcionen els sindicats de Policia. El suport jurídic, la capacitat d'incidència mediàtica i les caixes de resistència per afrontar suspensions de sou i feina són alguns dels principals atractius de la sindicació.

Les persones afectades per la pobresa energètica no es poden encasellar en un únic perfil perquè, avui dia, tenir feina tampoc no garanteix poder afrontar les factures de llum, aigua i gas

Les persones afectades per la pobresa energètica no es poden encasellar en un únic perfil perquè, avui dia, tenir feina tampoc no garanteix poder afrontar les factures de llum, aigua i gas. A més, ni amb la llei a la mà, que prohibeix els talls en cas de vulnerabilitat, no s'ha evitat deixar llars a les fosques o, fins i tot, la mort d'una dona de 81 anys a Reus. Tal com denuncien l'Aliança contra la Pobresa Energètica i la PAH, hi ha empreses que obtenen beneficis importants i incompleixen la normativa. La secció Al peu del canó d'aquesta setmana aborda la problemàtica de la pobresa energètica des de diferents fronts, parlant amb afectades i mostrant algunes de les solucions que s'estan posant en pràctica.
A la secció Miralls, Marc Iglesias entrevista la periodista i historiadora xilena Nancy Guzmán, que recorda la seva tornada a Xile, l'any 1989, després d'onze anys d'exili a Colòmbia. Ens explica la seva feina com a periodista de mitjans comunitaris al barri de La Legua, antic bastió de l'esquerra convertit en un barri estigmatitzat pel narcotràfic i la delinqüència per obra i gràcia de la dictadura de Pinochet. Recorda, també, la seva antiga militància al Front d'Estudiants Revolucionaris –l'organització estudiantil xilena vinculada al Moviment d'Esquerra Revolucionària (MIR)–, la il·lusió que empenyia el jovent llatinoamericà d'aquells intensos anys seixanta i, inevitablement, de l'11 de setembre de 1973.

Marc Iglesias entrevista la periodista i historiadora xilena Nancy Guzmán a 'Miralls' / Brais G. Rouco


Tot seguit, Vicent Almela explica que aconseguir una bona resolució dels conflictes i aprendre a gestionar les emocions i la diversitat dins els diferents grups i projectes col·lectius és necessari perquè aquests siguin sostenibles, no només en l'àmbit productiu, sinó també en l'humà. A més, mostra algunes organitzacions –com Fil a l'Agulla i Cúrcuma– que ofereixen acompanyament i eines de facilitació per aquests processos des del respecte i l'escolta.

La primavera del 2017, el Parlament Europeu votarà la reforma de la llei europea de copyright, més coneguda com a LinkTax o Ancillary Copyright. Alfa Sánchez, del col·lectiu Xnet ens explica com aquesta llei pot afectar el dret a la privacitat i els usos legals i obre la porta a la censura amb el pretext de garantir la protecció dels drets d'autoria.

L'apropiació de grans extensions de terres africanes per part de les principals potències i corporacions provoca un greu impacte en l'ecosistema i la vida del continent

La secció de Roda el Món comença parlant d'Iran. Georgina Marín ens explica des de Teheran com el blindatge de l'Estat i el context internacional bèl·lic a l'Afganistan, Síria o l'Iraq, són els principals frens i temors per a una transformació política i social a Iran. Per fer-ho, Marín s'entrevista amb diferents joves perses perquè relaten les seves vivències en el país.

En què consisteix el land grabbing? L'apropiació de grans extensions de terres africanes per part de les principals potències i corporacions provoca un greu impacte en l'ecosistema i la vida del continent africà. Maria Rosés explica, entre d'altres, que hi ha dos tipus d'actors: d'una banda, els governs occidentals i emergents que, immersos en plena voràgine alimentària, volen assegurar l'aprovisionament a la seva població i, de l'altra, el capital privat a la recerca de negoci fora dels seus mercats tradicionals.


Amb l'acord, dissenyat per alliberar la UE de la responsabilitat d'acollir centenars de milers de sol·licitants d'asil, Turquia va esdevenir el tap de Brussel·les i va assumir la càrrega d'una crisi migratòria que la va dur a retenir al voltant de dos milions i mig de refugiades sirianes dins les seves fronteres. Erdogan, però, no va signar el tractat a cegues. A canvi de la seva tasca de contenció, va obtenir la possibilitat d'accelerar el seu procés d'integració a l'ens comú europeu com a recompensa. Ara, el tractat perilla, com relaten Joan Mas i Helena Vázquez.

Al "Poca Broma", el nadal i la policia són els protagonistes de les quatre peces d'humor gràfic. Aquesta quinzena comptem amb les vinyetes de Joan Manuel, Tres, MS i Bustos.

Comencem la secció d'"Expressions" amb Neus Molina parlant de la violència al teatre. Naixem, vivim i morim amb violència. La violència, per Marx, és la partera de la història. Construïm i combatem realitats que ens enfronten al dolor, el desconsol i la injustícia, però, què en fem quan arriben al teatre? Parlar, analitzar i entendre l'ús i abús de les violències, autoinfligint-les o denunciant-ne les conseqüències... això és el que fan damunt els escenaris Agnès Mateus i Quim Tarrida, Lali Àlvarez i Carla Rovira.

Bart Grugeon dedica el seu reportatge a l'art de glosar o cantar versos de manera improvisada, una manera molt antiga d'expressar-se i de viure la música

Bart Grugeon dedica el seu reportatge a la glosa. Glosar o cantar versos de manera improvisada és una manera molt antiga d'expressar-se i de viure la música. Partint d'una melodia i un patró rítmic coneguts i, sovint, no massa complicats, l'intèrpret canta les rimes que li vénen al cap en temps real. És una tradició popular per excel·lència, que es viu als llocs de trobada comuns com ara les tavernes, els mercats i les festes populars.

Agnès Mateus a l'obra Hostiando a M / Alessia Bombaci


Aquesta quinzena SOS Racisme fa la seva aportació mensual a la Directa amb els #RelatsReals. En aquesta ocasió, s'explica la història de Carles, un advocat de Bangladesh, que va sofrir una agressió racista per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Les ressenyes d'aquesta quinzena ens porten un llibre i un film. Què és la classe obrera avui? Podem continuar parlant-ne per referir-nos al conjunt de treballadores i treballadors? L'autora i l'autor de La clase obrera no va al paraíso responen amb un sí contundent en forma de llibre que analitza Homera Rosetti. Ignasi Franch parla de la pel·lícula Amor tóxico, una comèdia de vulnerabilitats indie sobre un jove que s'autocompadeix perquè manté relacions sexuals poc sovint.

Cada dia, Carlos Olalla i la seva mare, la poeta i actriu Cristina Maristany, baixen a recitar poesia al metro de Madrid. És la forma que tenen de guanyar-se el pa en temps de crisi. Després de participar esporàdicament a les sèries de televisió Velvet, El tiempo entre costuras, Amar en tiempos revueltos o Hospital Central, entre d'altres, l'actor i director teatral sorteja com pot la penúria mentre impulsa projectes vinculats a lluites i realitats silenciades. Àlex Romaguera l'entrevista en la Indirecta que tanca aquesta quinzena la Directa. Gaudiu!

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades